Του Αντώνη Αντζολέτου
Η σύνθεση της νέας Βουλής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τις εργασίες στην Ολομέλεια, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και στις Επιτροπές να αποκτούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι η δεύτερη φορά στη μεταπολίτευση που οχτώ κόμματα παίρνουν το εισιτήριο για την Ολομέλεια. Ήταν το Σεπτέμβριο του 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, η ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων πέρασαν το κατώφλι του Κοινοβουλίου και παρέμειναν στις θέσεις τους (με αρκετές ανεξαρτητοποιήσεις και διαλύσεις Κ.Ο.) μέχρι τον Ιούλιο του 2019.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στην είσοδο των νέων κομμάτων. Το ΜέΡΑ25 απουσιάζει σε σχέση με την προηγούμενη σύνθεση, καθώς το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη δεν κατάφερε να περάσει το όριο του 3%. Οι Σπαρτιάτες (4,64% - 12 έδρες), η ΝΙΚΗ (3,69% - 10 έδρες) και η Πλεύση Ελευθερίας (3,17% - 8 έδρες) είναι οι νέοι «παίχτες».
Ουσιαστικά η νέα Βουλή έχει χωριστεί στα τρία. Από τη μια είναι η κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με τη δύναμη των 158 εδρών. Ακριβώς όσους είχε μετά τις εκλογές του 2019. Το δεύτερο γκρουπ βρίσκεται στο χώρο της κεντροαριστεράς αποτελούμενο από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει σχεδόν το 50% της δύναμής του σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν τον καθιστά μια αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση. Συνεπώς οι υπόλοιποι τρεις θα «διαγκωνιστούν» προκειμένου να δείξουν τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί πλέον να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (απαιτεί 50 βουλευτές ο Κανονισμός του Κοινοβουλίου), αλλά ούτε και πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής (απαιτεί υπογραφές 60 βουλευτών). Οι τέσσερίς τους δεν διαθέτουν ούτε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 120 βουλευτών που χρειάζεται προκειμένου να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή με πρωτοβουλία της μειοψηφίας. Αριθμούν 108 βουλευτές.
Το εθνικοπατριωτικό μέτωπο συγκροτεί η τρίτη ομάδα που αποτελείται από τους Σπαρτιάτες, την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ. Συγκεντρώνουν και οι τρεις μαζί 34 έδρες και ποσοστό 12,77%. Η ιδεολογία τους δεν έχει την ίδια αφετηρία και αναμένεται να υπάρχουν και μεταξύ τους σημαντικές διαφωνίες. Ήδη η Ελληνική Λύση με ανακοινωσή της διαφοροποιεί τη θέση της: "Η Ελληνική Λύση επί 4 χρόνια απέδειξε ότι είναι θεσμικά δημοκρατικό κόμμα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, λοιπόν, να αμαυρώσει και να συκοφαντήσει την ίδια την υπόστασή μας. Από εδώ και στο εξής, τους ενημερώνουμε, ότι θα κινηθούμε δικαστικά. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κηλιδώσει, να αμαυρώσει την υπόστασή μας. Και κάτι τελευταίο. Δεν ήξερα ότι η πατρίδα, η θρησκεία, η οικογένεια, το ψωμί – παιδεία – ελευθερία, που πιστεύουμε εμείς, είναι ακροδεξιά αντίληψη".
Το ιδιαιτέρως ανησυχητικό στοιχείο είναι πως οι Σπαρτιάτες με τη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη κατάφεραν μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες από τη σύστασή τους να μπουν στη Βουλή. Η αναφορά άλλωστε στον καταδικασθέντα πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής το βράδυ της Κυριακής ήταν ενδεικτική. Τον Μάιο του 2012 η Χρυσή Αυγή είχε εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό σε γειτονιές της Αθήνας προκειμένου να καταφέρει να μπει στο Κοινοβούλιο με το εντυπωσιακό τότε 6,97% κερδίζοντας 21 έδρες. Τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε καταφέρει να είναι το τρίτο κατά σειρά κόμμα στις εκλογές αγγίζοντας και πάλι το 7%. Επιμύθιο: η ακροδεξιά ξέρει να μεταμορφώνεται και να επανεμφανίζεται όταν το δημοκρατικό σύστημα εμφανίζει κενά και η κοινωνία είναι ευάλωτη. Είναι πολύ πιθανό η επιλογή του Κώστα Τασούλα στη θέση του προέδρου για άλλη μια τετραετία, ως έμπειρου πλέον στη θέση του τρίτου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, να ήταν αποτέλεσμα της νέας σύνθεσης της Βουλής. Όλοι αναμένουν επεισόδια που ενδεχομένως να θυμίσουν ακραίες παρεμβάσεις και παραφωνίες της περιόδου 2012-2015.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.