Κερδισμένη από τις σκληρές πενθήμερες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είναι η Ελλάδα όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Γιάννης Παλαιολόγος. Με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, οι πόροι για το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένουν στα 750 δισεκ. και ο προϋπολογισμός (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο) ανέρχεται σε 1.74 τρισεκ. ευρώ για την επόμενη επταετία (1.84 τρισ. ευρώ συνολικά).
Πρόκειται για ιστορική συμφωνία για την Ευρώπη, καθώς οι Βόρειοι συναίνεσαν σε έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους με τα περισσότερα από τα έσοδα να πηγαίνουν για επιχορηγήσεις προς τις χώρες του Νότου, κάτι που πριν από μερικούς μήνες θα φάνταζε ότι ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Το ποσό των επιχορηγήσεων μειώθηκε μεν από τα 500 δισεκ. ευρώ στα 390 δισεκ. σε σχέση με το δανεισμό, αλλά πρόκειται για άλμα για την ΕΕ γιατί πριν μερικά εικοσιτετράωρα οι «φειδωλοί» ήθελαν να μπλοκάρουν εντελώς τις επιχορηγήσεις.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι χαρακτηριστικά ότι παρότι οι επιχορηγήσεις μειωθήκαν σημαντικά στο συνολικό πακέτο, η Ελλάδα θα πάρει τα ίδια ποσά με την προηγουμένη πρόταση Μισέλ, και ελαφρώς αυξημένα, με λίγο περισσότερα δάνεια αλλά το ποσό είναι πολύ μεγάλο, στα 70 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται για 32 δισεκ. ευρώ συνολικά από το Ταμείο με 12 δισεκ. να προέρχονται από τα δάνεια και περίπου 19,5 δισεκ. από τις επιχορηγήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ευρωπροϋπολογισμός).
Εποπτεία, μεν υπάρχει, αλλά δεν υπάρχουν μνημόνια και τρόικα, και οι χώρες καλούνται να καταθέσουν τα δικά τους προγράμματα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει δυνατότητα σχετικά αυξημένη τον άλλων κρατών – μελών να έχουν κάποια παρέμβαση με ειδική πλειοψηφία και να τραβήξουν «φρένο έκτακτου ανάγκης» σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα βέτο από μια χώρα όπως επιθυμούσε αρχικά η Ολλανδία.
Όσον αφορά τις εκταμιεύσεις θα καθυστερήσουν καθώς πρέπει να υπάρξει συναίνεση από την Ευρωβουλή και έπειτα η κύρωση της συμφωνίας πρέπει να περάσει από 15 χώρες η οποία θα επιτρέψει στην Κομισιόν από 1ης Ιανουαρίου να κάνει τον πολύ μεγάλο δανεισμό για τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Με βάση τα δεδομένα αυτά, στο καλό σενάριο χρήματα για την Ελλάδα από το Ταμείο θα εκταμιευτούν από τον Ιούνιο του 2021, με σημαντική ρήτρα αναδρομικότητας που μπήκε στη συμφωνία, δηλαδή δαπάνες από το Φεβρουάριο του 2020 που σχετίζονται με την καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα του Ταμείου όταν αυτά ενεργοποιηθούν.
«Γυρίζουμε στην Αθήνα με πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισεκ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας, τα οποία θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση... Ήταν ένας δίκαιος συμβιβασμός» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της, κάνοντας λόγο για «ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα».
Είναι μια ιστορική ημέρα, μια εθνική επιτυχία και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα «εφόσον επενδύσουμε τα χρήματα αυτά για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα», έκανε λόγο μετά τη συμφωνία των 27 ηγετών της ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.