ΚΑΙΡΟΣ

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκης - Μέρκελ: Τί συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Την τελευταία της επίσκεψη στη χώρα μας με την ιδιότητα της καγκελαρίου της Γερμανίας που πέρα από έντονο συμβολισμό είχε και πολλά μηνύματα πραγματοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

H παραδοχή από την πλευρά της ότι απαίτησε πολλά από τους Έλληνες κατά την περίοδο της κρίσης ήταν μια τελευταία πράξη απολογισμού και αυτοκριτικής για όσα έγιναν την περίοδο των μνημονίων. 

Η Άνγκελα Μερκελ υπήρξε η φωνή λογικής στο Βερολίνο και την Ε.Ε, κάποιες φορές άδικη αλλά και καθοριστική στις οριακές στιγμές ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην οικονομική και θεσμική δοκιμασία αλλά και τη μοναξιά της Ελλάδας εκείνη την περίοδο αναφέρθηκε η πρόεδρος της δημοκρατίας 

Ένα από τα χαρακτηριστικά της επίσκεψής της είναι ότι η κυρία Μέρκελ έμεινε στην Αθήνα το προηγούμενο βράδυ. Συνηθίζεται όπως αναφέρουν και οι Γερμανοί δημοσιογράφοι, σε όλα τα ταξίδια στην Ευρώπη να πηγαίνει αυθημερόν και να μην διανυκτερεύει.  Η Γερμανίδα καγκελάριος ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση έφτασε στην Αθήνα χθες το βράδυ και μετέβη απευθείας στην οικία του Πρωθυπουργού στο Λυκαβηττό, όπου ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε ιδιωτικό δείπνο προς τιμήν της.  Με θέα τη μαγευτική Ακρόπολη και λίγο πριν η κ. Μέρκελ παραδόσει τη σκυτάλη της Γερμανίας, είχαν την ευκαιρία να κάνουν την ανασκόπηση των ελληνογερμανικών σχέσεων και να αναλύσουν τις δυνατότητες συνεργασίας στο μέλλον. Όπως λέει συχνά ο κ. Μητσοτάκης με την κυρία Μέρκελ έχουν μια ειλικρινής σχέση. Διαφωνούν και εκεί που διαφωνούν το λέει ο ένας στον άλλον τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια και αυτό φάνηκε και σε κάποια σημεία της συνέντευξης τύπου. 

Από αυτοκριτική και απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων, που την περίοδο των μνημονίων ήταν ταραχώδεις, συνοδεύτηκε η τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα ως Καγκελάριος της Γερμανίας, όπως διαφάνηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν έλειψαν τα «καρφιά» από την πλευρά του κ. πρωθυπουργού τόσο για την στάση της Γερμανία κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά και τώρα με τα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία. Στο πρόσωπο της Ευρώπης έδειχνε κυρίως την Γερμανική στάση που πολλές φορές εμπόδισε τις κυρώσεις ενώ υπήρξε και δίαυλος επικοινωνίας με την άλλη πλευρά. Η Αθήνα παράλληλα, έστειλε τα μηνύματα της και στο επόμενο καγκελάριο, που όλα δείχνουν ότι θα είναι ο κύριος Σολτς, ότι θα έχει μπροστά του δύο σημαντικά θέματα με την χώρα  μας: Tο ένα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και πως θα βαδίσει ο ίδιος σε αυτόν τον τομέα και το άλλο είναι η οικονομία με τον κύριο Μητσοτάκη να ανοίγει με ισχυρή διατύπωση το θέμα του συμφώνου σταθερότητας. 

Αναλυτικά κάποιες από τις δηλώσεις Μητσοτάκη - Μέρκελ:

ΜΕΡΚΕΛ: Δυσκολότερη ήταν η φάση που αφορούσε τη σταθερότητα του ευρώ και έχω πει πολλές φορές ότι εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση πόσο πολλά ζητήσαμε και με πόσο μεγάλες προκλήσεις, για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, ήταν συνδεδεμένο το θέμα του ευρώ. Αλλά στο τέλος καταφέραμε να βρούμε μία κοινή πορεία, 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εσείς η ίδια παραδεχτήκατε με γενναιότητα ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες τις ώρες που βίωναν την τρικυμία της οικονομικής τους κρίσης. 
Ευτυχώς όμως ούτε η τυφλή ευρωπαϊκή λιτότητα, ούτε τα φτηνά δήθεν εθνικά συνθήματα άντεξαν. 

