ΚΑΙΡΟΣ

Το σχέδιο για τη νέα στήριξη στο ρεύμα - Τι θα προβλέπει και ποιους θα αφορά

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση, μέχρι το τέλος του μήνα, μιας ευρείας δέσμης μέτρων

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και οι πολυεπίπεδες επιπτώσεις της στον τομέα της ενέργειας κρατούν σε συναγερμό το κυβερνητικό επιτελείο που έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι η καθημερινότητα του πολίτη είναι προτεραιότητα και κατ' επέκταση μία νέα ενεργειακή κρίση θα πρέπει να έχει ήδη "έτοιμες απαντήσεις" εάν και όταν έρθει.

Επανειλημμένα άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει διαβεβαιώσει ότι όλες οι παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση και οι προσωπικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού έχουν ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση του εισοδήματος των πολιτών και σίγουρα οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία δίνουν ώθηση για αυτές τις αλλαγές.

Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση, μέχρι το τέλος του μήνα, μιας ευρείας δέσμης μέτρων, που στόχο έχει να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αυτό θα γίνει "σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων, ώστε να μην πληρώσουν οι πολίτες περισσότερες ανατιμήσεις στο ρεύμα. Το αν οι αυξήσεις συνδέονται με το μέγεθος των διεθνών εξελίξεων δεν είναι πλήρως αποτυπωμένο, όμως η οικονομία μας έχει τη δυνατότητα, χωρίς να εκτροχιάζεται, να προσαρμόζεται προς όφελος των πολιτών" τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα μέτρα θα αφορούν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλαγές στα τιμολόγια των παρόχων και τη δυνατότητα να λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης από την 1/1/2024 και όσοι χρησιμοποιούν κλιματιστικά, αντλίες θερμότητας ή άλλες συσκευές για να ζεσταθούν. Αναμένεται επίσης, να ανακοινωθεί και μια δέσμη μέτρων για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και για όσους προχωρούν σε ρευματοκλοπές.

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους του νέου επιδόματος θέρμανσης, πιθανότατα θα είναι αντίστοιχα με εκείνα που ισχύουν και για το επίδομα θέρμανσης για το πετρέλαιο και θα λαμβάνονται υπόψην εισοδηματικά κριτήρια, οικογενειακή κατάσταση αλλά και η γεωγραφική περιοχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Για παράδειγμα άλλη κατανάλωση έχει ένα νοικοκυριό στη Φλώρινα και άλλη κατανάλωση ένα νοικοκυριό στην Κρήτη. Σε κάθε περίπτωση η επιδότηση στο ρεύμα για τις ανάγκες θέρμανσης θα κρίνεται με βάση την κατανάλωση από ένα όριο κιλοβατώρων και πάνω, ενώ δικαιούχοι θα είναι οι καταναλωτές που δεν κάνουν χρήση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλες επιδοτούμενες πηγές.

Με δεδομένο επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα από τους παρόχους, με νομοθετική ρύθμιση αναμένονται να γίνουν αλλαγές και στα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο οι καταναλωτές να επιλέγουν τον τρόπο τιμολόγησης, αλλά και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες. Το σχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου θα εμπεριέχει ειδικές προβλέψεις για τους παρόχους στη βάση μιας υποχρεωτικής κοινής κατηγορίας τιμολογίου για όλες τις εταιρίες, όπου εκεί θα εντάσσονται όλοι οι καταναλωτές που δεν επιλέξουν μία συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίου.

Επιπλέον όμως θα υπάρχουν τα "μπλε", "πράσινα" και "πορτοκαλί" τιμολόγια που ορίζει το σχέδιο της ΡΑΕ. Ουσιαστικά, τα "μπλε" τιμολόγια θα αφορούν σταθερή χρέωση για το χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί, τα "πράσινα" κυμαινόμενα και τα "πορτοκαλί" θα αφορούν προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία παρέχουν κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας που αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές άμεσης παράδοσης και θα προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή.

Η νέα δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει και μέτρα και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και για όσους κλέβουν ρεύμα, για τους οποίους σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει ένα σύστημα σήμανσης οφειλετών, το οποίο θα πραγματοποιεί ελέγχους με διασταυρώσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις, ακίνητη και κινητή περιουσία, ώστε να διαχωριστούν αυτοί που δεν πληρώνουν από ανάγκη και αυτοί που ειναι συστηματικοί κακοπληρωτές.  

Πηγή: skai.gr