ΚΑΙΡΟΣ

Το «κόμμα» των αναποφάσιστων ξανακρατά τα κλειδιά της κάλπης

Πρώτον οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν κυβέρνηση σε αντίθεση με την απλή αναλογική που η πλειοψηφία την είδε ως μια "ενδιάμεση διαδικασία".

Του Αντώνη Αντζολετου

Από τη στιγμή που στις κάλπες της 21ης Μαΐου το 19% όσων πήγαν να ψηφίσουν αποφάσισαν ποιον υποψήφιο θα "σταυρώσουν" σχεδόν μέσα στο παραβάν, οι αναποφάσιστοι και η γκρίζα ζώνη αποτελούν και πάλι το μεγάλο ζητούμενο για τα κόμματα.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Pulse όσοι δεν έχουν καταλήξει ακόμα σχετικά με την ψήφο τους κινούνται περίπου στο 8%. Έχει ενδιαφέρον αν αυτό το ποσοστό καταγραφεί μεγαλύτερο από τα exit polls σε τρεις ημέρες με τους δημοσκόπους να πιστεύουν πως δύσκολα θα φτάσει στα επίπεδα της προηγούμενης κάλπης.

Και αυτό γιατί η 21η Μαΐου έχει οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα, πολύ ιδιαίτερο για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, που, όμως έχει αποτυπωθεί σε μεγάλο βαθμό στη συνείδηση του εκλογικού σώματος. Και είναι γεγονός πως η μικρή απόσταση ανάμεσα στις δυο αναμετρήσεις δεν δικαιολογεί μεγάλες αλλαγές.

Η ενισχυμένη αναλογική, ίσως κάνει τη διαφορά μιας και η λογική της κάλπης που έρχεται είναι διαφορετική.

Πρώτον οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν κυβέρνηση σε αντίθεση με την απλή αναλογική που η πλειοψηφία την είδε ως μια "ενδιάμεση διαδικασία".

Παράλληλα το μπόνους στο πρώτο κόμμα «εκτινάσσει» τον νικητή και στερεί έδρες από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Συνεπώς συνεργασίες μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που να μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια είδους πλειοψηφία, ακόμα και με τη μορφή της ψήφου ανοχής, είναι σχεδόν αδύνατον να προκύψει.

Στο σενάριο που επεξεργάστηκε η Pulse για την κατανομή των αναποφάσιστων, η ΝΔ λαμβάνει 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,5%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12%, το ΚΚΕ 7, 4,5% η Πλεύση Ελευθερίας και από 4% η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ.

Οι διστακτικοί πολίτες σε σχέση την ψήφος τους και η αποχή είναι ένας απρόβλεπτος δείκτης για κάθε κάλπη.

Αν θεωρηθεί πως η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, με βάση τις έρευνες, δεν απειλείται το ποσοστό της εξαρτάται άμεσα από όσους σκέφτονται ακόμα ποιο κόμμα έχει το καλύτερο πρόγραμμα ή ποιος είναι πιο αξιόπιστος στο να το εφαρμόσει.

Η «γαλάζια» παράταξη ψάχνει μια ισχυρή αυτοδυναμία έχοντας καταφέρει να ηγεμονεύσει στο χώρο του κέντρου. 

Στους αναποφάσιστους έχουν στρέψει το βλέμμα ΣΥΡΙΖΑ και  ΠΑΣΟΚ, καθώς η «μάχη» της κεντροαριστεράς παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με την ανάδειξη του νικητή. Και αυτή είναι η μεγάλη ιδιομορφία των εκλογών που έρχονται.

Τα περιθώρια ανόδου των δυο κομμάτων, με βάση τις μετρήσεις, εμφανίζονται να είναι περιορισμένα και έτσι λίγες μονάδες αναμένεται να κάνουν τη διαφορά.

Οι αναποφάσιστοι θα αποτελέσουν βαρόμετρο και για τα μικρότερα κόμματα που είτε έχουν περάσει είτε επιθυμούν να περάσουν το κατώφλι της Βουλής.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν οι αναποφάσιστοι στις εκλογές της απλής αναλογικής που έφτασαν τελικά στο παραβάν, προτίμησαν κατά 51,3% τη Νέα Δημοκρατία. Το 13% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, το 9,6% ΠΑΣΟΚ, το 3,7% ΚΚΕ, ενώ 4,1% εμπιστεύτηκε την Ελληνική λύση.