ΚΑΙΡΟΣ

Το δύσκολο «αντίο» των πολιτικών: Πώς αποχώρησαν πρώην πρωθυπουργοί και ηγέτες κομμάτων

Η αποχώρηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή λίγες εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών και η ανανέωση της πολιτικής σκηνής

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η αποχώρηση πρώην πρωθυπουργών, αρχηγών κομμάτων, υπουργών ή και βουλευτών από την πολιτική έχει αποδειχτεί πως δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Σε πολλές περιπτώσεις η εξουσία «παρασύρει» έμπειρα κορυφαία στελέχη κυβερνήσεων και κομμάτων που δεν θέλουν να παραδεχτούν πως «ήρθε το τέλος». Στον Κώστα Καραμανλή μπορεί οι πολιτικοί του αντίπαλοι να του άσκησαν σκληρή κριτική για την περίοδο της διακυβέρνησής του, ωστόσο όλοι αναγνώρισαν την απόφασή που πήρε στα 67 του χρόνια να κλείσει τον κύκλο του στη Βουλή. Δίνοντας ένα παράδειγμα ανανέωσης. Υπενθυμίζεται πως οι πρώην πρωθυπουργοί δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης για να εκλεγούν, απλώς επιλέγουν την περιφέρεια την οποία επιθυμούν να εκπροσωπήσουν.

Δεκατέσσερα χρόνια αφού παρέδωσε τη προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει πως θα είναι στο πλευρό της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από άλλο πόστο, αν και από την αντιπολίτευση επιμένουν να θυμίζουν την πρόσφατη τοποθέτησή του από τα Ανώγεια για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Για το κενό που θα δημιουργηθεί στην Α΄ Θεσσαλονίκης οι πληροφορίες φέρουν ακόμα και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σκέφτεται να το καλύψει σε μια κίνηση συμβολική.

Με τον ίδιο περίπου τρόπο είχε ανακοινώσει την αποχώρηση από την πολιτική ζωή και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες, στις 23 Ιανουαρίου του 2004, έχοντας συμπληρώσει σχεδόν μισό αιώνα κοινοβουλευτικού βίου, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαρτίου. Είχε παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος αμέσως μετά την ήττα του στις εκλογές του 1993. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε μιλήσει πριν από 19 χρόνια για την ανάγκη ανανέωσης της πολιτικής ζωής, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι παρών στη μάχη για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και υπογραμμίζοντας ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να προσφέρει προοπτική στον τόπο.

Πριν από λίγες ημέρες την αποχώρηση της από τη Βουλή και τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ είχε ανακοινώσει και η Αλέκα Παπαρήγα. Μετά από 30 χρόνια παρουσίας στα έδρανα της Ολομέλειας η πρώην γενική γραμματέας του κόμματος έκλεισε και αυτή έναν μεγάλο κύκλο που σημαδεύτηκε από πολλές ιστορικές στιγμές. Στους πρώην πρωθυπουργούς που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την ενεργό πολιτική συγκαταλέγεται και ο Κώστας Σημίτης. Αυτό έγινε το 2007 όταν ήταν σε ηλικία 71 ετών. Από τις 18 Ιανουαρίου 1996 - 10 Μαρτίου 2004, υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός συνεχούς θητείας.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης στις 21 Δεκεμβρίου του 1991, στο 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ, εξελέγη ομόφωνα επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει να μη συμμετέχει στη νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1974 και τελευταία το 1990. Είναι γεγονός πως σε σχέση με 30 χρόνια πριν οι πολιτικοί παίρνουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα την απόφαση να αφήσουν τα κοινά. Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν ήδη 79 ετών όταν αποχώρησε από τη Βουλή. 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή το 1996 και επανεξελέγη πρωθυπουργός σε ηλικία 74 ετών το 1993. Ήταν βεβαίως μια περίοδος που η επάνοδός του στα πολιτικά πράγματα απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – και μετά το Ειδικό Δικαστήριο - θεωρείτο επιβεβλημένη ανοίγοντας το δρόμο για το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στην κυβέρνηση για 11 συνεχόμενα χρόνια. 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρέδωσε την πρωθυπουργία στο Γεώργιο Ράλλη το 1980 σε ηλικία 73 ετών πριν εκλεγεί δυο φορές πρόεδρος της Δημοκρατίας (1980-1985, 1990-1995).

Πηγή: skai.gr