Το παρασκήνιο: Τι «ξεκλείδωσε» τις διερευνητικές Αθήνας-Άγκυρας – Ο ρόλος Μέρκελ

Στην συμφωνία για νέο γύρο διερευνητικών επαφών προχώρησαν Ελλάδα και Τουρκία σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών.

Ο νέος γύρος επαφών αναμένενεται να γίνει το προσεχές διάστημα στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται πως ο 60ς γύρος διερευνητικών επαφών, είχε γίνει στην Αθήνα το 2016 και σύμφωνα με την εθιμοτυπία ο επόμενος γύρος πρέπει να πραγματοποιηθεί στην έδρα του έταιρου συνομιλητή.

Σύμφωνα με πληροφορίες και από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Μαξίμου το «προσεχώς» ήταν ούτος η άλλως ο συμφωνημένος όρος. Πάντως οι συγκλίνουσες πληροφορίες καταλήγουν στο ότι η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών θα γίνουν περίπου την εβδομάδα μετά το Ευρωπαϊκό συμβούλιο, δηλαδή μετά την 1η και 2η Οκτωβρίου. 

Σημειώνεται ότι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου, αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Μισέλ ανέβαλε τη σύνοδο για τις 1-2 Οκτωβρίου επειδή εντοπίστηκε ένα κρούσμα της Covid-19 στο περιβάλλον του. Ο ίδιος έχει τεθεί σε καραντίνα, μολονότι το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε την Δευτέρα βγήκε αρνητικό.

The @eucopresident today learned that a security officer, with whom he was in close contact early last week, tested positive for COVID.

The President is tested regularly and tested negative yesterday. ⁰
Respecting Belgian rules, he has gone into quarantine as of today.

— Barend Leyts (@BarendLeyts) September 22, 2020

Τι ξεκλείδωσε τις διερευνητικές Αθήνας-Άγκυρας 

Η τηλεδιάσκεψη Μισελ – Ερντογάν – Μέρκελ έπαιξε ρόλο στο ξεκλείδωμα των διερευνητικών ενώ ενεργοποιήθηκε και το γνωστό κανάλι Βερολίνου- Αθήνας –Άγκυρας αλλά είναι σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήθελε να έχει μια διαβεβαίωση. Ήθελε επίσης να μιλήσει και προς την κα Μέρκελ, να πει το δικό του αφήγημα ότι εγώ απέσυρα το Ορους Ρεις πίσω στο λιμάνι της Αττάλειας και θέλω να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος, να βάλω όλα τα ζητήματα στο τραπέζι. 

Την Ελλάδα στις διερευνητικές εκπροσωπεί ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης ενώ οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

Ποια είναι η ατζέντα των διερευνητικών

Η ατζέντα των διερευνητικών αφορά την συζήτηση της βασικής διαφοράς των ελληνοτουρκικών από το 1974 μέχρι σήμερα δηλαδή τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και για το εάν μπαίνανε σε μια συζήτηση ποιοι θα ήταν οι όροι. Δεν περιλαμβάνονται τα όσα λέει κατά καιρούς ο Ερντογάν για απόστρατικοποίηση των νησιών  στο Αιγαίο κλπ . Μάλιστα το διευκρινίζει και ο κ. Δένδιας ο οποίος ανέφερε σε δηλώσεις πως δεν μιλάμε για διαπραγματεύσεις αλλά για συζητήσεις που θα καθορίσουν τους κανόνες βάση των οποίων θα προκύψουν διαπραγματεύσεις. 

Μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Κέντρο για Ευρωπαϊκές Σπουδές Martens, με τίτλο «Η απειλή του αναθεωρητισμού: Προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο», ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η διεξαγωγή συνομιλιών σημαίνει ότι προσπαθούμε να βρούμε κανόνες με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις. «Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο ως κοινό κανόνα» προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας με την απόσυρση του Όρουτς Ρέις, ο κ. Δένδιας είπε πως δεν το χαρακτηρίζει ένα παράθυρο, επειδή ένα παράθυρο είναι πολύ ευρύ με πολύ φως, αλλά ένα σημάδι, ένα μικρό φως στο τέλος του διαδρόμου που ίσως δείχνει ότι υπάρχει μια ευκαιρία. Σημείωσε πως η Ελλάδα ούσα μια ειρηνική χώρα θα κάνει αυτό που της αναλογεί και ελπίζει ότι η Τουρκία θα κάνει το ίδιο. «Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μια ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών σκιαγράφησε αναλυτικά τις τουρκικές προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, έκανε λόγο για τεράστια κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και παράνομης συμπεριφοράς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για αναθεωρητισμό εκ μέρους της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ, ο κ. Δένδιας τόνισε πως θα πρέπει να μείνει στο πλευρό των κρατών-μελών της, όχι μόνο λόγω της ιδιότητας του μέλους, αλλά επειδή διακυβεύεται το κράτος δικαίου και ειδικότερα το διεθνές δίκαιο. Υπογράμμισε επίσης πως η ΕΕ πρέπει να κάνει ξεκάθαρο ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις και ειδικότερα στην τουρκική οικονομία. «Αυτό που κάναμε ως ΕΕ είναι ότι έχουμε επιβάλει κυρώσεις όταν ένα κράτος αψηφά το διεθνές δίκαιο. Αυτό θα πρέπει να ισχύει στη Λευκορωσία και αυτό θα πρέπει να ισχύει εάν η Τουρκία πιστεύει ότι θα μπορούσε να ενεργήσει πέρα από το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας» συμπλήρωσε. Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του προς την ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε ας έχουμε έτοιμες τις κυρώσεις για να μην τις χρησιμοποιήσουμε. Σχετικά με την περίπτωση της Κύπρου, υπογράμμισε πως η παραβίαση συνεχίζεται, τα τουρκικά πλοία, τα ερευνητικά και τα γεωτρητικά διεξάγουν παράνομες έρευνες όχι μόνο στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στις οριοθετημένες ζώνες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Λίβανο, καθώς και μέσα στη θαλάσσια κυριαρχία της Κύπρου. Διαμήνυσε περαιτέρω πως η προσβολή στην Κύπρο εξακολουθεί να υπάρχει και οι κυρώσεις θα πρέπει να επιβληθούν σύμφωνα με το συμφωνημένο και ψηφισμένο πλαίσιο της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας διαχώρισε πως υπάρχουν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας όσον αφορά τις παραβιάσεις της στην Κύπρο και μια επιλογή κυρώσεων εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας. Σημείωσε πως η Κύπρος έχει πετύχει καθαρά στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Gymnich, μια συμφωνία ότι οι κυρώσεις στη Λευκορωσία και οι κυρώσεις έναντι προσώπων λόγω της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου θα πάνε χέρι-χέρι και αυτό που συνέβη χθες στις Βρυξέλλες ήταν ότι η Κύπρος υπενθύμισε αυτή τη συμφωνία. Όσον αφορά την Ελλάδα, είπε πως ζήτησε έναν κατάλογο επιλογών που θα περιγράφονται οι κυρώσεις που η ΕΕ θα λάβει σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει στην παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Μισέλ-Ερντογάν: Η Άγκυρα έτοιμη για διερευνητικές. Η Αθήνα καθορίζει

Το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου τέθηκε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «συζητήθηκαν διάφορες οπτικές που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

«Συζήτησαν επίσης για την επανέναρξη των άμεσων ελληνο-τουρκικών διερευνητικών συνομιλιών», ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς και προσέθεσε ότι «αυτό θα προετοιμαστεί σε επίπεδο συμβούλων».

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Επικοινωνιών, κατά την τριμερή συνομιλία συμφωνήθηκε να γίνουν βήματα προς την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Τούρκο πρόεδρο να σημειώνει πως οι ενέργειες της Αθήνας θα καθορίσουν την πρόοδο των συζητήσεων.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο Ερντογάν τόνισε πως οι ενέργειες για τη μείωση της έντασης και της έναρξης του διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να «προστατευθούν» με αμοιβαίο τρόπο και επεσήμανε πως η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στις διαπραγματεύσεις. «Οι προκλήσεις ενάντια στην κοινή λογική αποτελούν κίνδυνο».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να εξέφρασε την εκτίμησή του στη μεσολάβηση της Γερμανίας, ενώ ανέφερε πως μία διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, θα είναι προς όφελος όλων.

Tέλος, αναφερόμενος στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει για μία νέα ώθηση στους δεσμούς Τουρκίας-ΕΕ, προσθέτοντας ότι συγκεκριμένα βήματα όπως η τελωνειακή ένωση, τα ταξίδια χωρίς βίζα και το μεταναστευτικό θα συμβάλουν στην ανάπτυξη θετικών και επωφελών σχέσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός των τριών ηγετών, οι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Άμυνας  Χουλουσί Ακάρ.

Η ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας είναι η δήλωση του Ερντογάν προς Μέρκελ και Μισέλ δηλαδή η Τουρκική Προεδρία λέει πως η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες χωρίς να αναφέρει τοποθεσία, ούτε το πλαίσιο, ούτε το πότε θα γίνει.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, μιάμιση ώρα μετά σχεδόν, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος που θα πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές επαφές και ότι θα καθοριστεί και το πλαίσιο αυτών των επαφών.

Πυρετός διαβουλεύσεων
 

Παζάρι Ερντογάν με Μέρκελ 

Εκτός από την Ανατολική Μεσόγειο και τις διαφορές με Ελλάδα και Γαλλία στην επικοινωνία που είχε ο Ερντογάν με την Μέρκελ έφερε τα ζητήματα και της visas προς τους τούρκους πολίτες, το προσφυγικό και της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης που έχει σημασία για τον Ερντογαν και την επιβίωση της τουρκικής οικονομίας 

Επικοινωνία Ερντογάν - Μακρον
Αναμένεται να μιλήσει ο Ερντογάν με τον Μακρόν, μετά από πολύ καιρό και από δηλώσεις και των δύο με επιθετικούς χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον.

Πηγή: skai.gr