Του Αντώνη Αντζολέτου
Συγκεκριμένες περιφέρειες και κοινωνικές ομάδες στοχεύουν τα κόμματα στην άτυπη προεκλογική περίοδο που έχει ξεκινήσει. Η μεσαία τάξη είναι η «πολύφερνη νύφη», αφού αναμφισβήτητα αποτελεί τον ρυθμιστή της κάλπης.
Πριν από τρία χρόνια «τιμώρησε» τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπερφορολόγηση και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους του 2015. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με το Fuel Pass και το Power Pass επιχειρεί να διορθώσει τις ζημιές που προκάλεσε το κύμα της ακρίβειας στην αγορά.
Έμφαση δίνεται και στον αγροτικό κόσμο με τους τους αρχηγούς να επισκέπτονται περιοχές με αγροτοκτηνοτροφικά χαρακτηριστικά.
Με αυτό το σκεπτικό ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε στη Λάρισα. Τα επιτελεία έχουν πάρει «μολύβι και χαρτί» και αναλύουν τις κάλπες του 2019 βλέποντας τα ισχυρά, αλλά και τα αδύνατά τους χαρτιά. Το κύριο βάρος της καμπάνιας έχουν αναλάβει οι επικεφαλής των παρατάξεων, ωστόσο βουλευτές, αλλά και στελέχη κάθε εβδομάδα από την Πέμπτη το απόγευμα βρίσκονται στις περιφέρειές τους.
Το Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι πάντα ο ρυθμιστής των εκλογών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έντονης κινητικότητας είναι ο Δυτικός Τομέας της Αθήνας. Στη ΝΔ κοιτούν πως θα αλλάξουν την εικόνα του 2019. 38,6% κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας πίσω τη σημερινή πλειοψηφία 9 μονάδες.
Οι πληροφορίες, μάλιστα που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να προωθεί στη συγκεκριμένη λίστα του κόμματος την Έφη Αχτσιόγλου και τη Ρένα Δούρου κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη μάχη.
Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλές επισκέψεις στην περιοχή από κλιμάκια της ΝΔ με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος, Παύλο Μαρινάκη, προκειμένου να επικοινωνήσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και να ενημερωθούν για τα προβλήματα της περιοχής. Σε αυτή τη στρατηγική η υποψηφιότητα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη εκτιμάται ότι ενδυναμώνει το ψηφοδέλτιο και μπορεί να προσελκύσει κεντρώους ψηφοφόρους.
Άλλη περιφέρεια που έχει ρίξει το βάρος της η ΝΔ είναι η Β' Πειραιά που επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε περίπου με 8%. Κάστρα για το κυβερνών κόμμα στην Αττική είναι ο Βόρειος Τομέας όπου η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ήταν άνω των 17 μονάδων. Στην Α' Πειραιώς και στην Ανατολική Αττική η απόσταση είχε φτάσει τις 14 μονάδες, ενώ μεγάλη η ψαλίδα ήταν και στην Α' Αθήνας περίπου στο 11%.
Το καλεντάρι των περιοδειών είναι πλούσιο για τη ΝΔ. Στις 5 Ιουλίου το νομό Αιτωλοακαρνανίας θα επισκεφθούν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος. Στις 6 Ιουλίου, στο νομό Φλώρινας θα βρεθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, ενώ την ίδια μέρα το νομό Πιερίας θα επισκεφθεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη συνοδευόμενο από τον υφυπουργό Απόστολο Βεζυρόπουλο.
Στις 6 Ιουλίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα περιοδεύσει στο νομό Ροδόπης. Ήδη σχεδιάζονται επίσης επισκέψεις υπουργών και στελεχών της γαλάζιας παράταξης στην Ηλεία, στη Λακωνία, στη Λάρισα, την Καρδίτσα και στην Εύβοια.
Για την Άρτα, τη Ξάνθη και την Αχαΐα στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα, καθώς το 2019 ήταν οι 3 από τις 10 περιφέρεις τις οποίες κέρδισαν. Εκεί που εστιάζουν είναι η Κρήτη εξαιτίας της παρουσίας του Νίκου Ανδρουλάκη.
Για τον νομό Χανίων ο ισχυρός Παύλος Πολάκης αποτελεί ένα καλό «χαρτί» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει προκαλέσει με τις παρεμβάσεις του, ωστόσο υπάρχει ένα πιστό κοινό που τον ακολουθεί. Στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 37,35% , η ΝΔ 34,05% και το ΚΙΝΑΛ 6,54%. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιώργος Σταθάκης θα επιλέξει πλέον κάποια περιφέρεια της Αθήνας.
Στο νομό Ηρακλείου, που είναι και ο τόπος καταγωγής του Νίκου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές που έγιναν πριν από τρία χρόνια ήταν πιο ισχυρό φτάνοντας το 11,38%.
Δεν αποκλείεται η Χαριλάου Τρικούπη να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις της, αλλά όχι στο βαθμό που να απειληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν πηγές της Κουμουνδούρου. Είχε άλλωστε ασφαλή διαφορά από τη ΝΔ που ξεπερνούσε τις 13 μονάδες. Στο Λασίθι - όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 34,57% , η ΝΔ 34,32% και το ΚΙΝΑΛ 15,40% - τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν πως για να βγάλει βουλευτή το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να υπάρξει μία μετατόπιση 4.500 ψήφων που θεωρείται πάρα πολύ μεγάλος αριθμός.
Όσο αφορά το Ρέθυμνο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ανδρέας Ξανθός φαίνεται να απειλούνται μόνο από τη ΝΔ καθώς στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση είχε 36,99%, η ΝΔ 36,55% έναντι 9,82% του ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως εμφανίζονται ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για τα ποσοστά που θα καταγράψουν στο πρώην «πράσινο κάστρο».
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.