Της Πηνελόπης Γκάλιου
Εξοπλιστικά προγράμματα και ισχυροποίηση των διεθνών συμμαχιών και σχέσεων, σκιαγραφούν τη ισχυροποίηση του διεθνούς αποτυπώματος της Ελλάδας σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο, εντείνοντας τον εκνευρισμό της Τουρκίας, η οποία αδιάλειπτα και χάρην των εντατικών κινήσεων της Ελλάδας, δεν παύει να λαμβάνει μηνύματα για αποκλιμάκωση των προκλητικών συμπεριφορών της.
Στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και στην ενδυνάμωση της πολεμικής μηχανής σε γη, αέρα και θάλασσα αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από τη Σχολή Ικάρων στη Δεκέλεια την οποία επισκέφτηκε για τον εορτασμό του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ. "
"Έχουμε δηλώσει σε κάθε τόνο προς όλες τις κατευθύνσεις: Δεν θα σταματήσει η εντατική προσπάθεια για να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο οι Ένοπλες Δυνάμεις με μέσα" διεμήνυσε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος παράλληλα στα δύο καινούργια "Rafale", που πέταξαν για τη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας και ανήκουν στη δεύτερη εξάδα που είναι υπό παράδοση αυτό το διάστημα. "Μόλις ήρθαν από την Γαλλία. Τα παρέλαβε ένα άλλο "Rafale" που απογειώθηκε από τη βάση του στην Τανάγρα" είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος εκφράζοντας την ευχή "σε κάθε γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας να έχουμε ένα ή περισσότερα καινούργια μέσα να εμφανίζονται στους ελληνικούς ουρανούς. Καταλαβαίνετε ότι ο συμβολισμός είναι ισχυρός. Τα επόμενα τέσσερα "Rafale" από τη δεύτερη εξάδα θα παραδοθούν στο προσεχές διάστημα, με ρυθμό περίπου ένα ανά μήνα. Κι έπεται συνέχεια". Ο Υπουργός Άμυνας μίλησε για ένα λαμπρό μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας "αφού ήδη εντάσσονται τα "Rafale", προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός των ογδόντα τριών F-16 στην εκδοχή "Viper", την πιο προηγμένη εκδοχή στον κόσμο σήμερα. Έχει παρθεί η απόφαση για τον εκσυχρονισμό και των F-16 Block 50. Η Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα F-35, σε μερικούς μήνες περιμένουμε την απάντηση στο LOR που έχουμε στείλει προκειμένου να εξελιχθεί κι αυτή η διαδικασία και έπεται συνέχεια" κατέληξε.
Αμηχανία και εκνευρισμός από την Άγκυρα
Η Τουρκία πάντως, αδυνατεί να διαχειριστεί τον εκνευρισμό και την ενόχλησή της για τις στρατηγικές κινήσεις και τις συμμαχίες της Ελλάδας με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δείχνει την ενόχλησή του μετά και τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, πως η Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα F-35 και περιμένει απάντηση. "Είναι δύσκολο να πούμε οτιδήποτε για το F-35, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα με το F-16"σχολίασε ο κ. Τσαβούσογλου, προσθέτοντας "η ισορροπία των ΗΠΑ έχει χαλάσει σε Κύπρο και Ελλάδα" και ισχυριζόμενος πως γι' αυτό η Άγκυρα έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ. Λίγο νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλε και και πάλι στο στόχαστρο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. "Συνεχίσαμε τα διπλωματικά και νομικά μας βήματα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Τον τελευταίο χρόνο, οι δύο επιστολές που στείλαμε στον ΟΗΕ διατάραξαν την ισορροπία της Ελλάδας" ισχυρίστηκε.
Νέους υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων φέρνει η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας
Ταυτόχρονα με την ισχυροποίηση της Ελλάδα στα εξοπλιστικά συνεχίζεται και η ενδυνάμωση των διεθνών σχέσεων της χώρας και η παράλληλα διεθνοποίηση των θέσεων της χώρας έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να ενημερώνει τον Σέρβο ομόλογό του για τις προκλητικές ενέργειες και τις απειλές πολέμου που εκτοξεύει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας. "Είναι βεβαιον ότι δεν είναι η Ελλάδα που επιθυμεί ή καλλιεργεί την ένταση. Δεν είναι η Ελλάδα που καλλιεργεί την κλιμάκωση. Η Ελλάδα τάσσεται πάντα για λόγους αρχής υπέρ του διαλόγου πάντοτε όμως στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας" τόνισε ο κ. Δένδιας. Θεση που ενσετρνίστηκε και ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς, τονίζοντας ότι η εδαφική ακεραιότητα και η ελληνική κυριαρχία δεν αμφισβητούνται διατύπωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών. "Η Σερβία υποστηρίζει σθεναρά και με συνέπεια την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου τόσο σε στεριά όσο και στη θάλασσα και τον αέρα. Συνεπώς, η κυριαρχία της Ελλάδας σε όλα τα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται" τόνισε.
Υποστηρικτικός προς τις ελληνικές θέσεις εμφανίστηκε και ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, Σιάο Τζουντσένγκ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην πρεσβεία. Αναφερόμενος στην απαγόρευση εισόδου από την Τουρκία στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα υπογράμμισε πως δεν είναι λογική συμπεριφορά από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ τόνισε πως η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο και η στάση της Ελλάδας είναι λογική.
Φρένο στις βλέψεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έβαλε εκ νέου και η ΕΕ. Μετά την αναθεώρηση του πλαισίου για περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο των Υπουργών, εξέδωσε απόφαση για παράταση του καθεστώτος για ένα έτος και συγκεκριμένα έως τις 12 Νοεμβρίου 2023. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί την ικανότητά της να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.