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ: Τώρα, ως προς το ζήτημα της σταθεροποίησης του ευρώ -κι εγώ ήμουν πάντα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ- αυτό σημαίνει βέβαια ότι πρέπει στο θέμα της αποτελεσματικότητας του οικονομικού μας συστήματος να είμαστε σε συγκρίσιμα επίπεδα, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη συνοχή του κοινού νομίσματος. Και βέβαια ήξερα ότι απαιτούσα πολλά από τους Έλληνες.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Άνγκελα Μερκελ υπήρξε η φωνή λογικής και σταθερότητας στο Βερολίνο και την Ε.Ε. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική στις οριακές  στιγμές που υψώθηκε, όπως το 2015 όταν απέναντι σε κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη 

Αποχωρώντας από το τιμόνι της Γερμανίας μετά από 16 χρόνια η σιδηρά κυρία της Γερμανίας με την επίσκεψή της στην Αθήνα κλείνει κι ένα σημαντικό κεφάλαιο της θητείας της σε μια Ελλάδα πλέον οικονομικά ισχυρή. 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ  είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετια. Δεν είναι πλέον εστία κρίσης κι ελλειμμάτων αλλά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που προχωράει στη δυναμική ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας και στο σχεδιασμό ενός καλύτερου αύριο

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ: Μπορεί πολλά να μάθει κανείς και να διδαχτεί από την Ελλάδα κι ο ένας από τον άλλον

Μήνυμα κοινού βηματισμού για το σχεδιασμό μίας πιο ισχυρής Ευρώπης, εξέπεμψαν Άνγκελα Μέρκελ και Κυριάκος Μητσοτάκης, οι συζητήσεις των οποίων επικεντρώθηκαν και στην οικονομία με αιχμή την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας από το 2023 και το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει μακρόπνοες επενδύσεις.  

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα όπως έχετε πει. 

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ: Η ευελιξία του έως τώρα Συμφώνου Σταθερότητας δεν είναι και τόσο μικρή. Το πρόβλημα ήταν ότι στις καλές εποχές δεν υπήρξε τόσο καλή οικονομική διαχείριση κι έτσι στις δύσκολες εποχές δεν είχαμε τις οικονομικές δυνατότητες. Αλλά δείξαμε και με το Ταμείο Ανάκαμψης ότι βρήκαμε έναν δρόμο, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό θα συνεχιστεί εις το διηνεκές. Δεν εννοώ αυτό.
Πάντως θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια, και είμαι πεπεισμένη για αυτό, θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω στη δυναμικότητά μας σε ό,τι αφορά την καινοτομία. 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατά την άποψή μου είναι δεδομένο ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς τυπικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας στο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία… . 
…αυτό που χρειαζόμαστε κι έχει δίκιο η καγκελάριος είναι παραπάνω πόρους για επενδύσεις…

Έναν ιδιαίτερο και γεμάτο νόημα αποχαιρετισμό στα γερμανικά με λόγια του Γκαίτε, επεφύλασσε ο Πρωθυπουργός στην πολιτικό που σημάδεψε όσο λίγοι την Ευρώπη και την Ελλάδα.  

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκαίτε. Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο

Η συμβολή της στην αποτροπή των σεναρίων περί Grexit αλλά και το δημοσιονομικό μαστίγιο στην Ελλάδα κατά τη 10ετή οικονομική κρίση, βρέθηκαν και στο επίκεντρο των συνομιλιών της Άνγκελα Μέρκελ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ : Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης. Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα, που κλήθηκε να πληρώσει βαρύ τίμημα. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε πραγματικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Και η Ελλάδα αισθάνθηκε, αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι 

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ : Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας, οι οποίες έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα, οι οποίες όμως εδράζουν σε πολύ στέρεες βάσεις και οι οποίες θα μας οδηγήσουν προς το μέλλον. 

Η Εξομολογητική διάθεση της Καγκελαριου για την ελληνική οικονομική κρίση είχε διαφανεί από το πρωί και στη συζήτησή της με νέους.

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ : Είστε και αυτή η γενιά, η οποία πέρασε μια πολύ δύσκολη δεκαετία. Μία δεκαετία που άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα. Και ξέρετε εγώ ως Ομοσπονδιακή Καγκελάριος είμαι εκείνη η οποία ουσιαστικά πίεσε αυτή την κοινωνία, την ελληνική, γιατί απαίτησα πολλά. 

Πηγή: skai.gr