Ευρωεκλογές: Το «ταμείο» των αυτοδιοικητικών, οδηγός για τον «τρίτο γύρο» στις κάλπες

Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει ήδη τη στρατηγική της - Καταρρέουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ - «Πλώρη» για δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ

Του Αντώνη Αντζολέτου

Λίγο πριν ξεκινήσει η μάχη του προϋπολογισμού στη Βουλή, που ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τα κόμματα έχουν καταλήξει στο τελικό «ταμείο» από τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και με βάση αυτών χαράσσουν ήδη τη νέα τους στρατηγική. Στη Νέα Δημοκρατία μένουν πολύ στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου με τους 165 κερδισμένους δήμους (άλλους 27 κέρδισε στον δεύτερο).

Οι «αντάρτες» κόστισαν τέσσερις περιφέρειες, ωστόσο υπάρχει εκτίμηση πως πολλές δυνάμεις ενώθηκαν απέναντι στην κυβέρνηση. Η αναγωγή της εκλογικής επιρροής για τη Νέα Δημοκρατία στις 8 Οκτωβρίου αποτυπώνεται λίγο πάνω από το 49%. Και αυτό είναι ένα πολύ καλό νούμερο, καθώς σε σχέση με την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία η αύξηση είναι πολύ σημαντική. 0,9% ήταν η άνοδος και σε σχέση με τις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές.

Στον δεύτερο γύρο υπήρξε μια πτώση, ωστόσο η αποχή και η έλλειψη ενδιαφέροντος δεν μπορούν να μην υπολογιστούν. Στέκονται πολύ στο γεγονός ότι η γαλάζια παράταξη έχει καταφέρει – παρά το πολύ δύσκολο καλοκαίρι – να διατηρήσει τη μεγάλη αποδοχή που χαίρει στον κόσμο της. Η αναβάθμιση από την Standard & Poors θα είναι ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα για να τρέξει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Ο «τρίτος γύρος» των ευρωεκλογών αρχίζει σιγά – σιγά να προετοιμάζεται. Μετά την ανακοίνωση του τρόπου που θα διεξαχθούν έμφαση θα δοθεί στην ανανέωση των ψηφοδελτίων που θα είναι μεγάλη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα νέα δεν είναι καλά. Στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία δεύτερος το λόγο πήρε ο Κώστας Πουλάκης που έκανε έναν απολογισμό της εκλογικής μάχης για την Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 12,7% και έχασε δηλαδή 5,2 μονάδες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Σε σχέση με τις περιφερειακές του 2019 υπολείπεται της δύναμής του πάνω από 6%.

Σε σχετική ενημέρωση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου τον Ιούνιο είχαν βρεθεί στην κάλπη της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίπου 320.000 περισσότεροι ψηφοφόροι και στις περιφερειακές του 2019  400.000. Οι απώλειες είναι μεγάλες και δεν υπάρχει αμφιβολία πως για τον ΣΥΡΙΖΑ το μεγάλο ζητούμενο είναι η γρήγορη ανασύνταξη των δυνάμεών του.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς το κόμμα έχει βυθιστεί από τις εσωκομματικές εκλογές και μετά σε έναν κύκλο εσωστρέφειας. Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιηθεί στο φόντο των τεσσάρων διαγραφών. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν μια «υπαρξιακή» διαδικασία για την Κουμουνδούρου. Η διάσπαση είναι προ των πυλών με κομβική ημερομηνία τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11-12 Νοεμβρίου.

Στο ΠΑΣΟΚ μετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες έχουν βάλει «πλώρη» για τη δεύτερη θέση. Το «κοντέρ» έδειξε για την Χαριλάου Τρικούπη πως αύξησε τη δύναμη του μισή μονάδα σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού, φτάνοντας το 12,4%. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη φαίνεται πως το 15% είναι το μίνιμουμ του επόμενου στόχου με δεδομένο πως στις κάλπες των ΟΤΑ κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου υστερούσε.

Μόνο η επικράτηση του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, άλλωστε δίνει ένα μεγάλο ψυχολογικό προβάδισμα στη Χαριλάου Τρικούπη να μπει με το δεξί στη μάχη των ευρωεκλογών. Η πολιτική χρονιά έτσι και αλλιώς είναι πολύ διαφορετική για το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πλέον στη Βουλή και θα μπορεί να εκπροσωπεί το κόμμα του στις μεγάλες «μάχες» που έρχονται, με κορυφαία τον προϋπολογισμό.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε σε ανακοίνωση της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα  στις αυτοδιοικητικές εκλογές με το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο να αναλύει τις νίκες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους και περιφέρειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται η παράταξη του κόμματος κατέγραψε άνοδο και στις 13 περιφέρειες με συνολικό ποσοστό 10,03%, δηλαδή αύξηση 3,2% σε σχέση με το 2019 (6,86%). Η συνολική αποτίμηση περιλαμβάνει νίκες σε Πάτρα, Ικαρία, Χαϊδάρι, Καισαριανή, Πετρούπολη, Τύρναβο, 460 δημοτικούς και 46 περιφερειακούς συμβούλους σε όλη τη χώρα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «πέρα από τις πρωτιές στους έξι δήμους, τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" καταγράφουν άνοδο σε όλες τις μεγάλες πόλεις, σε εργατικές - λαϊκές γειτονιές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλία, η Ανατολική Στερεά και Εύβοια, όπου το προηγούμενο διάστημα εκφράστηκαν η λαϊκή διεκδίκηση και αλληλεγγύη απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης και τοπικών αρχών που αφήνει τον λαό απροστάτευτο».

Πηγή: skai.gr