Κλείσιμο

Το «παζάρι» Ερντογάν: Πώς μπορεί να σωθεί από μια εκλογική ήττα;

Ο υπερπληθωρισμός στην Τουρκία πιέζει ασφυκτικά την οικονομία της χώρας και ο Ταγίπ Ερντογάν ψάχνει διεξόδους.  

Του Αντώνη Αντζολέτου

Τι θα μπορούσε να σώσει τον Ταγίπ Ερντογάν από μια εκλογική ήττα, που όπως όλα δείχνουν είναι προ των πυλών; Το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» να βρει ένα κοίτασμα στην περιοχή που έχει ξεκινήσει τις έρευνες. Και παρά τα μεγάλα λόγια και τους υψηλούς τόνους κατά της Ελλάδας - που χρησιμοποίησε στη φιέστα κατά την έξοδο του ερευνητικού - αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτή τη φορά ο Τούρκος πρόεδρος όντως κάτι ψάχνει να βρει. Και για αυτό κινείται στα δικά του όρια. Θα είναι το καλύτερο αφήγημα στην πορεία προς τις κάλπες μια υπόσχεση στον ταλαιπωρημένο λαό του πως το «αντίδοτο» για τις υπέρογκες αυξήσεις του φυσικού αερίου βρίσκεται κάτω από τον τουρκικό βυθό. Μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται να τον οδηγούσε σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, πριν δηλαδή από το καλοκαίρι του 2023.

Ο υπερπληθωρισμός στην Τουρκία πιέζει ασφυκτικά την οικονομία της χώρας και ο Ταγίπ Ερντογάν ψάχνει διεξόδους. Επιμένει να συνομιλεί με τις χώρες του κόλπου χωρίς, ωστόσο να υπάρχουν αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Με το Ισραήλ όλα δείχνουν πως οι σχέσεις των δυο χωρών βγήκαν από τον «πάγο» που βρίσκονταν εδώ και πολλά χρόνια. Η επικείμενη επανατοποθέτηση πρέσβεων στις δυο πρωτεύουσες μαρτυρά πως τους τελευταίους μήνες οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης από την Άγκυρα ήταν έντονες. Στον αποκλεισμό της Άγκυρας από τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για μεταφορά LNG η Τουρκία φέρεται να επιχειρεί να απαντήσει με ενίσχυση των δεσμών της με την Κίνα.

Τι άλλο μπορεί να δώσει πόντους στο προφίλ του; Μια επιτυχία στο μέτωπο της Συρίας. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στις κουρδικές περιοχές έχουν ενταθεί και ισχυρίζεται πως είναι σε συνεννόηση με τη Ρωσία. Η συμφιλίωση με τη Δαμασκό είναι μείζονος σημασία θέμα για τον Ερντογάν τη στιγμή μάλιστα που η αντιπολίτευση του ασκεί έντονη κριτική για τους 4 εκατομμύρια Σύρους που διαμένουν στην Τουρκία. Ψάχνει να βρει τον τρόπο να επιβάλει μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία. Στο προσφυγικό σε σχέση με την Ελλάδα τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο δείχνουν ότι δεν θα σταματήσει να εργαλειοποιεί το συγκεκριμένο θέμα, όπως έκανε εντατικά παλαιότερα στα νησιά. Απάντηση στον φράχτη που έχει υψωθεί στα βόρεια σύνορα δίνει μέσω την νησίδων. Οι άνθρωποι μεταφέρονται εκεί με την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Στόχος, όπως δείχνουν τα καταγεγραμμένα γεγονότα, είναι να εγκλωβίζονται εκεί όταν ο ποταμός είναι φουσκωμένος.

Το ρόλο του διαμεσολαβητή στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας έχει επιχειρήσει να τον οικειοποιηθεί από την πρώτη στιγμή της εισβολής της Μόσχας στο Κίεβο. Εάν θα μπορεί να συνεχίσει να «πατά και στις δυο βάρκες» για μεγάλο διάστημα είναι ένα ακόμα ερώτημα που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αυτή τη στιγμή.

Από το «παζάρι» δεν λείπουν οι συνεννοήσεις αντιπροσωπείας του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την προμήθεια των F-16, καθώς και το ενδεχόμενο νέας προμήθειας S-400 από τη Ρωσία. Συνεχίζει να παίζει σε διπλό ταμπλό και σε αυτό το πεδίο βλέποντας τι μπορεί να κερδίσει με δεδομένο πως οι σχέσεις του Ερντογάν με τη Δύση δεν είναι το δυνατό του σημείο αυτή την περίοδο.