ΚΑΙΡΟΣ

Τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο

Όλα δείχνουν πως τις τελευταίες ώρες η ζυγαριά κλείνει στο να μην ανακοινωθεί κάποια αλλαγή.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Κανείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το τι θα απαντήσει ο πρωθυπουργός την Κυριακή το μεσημέρι στη ΔΕΘ όταν θα ερωτηθεί για τον εκλογικό νόμο.

Το θέμα μέχρι να κλείσει παραμένει ανοιχτό. Δηλώσεις βουλευτών, όπως της Ντόρας Μπακογιάννη, του Στέλιου Πέτσα, του Μάξιμου Χαρακόπουλου, του Θεόδωρου Καράογλου κ.α. το συντηρούν στην επικαιρότητα.

Παρεμβάσεις στο εκλογικό σύστημα δεν έχει αποκλείσει ούτε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης, αλλά ούτε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Θα σας καλούσα να μην σπεύδει κανείς να προεξοφλεί τις απόψεις του προς τη μια ή προς την άλλη κατεύθυνση», ανέφερε χθες απευθυνόμενος κυρίως σε όσους έχουν προεξοφλήσει αλλαγές, αφήνοντας, όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Στη γαλάζια παράταξη υπάρχουν και στελέχη που δημοσίως εκφράζουν τη διαφωνία τους σε πιθανές ρυθμίσεις στο νόμο που ψηφίστηκε πριν από δυόμισι χρόνια.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Κώστα Κυρανάκη στον ΣΚΑΪ: «Όποτε έχει ερωτηθεί (ο πρωθυπουργός) έχει πει ότι αυτά είναι ασόβαρα πράγματα και εμείς λειτουργούμε θεσμικά, σοβαρά, αξιόπιστα. Ότι κάποιοι του εισηγούνται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος μπορεί να ισχύει αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό είναι λάθος. Και αυτοί που του εισηγούνται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος κάνουν κακό γιατί δίνουν πάτημα στην αντιπολίτευση».

Όλα δείχνουν πως τις τελευταίες ώρες η ζυγαριά κλείνει στο να μην ανακοινωθεί κάποια αλλαγή. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα μελών της πλειοψηφίας που βλέπουν πως το θεσμικό προφίλ του πρωθυπουργού θα πληγεί αν προχωρήσει σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Και θα είναι μια αχρείαστη κίνηση, εκτιμούν αρκετά γαλάζια στελέχη, από τη στιγμή που δημοσκοπικά η φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνηση είναι διαχειρίσιμη.

Τα θέματα της οικονομίας παραμένουν πρώτα στην ατζέντα των πολιτών και όχι η υπόθεση των παρακολουθήσεων, οπότε στο Μαξίμου εκτιμούν πως μετά τη ΔΕΘ η ΝΔ θα βάλει «σφραγίδα» στη διαφορά των 8-9 μονάδων που έχει παγιώσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν με το νόμο που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020 και ο πήχης της αυτοδυναμίας αυξάνει όσο μειώνεται το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής.

Ενδεικτικά:

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ (δεύτερη εκλογική αναμέτρηση)
Κλιμακωτό μπόνους

Κόμματα εκτός Βουλής           Ποσοστό για πλειοψηφία              
                 10%                                   37,5%                                       
                   8%                                   38%                                       
                   6%                                   38,6%                                      
                   4%                                   39,2%                                      

Όσοι πιστεύουν πως ο δρόμος είναι ήδη στρωμένος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου υποστηρίζουν πως η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί. Θεωρούν πως ο πήχης της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες πρέπει να πέσει σημαντικά. Αν συμβεί αυτό, παρά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί, θα υπάρχουν καλές πιθανότητες η ΝΔ να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές.

Με απλά λόγια επιθυμούν να διορθωθεί το «λάθος» της μείωσης του μπόνους από 50 σε 40 έδρες με το οποίο η γαλάζια παράταξη δυσκόλεψε τον εαυτό της. Στέλεχος της πλειοψηφίας ανέφερε στο skai.gr πως και την περίοδο που ψηφιζόταν ο νόμος ήταν αρκετοί οι γαλάζιοι βουλευτές που δεν είχαν δει αυτή την κίνηση με καλό μάτι. Ο «μπαμπούλας» των τρίτων εκλογών και της ακυβερνησίας εκτιμούν ότι θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα και λίγοι θα είναι αυτοί που θα κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό για θεσμική εκτροπή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν εντελώς διαφορετική άποψη και μιλούν για πανικό, αποδοχή ήττας και αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τόσο το θέμα των παρακολουθήσεων όσο και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών της.

Πηγή: skai.gr