Του Αντώνη Αντζολέτου
Με το δεξί θέλει να μπει το ΠΑΣΟΚ στην νέα εποχή εκπέμποντας ένα μήνυμα ενότητας των στελεχών και προσήλωσης στο στόχο επαναφοράς του κινήματος σε τροχιά εξουσίας. Τις προτεραιότητες θα περιγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Τα αποτελέσματα δείχνουν άνετη επικράτηση του νέου προέδρου. Από τους «300» υπολογίζεται πως 200 μέλη πρόσκεινται σε αυτόν, οι 70 ανήκουν στο περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου, 20 στον Ανδρέα Λοβέρδο και ακόμα 10 στελέχη είναι κοντά στον Παύλο Χρηστίδη. Στη Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για την ηλικιακή ανανέωση του νέου οργάνου με πολλούς 30αρηδες και 40αρηδες να αποκτούν σημαντικό λόγο και να ξεχωρίζουν μέσα στο κόμμα.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές στην προμετωπίδα της ατζέντας ο Νίκος Ανδρουλάκης θα φέρει θέματα, όπως το υψηλό κόστος ζωής της ελληνικής οικογένειας, η αισχροκέρδεια στα καύσιμα, το κύμα ακρίβειας, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τα προβλήματα των νέων. Μετά το τριήμερο Συνέδριο ο πρόεδρος ετοιμάζει σειρά παρεμβάσεων με αυτή την θεματολογία και πυκνές περιοδείες σε γειτονιές της Αθήνας και πόλεις της περιφέρειας. Όπως σημείωναν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, οι απτές προγραμματικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών όπως για παράδειγμα στο θέμα της ενέργειας με το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική και οι θέσεις του κόμματος για την κοινωνική κατοικία, έδειξαν ότι ακουμπούν πάνω στις ανησυχίες της κοινωνίας.
Κάνοντας «ταμείο» μετά το Συνέριο και την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στη Χαριλάου Τρικούπη επεσήμαιναν το δυναμικό και μαζικό «παρών» των πολιτών, που έδειξε την αυξανόμενη δυναμική της παράταξης, ενώ στη σύνθεση της νέας ΚΠΕ αποτυπώνεται το ενωτικό κλίμα με εκπροσώπηση όλων των τάσεων.
Τα αποτελέσματα
Πρώτος με 2.258 ψήφους βγήκε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, που πρόκειται να εκλεγεί νέος γραμματέας από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Δεύτερος με 1.436 ψήφους εξελέγη, ο μέχρι τώρα γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Κάποιοι βλέπουν στο πρόσωπό του να εκφράζεται ο βασικός πόλος της αντιπολίτευσης εντός του ΠΑΣΟΚ, καθώς την υποψηφιότητά του στήριξαν οι προερχόμενοι από το μπλοκ των «Παπανδρεϊκών» και των «Γεννηματικών». Τρίτος βγήκε ο Στέφανος Ξεκαλάκης με 1.204 ψήφους στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη.
Έκτος με 838 ψήφους εξελέγη ο πρώην εκπρόσωπος τύπου, αλλά και υποψήφιος για την προεδρία Παύλος Χρηστίδης. Ο Μιχάλης Καρχιμάκης βγήκε έβδομος με 818 ψήφους, ο Φίλιππος Σαχινίδης 11ος με 768, ο Μανώλης Όθωνας 26ος με 664, ο Δημήτρης Ρέππας 38ος με 619, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης (επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς) 57ος με 579, ο Γιώργος Πεταλωτής 72ος με 545, η Κατερίνα Μπατζελή 79η με 539 ψήφους. Η πρώτη γυναίκα σε ψήφους (663) που εκλέχτηκε στην 29η θέση είναι η Έφη Χαλάτση και προέρχεται από την παπανδρεϊκή πλευρά.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος (31 μέλη). Θα είναι το ευέλικτο όργανο που θα συνεδριάζει συχνά, θα χαράζει την πολιτική γραμμή και αναμένεται να εκπροσωπηθεί από όλες τις τάσεις.
Ενστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ απομένει στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, πιθανότατα την Κυριακή, να εκλεγεί το Πολιτικό Συμβούλιο και ο γραμματέας. Η «Ομπρέλα» διαφωνεί για την κατανομή που έγινε όσον αφορά τα στελέχη της διεύρυνσης. Όσους δηλαδή μπήκαν στο κόμμμα μετά το 2019 και προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, τη ΓΕΦΥΡΑ και άλλες συλλογικότητες. Σχετική επιστολή έφτασε τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα όσο και προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Ηλία Νικολακόπουλο.
Με κείμενο τους η πλευρά της μειοψηφίας υποστηρίζει:
«Το κλίμα και από αναρτήσεις στα social media έχει επιβαρυνθεί καθώς έρχεται στην επιφάνεια το σοβαρό ζήτημα της μεθόδου που ακολουθήθηκε για την ικανοποίηση του 20% της διεύρυνσης, όπως σχετικά έχει αποφασίσει το Συνέδριο. Συγκεκριμένα δεν επιδόθηκε παρά μόνο μετά τη διαδικασία ψηφοφορίας ο κατάλογος όσων είχαν συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα των υποψηφιοτήτων με ένδειξη διεύρυνσης ενώ θα έπρεπε να είναι γνωστός λίγες ημέρες μετά τη λήξη του Συνεδρίου και να είναι βεβαίως στην κρίση των μελών του κόμματος που ψήφισαν. Ως αποτέλεσμα τα μέλη του κόμματος δε γνώριζαν ποιοι ήταν στη διεύρυνση ως ανένταχτοι, ποιοι εκπροσωπούσαν ποια συνιστώσα ή και ποιοι δεν ήθελαν να θεωρούνταν διεύρυνση παρότι έγιναν μέλη του κόμματος μετά την 1/1/'19. Η επιλογή δε να ικανοποιηθούν όχι μόνο κατά προτεραιότητα αλλά κατ' αποκλειστικότητα οι σχετικές λίστες υποψηφιοτήτων από τις ομαδοποιήσεις και όχι απ' όσες και όσους δε συμμετείχαν σε αυτές κατά τη σειρά της σταυροδοσίας, έχει οδηγήσει απ' ότι φαίνεται στο να συμπεριληφθούν τελικά άνω των 70 αντί για 60 με την ποσόστωση της διεύρυνσης. Προφανώς αρκετοί εξ' αυτών με πολύ λιγότερες ψήφους στην Αττική και την Περιφέρεια από άλλες και άλλους οι οποίοι τυπικά είχαν εκλεγεί κατά τη σειρά της σταυροδότησης».
Η ποσόστωση ήταν «έως 20%» υπενθυμίζουν στελέχη από τις τάξεις των «συμμάχων» και ότι από τη στιγμή που κάποια «ελεύθεροι της διεύρυνσης» κατάφεραν να εκλεγούν χωρίς αυτή δεν υπήρχε λόγος να αποκλειστούν.
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος μετά τις ενστάσεις που κατατέθηκαν έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα και στον Δημήτρη Τζανακόπουλο με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε μια μικρή αύξηση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής (έως 5%). Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να λυθεί το θέμα χωρίς να δυσαρεστηθεί καμία πλευρά. Από την Κουμουνδούρου τονίζουν πως οι διαφωνίες είναι ήσσονος σημασίας, καθώς 46 από τα 60 μέλη που προέβλεπε η ποσόστωση εξελέγησαν από τη πρώτη κατανομή και μάλιστα πολλοί εξ αυτών με υψηλό αριθμό σταυρών.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.