Συγκρατημένη αισιοδοξία, εν αναμονή απτών αποτελεσμάτων, εκφράζει η ελληνική πλευρά μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Το κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ήταν θετικό και ίσως καλύτερο από αυτό που θα περιμέναμε». Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει αποτελέσματα όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, εννοώντας την παραβατικότητα που έχει επιδείξει στην κυπριακή ΑΟΖ, τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τις επισκέψεις στην Αμμόχωστο που τορπιλίζουν τις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων. Συνολικά, η ελληνική πλευρά αναμένει να μετριαστούν οι προσκλήσεις σε θάλασσα και κυπριακή ΑΟΖ.
Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πρόοδο στο θέμα του προσφυγικού και στη συνάντηση έγινε συζήτηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα, καθώς οι ροές έχουν φτάσει σε επίπεδο 600-700 άτομα την ημέρα. Ο πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα ότι θα επιθυμούσαμε να δούμε μείωση ροών στα επίπεδα τα περσινά, καθώς θεωρεί ότι είναι στο χέρι της τουρκικής πλευράς να το πετύχει εφαρμόζοντας την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Η Τουρκία μπορεί να έχει πιο αυστηρή επιτήρηση των ροών αυτών και στην ενδοχώρα και τις ακτές και τη θάλασσα.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Οι Τούρκοι είναι περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόσθετε ότι επιδιώκουν να δώσουν ώθηση και στην τουρκική οικονομία, μέσα από την αύξηση των συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε ο υπερδιπλασιασμός των εμπορικών σχέσεων μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Η Ελλάδα θα κάνει κάποια προσπάθεια περιλαμβανομένων και των διευκολύνσεων εισόδων και εξόδων από τα τελωνεία.
Η τουρκική πλευρά έθεσε το θέμα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τη λειτουργία των δύο τζαμιών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην επαναλειτουργία της Χάλκης. Συζητήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, για το οποίο θα γίνει η προεργασία από Δένδια και Τσαβούσογλου για να έχουμε τη δυνατότητα περαιτέρω σύγκλισης. Το Συμβούλιο θα γίνει στην Θεσσαλονίκη.
Χθες ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο Φόρουμ του Μπλούμπεργκ και παραχώρησε συνέντευξη δίνοντας έμφαση στην οικονομία και στις μεταναστευτικές ροές. Στο περιθώριο του Μπλούμπεργκ είχε συνάντηση με Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον οποίο περιμένει στην Αθήνα.
Ακολούθησε το γεύμα με τον Ουίλμπορ Ρος και αρκετά διευρυμένη αντιπροσωπεία. Στο τραπέζι ήταν ισχυροί επιχειρηματίες και επενδυτές που έχουν ενδιαφέρον για τομείς όπως τα ενεργειακά, οι τράπεζες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και της καλύτερης εικόνας του ισολογισμού τους μετά την εφαρμογή του asset protection skim, τα χρηματοπιστωτικά, οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, ΔΕΔΗΕ. Υπάρχει πάντα και το χειροπιαστό αποτέλεσμα το ενδιαφέρον της Blackstone για τα ξενοδοχεία. «Μπορεί να γίνουν διάφορα, είναι ανοιχτή και η απόκτηση μεριδίου των τραπεζών, μπορεί να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν π.χ. στην ΔΕΗ», ανέφερε κυβερνητική πηγή.
Ο πρωθυπουργός μετέφερε στις συναντήσεις του με τους επενδυτές ότι έχουμε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο ξεκάθαρο, προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις είτε στις αγορές προϊόντων είτε εργασίας, προχωρούμε τις αποκρατικοποιήσεις, και στα δημοσιονομικά με μείωση φόρων. Βλέπουμε ότι η οικονομία ανταποκρίνεται. Έως τώρα οι ξένοι επενδυτές ανησυχούσαν μήπως κάτι πάει στραβά με τους θεσμούς. Τώρα θέλουν να αφήσουν σε δεύτερη μοίρα τι λένε οι θεσμοί και να ακούσουμε τις αγορές. Θέλουμε να κρατήσουμε την συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Όποιον χώρο δημοσιονομικό έχουμε θα τον διαθέσουμε για μείωση φόρων, στήριξη της οικογένειας και τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Οι επενδυτές πάντως δεν ανησυχούν για γεωπολιτικά θέματα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.