Βουλή: Ναντίν Χαρδαλιά
Στην κατάθεση τoυ σχεδίου νόμου για τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή προχώρησε το Σάββατο η κυβέρνηση, δείχνοντας έτσι έμπρακτα τη βούλησή της να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία κύρωσής της.
Η επεξεργασία της Συμφωνίας από την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, έχει ήδη προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, χωρίς να είναι ακόμα βέβαιο εάν θα συνεδριάσει μόνο μία ημέρα.
Όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και το ακριβές χρονοδιάγραμμα, την ημέρα εισαγωγής της Συμφωνίας στην Ολομέλεια και την ημέρα κύρωσής, της αναμένεται να οριστικοποιηθούν στη Διάσκεψη των Προέδρων την προσεχή Δευτέρα, με τις έως τώρα πληροφορίες να κάνουν λόγο για διήμερη συνεδρίαση.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανήγγειλε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα κατατεθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Στο μεταξύ, ερωτηματικά ήγειρε το γεγονός ότι το κείμενο της Συμφωνίας που κατατέθηκε στη Βουλή, υπογράφει το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, πλην της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά. Στη θέση της υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, λόγω απουσίας της ίδιας στο εξωτερικό έως τις 19 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει η σχετική παραπομπή. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αν και το κυβερνητικό επιτελείο την προσμετρά στις ψήφους υπέρ της Συμφωνίας, η ίδια δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα δημόσια τι θα πράξει.
Η κυβέρνηση προέβη το Σάββατο στην κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη νομοτεχνική υπηρεσία της Βουλής, δείχνοντας έτσι έμπρακτα τη βούλησή της να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας.
- Η αιτιολογική έκθεση
- Το σχέδιο νόμου
- Η έκθεση του ΓΛΚ
- Η ειδική έκθεση
To ν/σ της συμφωνίας των Πρεσπών φέρει τον τίτλο: "Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών".
"Πατριωτικό καθήκον" χαρακτηρίζει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής, κάνοντας λόγο για "ιστορικό βήμα για τις δύο χώρες".
Πάντως, μετά τη ΝΔ και οι ΑΝΕΛ θεωρούν ότι η επίμαχη συμφωνία δεν είναι δυνατόν να κατατεθεί προς κύρωση στην Ολομέλεια χωρίς προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της αρμόδιας Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει το Σύνταγμα. Οι ΑΝΕΛ εξαπέλυσαν μάλιστα προειδοποιητικά πυρά σε επιστολή τους στον κ. Βούτση, για «συνταγματικό και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».
Επιτυχής, με τα έως στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι θα είναι και η δεύτερη δοκιμασία για την κυβέρνηση, και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά για την ψήφο εμπιστοσύνης, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη, καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.