«Άδικη» χαρακτήρισε την κριτική που ασκείται στον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον ο ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης, ο οποίος -μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8- εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εξαιρετικός.
«Καλύτερος δεν γίνεται, καλύτερη παρουσίαση των ελληνικών θέσεων δεν μπορούσε να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν ακούστηκε η λέξη Τουρκία, αντέτεινε ότι δεν έπρεπε να ειπωθεί η λέξη Τουρκία, κάτι που ήταν πολύ «έξυπνο επικοινωνιακά», γιατί έβγαλε τον συγκρουσιακό παράγοντα από την εικόνα.
«Νομίζω ότι αυτή ήταν η μεγάλη του επιτυχία, χωρίς να πάει με επώνυμα παράπονα για την Τουρκία και τους 'κακούς Τούρκους'. Αντιθέτως αναφέρθηκε σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις στην Κύπρο, στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, έδειξε χάρτες για τη Γαλάζια Πατρίδα. Τι κάνει 'νιάου-νιάου στα κεραμίδια', χωρίς να καταγγείλει την Τουρκία και τους Τούρκους. Πολύ έξυπνη ενέργεια, όλοι κατάλαβαν σε τι αναφερόταν και τον αντάμειψαν με χειροκρότημα γιατί έδειξε μια ανωτερότητα ως προς τη μη αναφορά. Πάρα πολύ σωστά φέρθηκε» επισήμανε.
Επιπλέον, ο κ. Βερέμης εξέφρασε τη συγκίνησή του για τον παραλληλισμό της Μαριούπολης με την Έξοδο του Μεσολογγίου που έκανε ο πρωθυπουργός.
«Διότι πραγματικά η Μαριούπολη -που όπως πολύ σωστά θύμισε- φέρει ελληνικό όνομα και είχε πολύ μεγάλο ελληνικό πληθυσμό. Όταν την είδα σε αυτά τα χάλια, με την πλήρη καταστροφή, ταράχθηκα. Όπως συγκινήθηκα με τον αγώνα έως τέλος των πολεμιστών, οι οποίοι κινδυνεύουν να τους εκτελέσουν ως τρομοκράτες. Δηλαδή έλεος πια, συμβαίνουν φοβερά πράγματα», εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν πάρα πολύ πετυχημένος ο τρόπος που ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτή την αναφορά. «Δεν ήταν υπερβολική η σύγκριση, τουναντίον. Πρόκειται για μια μεγάλη στιγμή της Ελλάδας και μια μεγάλη στιγμή της Μαριούπολης. Αυτοί οι άνθρωποι αγωνίστηκαν τόσες μέρες στα έγκατα της Γης, με τραυματίες, χωρίς τρόφιμα και νερό. Έλεος, δηλαδή, τι άλλο πρέπει να κάνουν για να τους θεωρήσουμε αντάξιους του Μεσολογγίου;», διερωτήθηκε.
«Το καλό με τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι ήξερε με ποιους μιλούσε. Και τους μιλούσε με τη δικιά τους γλώσσα. Και τα αγγλικά του είναι εξαιρετικά, όπως και τα γαλλικά του. Λίγοι Έλληνες μιλάνε τόσο καλά ξένες γλώσσες και αυτό ζεσταίνει την καρδιά του συνομιλητή. Όπως εμάς όταν μας μιλάει ελληνικά η πρέσβης της Αγγλίας για παράδειγμα, αισθανόμαστε μια οικειότητα. Αλλάζουμε τελείως διάθεση, δεν μιλάς σε έναν ξένο που απλώς μιλάει τη γλώσσα σου, μιλάς σε έναν ξένο που αγαπάει τη γλώσσα σου. Αυτός πράγματι τους δημιούργησε μια πολύ οικεία ατμόσφαιρα με τον τρόπο που μίλησε και επιπλέον είχε και γνώση της αμερικανικής Ιστορίας. Σαν να μας μιλάει εμάς κάποιος για τον Καποδίστρια ή τον Κολοκοτρώνη, γνωρίζοντας ποιοι ήταν, αισθάνεσαι αμέσως μια ευχάριστη οικειότητα», πρόσθεσε ο κ. Βερέμης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.