ΚΑΙΡΟΣ

Τουρκία: Το παρασκήνιο της συνάντησης του Καλίν με τον Σάλιβαν - Τι απαιτούν οι ΗΠΑ από την Άγκυρα

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε χθες εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας

Με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε χθες Κυριακή εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, η Ουάσινγκτον να φέρεται να απαιτεί διάλογο για τις διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο, στη σκιά και των όρων καλής γειτονίας που θέτει ο Μπομπ Μενέντεζ για την προμήθεια και αναβάθμιση των μαχητικών F-16 στη γείτονα. 

Κατά τη συνάντηση, η Άγκυρα έκανε «μεγάλο παζάρι» με την Ουάσινγκτον για τα μαχητικά F-16, το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Ρωσία σημειώνει ο Μανώλης Κωστίδης. 

Ο Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε στον Τζέικ Σάλιβαν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και δήλωσε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας αντιβαίνουν του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτες.

Επίσης σημειώθηκε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό – το συντομότερο δυνατό – του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο προεδρικό θέρετρο Mabeyn, συζητήθηκαν θέματα, όπως οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, οι τομείς συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και οι εξελίξεις σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Νότιο Καύκασο.

Μαζί με την εφαρμογή του Στρατηγικού Μηχανισμού, εκφράστηκε η προσδοκία να αυξηθούν οι τομείς συνεργασίας με βάση τα κοινά συμφέροντα.

Επίσης, τονίστηκε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το θέμα των F-16 θα εξυπηρετήσει τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογραμμίστηκε ο βασικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και σημειώθηκε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να ενεργούν με αρμονία και αλληλεγγύη κατά των κοινών κινδύνων για την ασφάλεια και όλων των τρομοκρατικών απειλών.  

Πάντως, παρά τα μηνύματα της Ουάσινγκτον, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επέμεινε ότι «η στρατιωτικοποίηση νησιών σημαίνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων». «Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα Δωδεκάνησα που παραχωρήθηκαν με τη συνθήκη των Παρισιών και όσα νησιά παραχωρήθηκαν με τη Λωζάνη αμφισβητούνται, δηλαδή μιλάει με αλλαγή συνόρων». Ανάλογο  εμπρηστικό κλίμα για τα νησιά δημιουργείται και στον τουρκικό Τύπο. 

Στην Πράγα και στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στις 6 Οκτωβρίου, στρέφονται πλέον τα βλέμματα της Αθήνας αλλά και της Άγκυρας, μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να παραστεί στις εργασίες της Συνόδου, παρότι εκ των προτέρων γνωρίζει ότι θα υποστεί τη βάσανο της κριτικής των Ευρωπαίων εταίρων μας και θα γίνει δέκτης της ενόχλησης των Ευρωπαίων ηγετών τόσο για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, όσο και για το Κυπριακό και την στάση της στο ζήτημα της Ρωσίας.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά θετικά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε τελικά να παραβρεθεί στη Σύνοδο, γιατί θεωρείται ότι όσο μπλέκεται στα ευρωπαϊκά ζητήματα και βρίσκεται σε ευρωπαϊκό περιβάλλον, αυτό καθίσταται ένα ακόμη πλεονέκτημα για την Ελλάδα και δουλεύει υπέρ μας. Σε κάθε περίπτωση ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος, στην Τσέχικη πρωτεύουσα, να θέσει εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής επιθετικής ρητορικής αλλά και των παραβιάσεων της Άγκυρας σε βάρος της χώρας, συνεχίζοντας την στρατηγική της διεθνοποίησης του “εξ ανατολών” προβλήματος.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Σάλιβαν - Καλίν 

«Η σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο» συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Κωνσταντινούπολη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον επικεφαλής σύμβουλο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης της απόπειρας για την παράνομη προσάρτηση της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία.

Ο κ. Σάλιβαν εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, βοηθώντας στη διευκόλυνση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και στο διπλωματικό της έργο για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται από τη Ρωσία.

Συζήτησαν επίσης θέματα περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής τους για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την πρόοδο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

 
Πηγή: skai.gr