ΚΑΙΡΟΣ

Τη διαγραφή Πολάκη βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας 

«Ο δρόμος που διάλεξε να πάρει δεν έχει επιστροφή», λένε στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα συμπληρώνοντας πως ο πρόεδρος «έχει πάρει τις αποφάσεις του» - Οι εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα θα είναι πυκνές, καθώς η διαγραφή ενός βουλευτή δεν είναι μια γνώριμη διαδικασία στο κόμμα

Tου Αντώνη Αντζολέτου 

«Εφιάλτες» έχουν γίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ οι Κυριακές. Πριν από μια εβδομάδα ο Παύλος Πολάκης έθετε ως προϋπόθεση για να είναι ο ίδιος στα ψηφοδέλτια τη συμμετοχή του φίλου του, πρώην πολιτευτή Μιχάλη Χαιρετάκη. Το «άδειασμα» του Αλέξη Τσίπρα και η πόρτα της εξόδου που του άνοιξε από το κόμμα ήταν όπως όλα δείχνουν η πρώτη πράξη μιας τρικυμιώδους σχέσης που δεν θα έχει καλό τέλος.

Η νέα του ανάρτηση με τη στοχοποίηση ανώτατων δικαστικών και δημοσιογράφων με τις φωτογραφίες τους και οι απειλές πως πρέπει να «καθαρίσουμε από αυτούς» είναι έξω από το αξιακό πεδίο του κόμματος διαμηνύουν στην Κουμουνδούρου. «Ο δρόμος που διάλεξε να πάρει δεν έχει επιστροφή», λένε στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα συμπληρώνοντας πως ο πρόεδρος «έχει πάρει τις αποφάσεις του».

Όντως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άργησε να ανακοινώσει την πρόθεσή του να τον παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, όπως είχε μεταδώσει από την Κυριακή το βράδυ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Αυτό θα ζητήσει ο πρόεδρος στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου της Τρίτης. Επισπεύδοντας τις διαδικασίες και δείχνοντας τις προθέσεις του ήδη προχώρησε στην «καρατόμησή» του από τομεάρχη Διαφάνειας. Την θέση του καταλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης. 

Τι έπαιξε ρόλο στην άμεση αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ; Η νέα ανάρτηση του Παύλου Πολάκη που ξεκαθάριζε πως τις αποφάσεις θα τις πάρουν τα όργανα της Κουμουνδούρου. Η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή. Σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο στην αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμούν οι συσκέψεις τους να εστιάζουν στα ψηφοδέλτια και στον προεκλογικό αγώνα και όχι να «τορπιλίζονται».

Οι εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα θα είναι πυκνές, καθώς η διαγραφή ενός βουλευτή δεν είναι μια γνώριμη διαδικασία στο κόμμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλίες που είχε με στενούς του συνεργάτες εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην κάνει κανένα βήμα πίσω.

Το άλλο σημείο της ανάρτησης του κ.Πολάκη, που εστιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η προγραμματική πλατφόρμα την οποία επέλεξε να κατεβάσει. Μιλούν για προτάσεις που δεν εμπεριέχονται στο πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βλέπουν μια προσπάθεια του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας να απαντήσει στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" για το πως  θα είναι η δεύτερη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

«Θα είναι αλλιώς διότι πλέον έχουμε την εμπειρία και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να υπερασπιστούμε ακόμη καλύτερα τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε ο κ.Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Εμείς θα έρθουμε για να γκρεμίσουμε το πελατειακό κράτος. Μας έλεγαν ότι εμείς ήμασταν κυβέρνηση μετακλητών και αυτοί τους διπλασίασαν και αύξησαν και 30% του μισθούς. Οι "άριστοι" αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν οι "αρεστοί". Άρα θέλουμε μια κυβέρνηση η οποία θα συγκρουστεί με αυτή τη νοοτροπία. Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο κόμματος – κράτους και μια κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων μπορεί να το κάνει ακόμη καλύτερα αυτό. Θα έρθουμε να δημιουργήσουμε θεσμούς λογοδοσίας και ελέγχου, να σταματήσει αυτή η ιστορία με το ρουσφέτι και την ευνοιοκρατία, να ξανάρθει μια στοιχειώδης αίσθηση αξιοκρατίας». Αυτές οι αναφορές του τέως πρωθυπουργού δεν έχουν καμία σχέση με όσα προτάσσει ο Παύλος Πολάκης, επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου.

Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούσαν στο skai.gr πως η απόφαση του βουλευτή Χανιών ήταν ειλημμένη. Να μην κάνει πίσω, δηλαδή σε σχέση με τη μη συμμετοχή του Μιχάλη Χαιρετάκη στα ψηφοδέλτια. Συνεπώς αυτό που έψαχνε, υποστηρίζουν, ήταν μια «ηρωική έξοδος». Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική».

Πηγή: skai.gr