ΚΑΙΡΟΣ

Το επικίνδυνο παιχνίδι του Ερντογάν και τα όριά του

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το παιχνίδι είναι γνωστό. Η Τουρκία ισχυρίζεται για άλλη μια φορά πως οι προκλητικές της ενέργειες αποτελούν απάντηση σε ελληνικές παραβιάσεις. Αυτό υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών και η αντίδραση εκτιμήθηκε ως αναμενόμενη από την ελληνική πλευρά που για άλλη μια φορά αντιμετωπίζει την έντονη κινητικότητα των γειτόνων με ψυχραιμία. "Ήταν μια ακραία προκλητική ενέργεια που έτυχε της πολύ αυστηρής αντίδρασης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών", τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ αναφερόμενος και στην αντίδραση του State Department.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να μπει σε τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα και επενδύει στην ένταση. Η ρητορική της Άγκυρας έχει αναβαθμιστεί, καθώς είναι από τις λίγες φορές που παραδέχεται πως παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ο Τούρκος πρόεδρος δίνει την απάντησή του στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως με την κίνησή της η Τουρκία επιδιώκει να στείλει μήνυμα και προς τις ΗΠΑ λόγω της σημασίας που έχει αποκτήσει για τη χώρα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η Τουρκία ενοχλείται με την τεράστια στρατιωτική, εμπορική και ενεργειακή αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης που αυξάνει πολύ το ελληνικό γεωπολιτικό αποτύπωμα στην περιοχή. Στην εξίσωση πρέπει να μπει και η επιτάχυνση των συμφωνιών για τη δημιουργία τερματικού σταθμού LNG, καθώς και οι συνέργειες με τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες που έχουν μετατρέψει την πόλη της Θράκης σε κέντρο των εξελίξεων.

Οι κινήσεις του Ερντογάν είναι συντονισμένες. Στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ανακοινώσει πως θα βγάλει το τέταρτο γεωτρύπανο μέσα στο καλοκαίρι. Έδεσε, μάλιστα προχθές στο λιμάνι της Μερσίνας προορίζοντας το για γεωτρήσεις τον Ιούλιο. Παράλληλα πιέζει και χρησιμοποιεί το βέτο στο ΝΑΤΟ για την είσοδο Φινλανδίας - Σουηδίας προκειμένου να πετύχει την αγορά και την αναβάθμιση  F-16. Έμπειροι αναλυτές, βέβαια υποστηρίζουν πως δεν έχει τη δύναμη η Άγκυρα για να αποτρέψει ένα τόσο μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός. Απλώς με αυτή την κίνηση ικανοποιεί και τη ρωσική πλευρά δείχνοντας στον Βλάντιμιρ Πούτιν πως παραμένει πιστός σύμμαχός του. Ο Ταγίπ Ερντογάν ζητεί την άρση του άτυπου εμπάργκο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε πολεμικό υλικό και για αυτόν τον λόγο έχει ξεκινήσει ήδη σειρά τηλεφωνημάτων. Ξέρει πολύ καλά πως με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. κανείς στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (30-31 Μαΐου) δεν θα ασχοληθεί σοβαρά μαζί του.

Η αγορά των F-35 από την Ελλάδα είναι μακρινή ακόμα, ωστόσο τα γαλλικά Rafale που θα αποκτήσει η χώρα συνολικά μέχρι το 2027 σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των F-16 αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Η προσπάθεια της Άγκυρας να γίνει περιφερειακός θαλάσσιος "τοποτηρητής" στην περιοχή σίγουρα δεν ηχεί καλά στα αυτιά της Ουάσιγκτον και σύμφωνα με αναλύσεις διεθνολόγων οι κινήσεις της στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άγαρμπες υποκινούμενες από την ανάγκη ο Ερντογάν να γίνει αρεστός στο ακροατήριό του ενόψει των εκλογών τον Ιούνιο του 2023. 

Σε τι ελπίζει τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν; Σε μια άμεση συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν που θα του δώσει και πολλούς "πόντους" στο εσωτερικό του πεδίο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι στα σκαριά ένα ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο. Ωστόσο, ο Τζέικ Σάλιβαν αποκάλυψε ότι αυτό δεν θα συμβεί σύντομα. Και αυτό, όπως είναι φυσικό, προκαλεί επιπλέον εκνευρισμό που μεταφράζεται σε ένα νέο μπαράζ προκλήσεων προς την Ελλάδα. Η αλήθεια, ωστόσο είναι πως χώρος για ένα θερμό επεισόδιο αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει. Τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στην Ουκρανία οποιαδήποτε κίνηση της Άγκυρας θα την ταύτιζε με τη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν. 

Η Τουρκία διαπραγματεύεται την επανατοποθέτησή της στον δυτικό κόσμο με έναν πολύ ανορθόδοξο τρόπο. Φαίνεται, όμως να στηρίζεται στην ανοχή που έχουν δείξει έως τώρα οι ΗΠΑ, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η ΕΕ σε μια σειρά από προκλήσεις.
 

Πηγή: skai.gr