Τα τουρκικά ΜΜΕ για την εκλογική νίκη του Μητσοτάκη - Τι ψήφισαν στην Κωνσταντινούπολη 

Εντός της ημέρας αναμένεται τηλεφώνημα του Ερντογάν στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

Νέα Δημοκρατία με ποσοστό άνω του 50% ψήφισαν οι έλληνες στην Κωνσταντινούπολη στις χθεσινές εκλογές της Ελλάδας. Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, η Νέα Δημοκρατία έλαβε ποσοστό 55,10%, ενώ δεύτερο κόμμα ήταν το ΚΚΕ με ποσοστό 18,37% και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,20%.

Την ίδια ώρα, με τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ασχολούνται τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο τουρκικός Τύπος έχει «χτυπήματα» στα πρωτοσέλιδά του και αναφέρεται και στο ποιοι θα αναλάβουν πόστα στο υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας. 

Στο πρωτοσέλιδό της η HaberTurk αναφέρει: «O νικητής των εκλογών στην Ελλάδα είναι ο Μητσοτάκης», ενώ η Sabah: «Στις εκλογές στην Ελλάδα νίκησε ο Μητσοτάκης».

Όπως σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης, εντός των επόμενων ωρών αναμένεται και το τηλεφώνημα του Ταγίπ Ερντογάν προς τον κ. Μητσοτάκη για να του δώσει συγχαρητήρια για την επανεκλογή του, όπως είχε γίνει και αντιστρόφως, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και το αν θα κλειστεί κάποιο ραντεβού.

Τηλεφώνημα Ερντογάν-Στόλτενμπεργκ για Ρωσία, Σουηδία και F-16

Εν τω μεταξύ, υπήρξε επικοινωνία ανάμεσα στον Ερντογάν και στον Στόλτενμπεργκ με τον πρόεδρο της Τουρκίας να τηλεφωνεί στον γγ του ΝΑΤΟ. 

Στην επικοινωνία αυτή του τόνισε ότι: «Μας αδικήσατε με τα F-35 και τώρα επιχειρούν να συνδέσουν τα F-16 με την ένταξη της Σουηδίας. Δεν είναι ζημιά για την Τουρκία αλλά μεγάλη ζημιά για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ».

Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει να κρατά μια σκληρή στάση, ενώ τονίζει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη η Σουηδία για να μπει στο ΝΑΤΟ. 

Τουρκικά ΜΜΕ: Το τουρκικό μαχητικό θα πετάξει στα τέλη του 2023

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στα τουρκικά ΜΜΕ οι αναλύσεις για το εθνικό μαχητικό Kaan, το οποίο αναμένεται να πετάξει στα τέλη του 2023. Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι «θα είναι αόρατο στα ραντάρ». 

Όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ του το «Haber Global»: «Ένα προς ένα γίνονται πραγματικότητα τα όνειρα που υπάρχουν για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Το εθνικό μαχητικό Kaan θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση στα τέλη του 2023. Δηλαδή στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.  Δηλαδή ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση».

Ο Xαϊντάρ Γκιουλπινάρ, μηχανικός αεροσκαφών τονίζει: «Μαχητικό 5ης γενιάς σημαίνει πως είναι αόρατο στα ραντάρ. Δεν θα είναι εύκολος ο εντοπισμός αυτού του μαχητικού. Ο γεωμετρικός του σχεδιασμός το κάνει αυτό αλλά επίσης θα δείτε εδώ στα πλάγια σημεία εδώ σε αυτές τις ᾽᾽φωλιές᾽᾽ θα υπάρχουν τα οπλικά συστήματα. Επειδή τα όπλα θα είναι εδώ μέσα δεν θα υπάρχει εντοπισμός από τα ραντάρ».

Πηγή: skai.gr