Θλίψη και οδύνη σε όλο τον πολιτικό κόσμο - Μετά το πένθος, οι ευθύνες

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κλιμάκιο του ΚΚΕ και κυβερνητικοί παράγοντες, έσπευσαν επιτόπου συγκλονισμένοι αναζητώντας και αυτοί τις απαντήσεις.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Συντετριμμένη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, έσπευσε στον τόπο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος πράττοντας το ελάχιστο – όπως ειπώθηκε- που θα μπορούσαν να κάνουν μπροστά σε ένα πρωτοφανές συμβάν που "λύγισε" όλη τη χώρα και εγείρει στη σκέψη και στο μυαλό όλων ένα τεράστιο "γιατί".

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κλιμάκιο του ΚΚΕ και κυβερνητικοί παράγοντες, έσπευσαν επιτόπου συγκλονισμένοι αναζητώντας και αυτοί τις απαντήσεις.

Η θλίψη και ο πόνος για τις απώλειες δεκάδων ζωών και πολύ περισσότερων τραυματιών, οι τρομακτικές εικόνες της άμορφης μάζα σιδερικών και τα συντρίμμια της τραγωδίας επισκίασαν κάθε πρόθεση πολιτικής αντιπαράθεσης από τον τόπο του δυστυχήματος με όλο τον πολιτικό κόσμο να πενθεί και να "παγώνει" προς ώρας το θυμό του για την αναζήτηση των ευθύνων, πέρα και πάνω από το ανθρώπινο λάθος, που από νωρίς ειπώθηκε και φαίνεται να καταλογίζεται στον αρμόδιο σταθμάρχη της Λάρισας.

Η παραίτηση ωστόσο λίγες ώρες αργότερα του τέως Υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή αλλά και το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού μετά την επιστροφή του από τον τόπο της τραγωδίας, άνοιξε αυτόματα την πολιτική αντιπαράθεση για τις ευθύνες, την αναζήτηση και την απόδοσή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη συγκρότηση ανεξάρτητης και υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα διερευνήσει τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη ανακοινώνοντας ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναλαμβάνει μεταβατικός υπουργός Μεταφορών μετά την παραίτηση του κ.Καραμανλή, ενώ παράλληλα έκανε γνωστό ότι τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

"Συνάντησα συγγενείς των θυμάτων και των αγνοουμένων στο νοσοκομείο της Λάρισας.  Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, με περίσσευμα αξιοπρέπειας, με ρώτησαν «γιατί». Και μου είπαν «ποτέ ξανά». Τους οφείλουμε μία ειλικρινή απάντηση", είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πρώην Υπουργός Μεταφορών ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη, με την παραίτησή του και σχολίασε ότι "η στάση του τον τιμά, καθώς όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος".

Γνωστοποίησε επίσης ότι ζήτησε από τον Γιώργο Γεραπετρίτη " να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων". Παράλληλα, όπως τόνισε,  "η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός" κατέληξε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.


Χαμηλούς τόνους αλλά με σαφείς αιχμές επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ στο σχόλιό του για το μήνυμα του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι "ο σεβασμός στα θύματα προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια" και πρόσθεσε "αυτές τις στιγμές πένθους και οδύνης δεν θα μπούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε τη δήλωση του Πρωθυπουργού, που σπεύδει να προδικάσει ότι η τραγωδία οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινο λάθος. Ο σεβασμός στα θύματα προϋποθέτει σεβασμό στην αλήθεια. Όλα θα ειπωθούν στη σωστή ώρα".


Ανάλογους τόνους κράτησε και το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας επίσης ξεκάθαρες αιχμές, σχολιάζοντας το πρωθυπουργικό μήνυμα ."Συναισθανόμενοι την ώρα του πένθους και της οδύνης, σημειώνουμε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο και τη στιγμή που πρέπει.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα ανεχθούμε ο Πρωθυπουργός να αποσείει για ακόμα μια φορά τις κυβερνητικές ευθύνες επικαλούμενος μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης διαχρονικές παθογένειες και την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του Υπουργού του.

Οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να αντιμετωπίζουν τις παθογένειες και όχι για να τις επικαλούνται και να τις διαιωνίζουν" ανέφερε στο σχόλιό της η Χαριλάου Τρικούπη.


"Είναι μια μέρα ανείπωτης θλίψης για το πρωτοφανές πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και οργής για το πώς είναι δυνατόν να χάνονται ανθρώπινες ζωές με αυτόν τον τραγικό τρόπο" σχολίασε ο Δημήτρης Κουστούμπας απαιτώντας πλήρη διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, και τονίζοντας "να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτε".


Παραίτηση όλης της κυβέρνησης ζήτησε ο Κυριάκος Βελόπουλος καταλογίζοντας ευθύνες σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια.

"Σήμερα είναι μέρα θλίψης και αλληλεγγύης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε απαθείς μπροστά στην προσπάθεια να βρουν εξιλαστήρια θύματα μεταξύ εργαζόμενων" σχολίάσε ο Γιάννης Βαρουφάκης. 

Πηγή: skai.gr