ΚΑΙΡΟΣ

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την Γενοκτονία των Ποντίων

Μηνύματα με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την δεύτερη φάση στη μαύρη σελίδα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου απευθύνει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων είναι η σκόπιμη και συστηματική εξόντωση, μέχρι το 1923, των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και της Μικρά Ασίας (κυρίως της Ιωνίας, Καππαδοκίας, Πόντου, Βιθυνίας), αρχής γενομένης με τη Σφαγή του Οικονομείου στις 25 Ιανουαρίου 1913, από τους μηχανισμούς της οθωμανικής κυβέρνησης των εθνικιστών Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος του Μουσταφά Κεμάλ. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.

Η γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και κατά τον ίδιο τρόπο όπως με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Οι εκτιμήσεις για τις ανθρώπινες απώλειες την περίοδο από το 1912 ως το 1922 ξεκινούν από 200-300 χιλιάδες και φτάνουν, κατά ορισμένους Έλληνες μελετητές τις 800.000 - 1.200.000 ψυχές.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε το Σάββατο 18/5 στη Θεσσαλονίκη συνάντηση με τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκπροσώπους του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και ερευνητικών φορέων που εστιάζουν στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Στη συνάντηση ο πρωθυπουργός ζήτησε «να αναγνωριστούν τα ιστορικά γεγονότα από όλους», ενώ την ίδια μέρα ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter μήνυμα στο οποίο αναφέρει ότι:

«Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης για το σύνολο του Ελληνισμού. Έχουμε καθήκον να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και να μετατρέπουμε τη γνώση της Ιστορίας σε δύναμη για το μέλλον»

Στην υποχρέωση των θυτών «να εκφράσουν, τουλάχιστον, μιάν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη» αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να αγωνιστούμε, για ν' αναγνωρισθεί διεθνώς η γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην ανθρώπινη μνήμη, για ν' αναγκαστούν οι θύτες να εκφράσουν, τουλάχιστον, μιάν ειλικρινή αναδρομική συγνώμη, αποκηρύσσοντας έτσι την ως τώρα ανίερη τακτική της αδίστακτης παραχάραξης των, κατά γενική ομολογία, αμάχητων ιστορικών τεκμηρίων» τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο twitter αναφέρει ότι:
«Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από την τελική φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας και ένα βαθύ τραύμα στη συλλογική μας μνήμη» αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Όπως τονίζει, «350.000 Πόντιοι αδερφοί μας υπήρξαν θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου, μέσω μαζικών εκτελέσεων, βίαιων εκτοπισμών και ανείπωτων αγριοτήτων. Πρόκειται για ένα από τα φρικτά εγκλήματα του περασμένου αιώνα, για το οποίο δεν έχει ακόμα αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση. Όχι για να αναμοχλεύσουμε ιστορικά πάθη, αλλά ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της περιόδου εκείνης. Αλλά και γιατί η ανάδειξη και αποδοχή της ιστορικής αλήθειας, είναι τελικά η βάση για την οικοδόμηση σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας» υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, δεσμεύεται ότι η ΝΔ «θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σε συνεργασία με τις ποντιακές οργανώσεις, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα. Γιατί το θέμα είναι πάνω από όλα εθνικό και αφορά ένα από τα πιο ξεχωριστά κομμάτια του Ελληνισμού, τους Ποντίους αδερφούς μας».

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα από την Γενοκτονία, η ΝΔ τροποποίησε το λογότυπό της. Το αλλαγμένο λογότυπο με την ποντιακή λύρα αναρτήθηκε στο twitter με το μήνυμα «Αροθυμώ σε» που σημαίνει «σε νοσταλγώ»

«Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και υπενθυμίζουμε συνεχώς: ποτέ ξανά Γενοκτονία! Οφείλουμε να θυμόμαστε για να μη το ξαναζήσουμε. Το οφείλουμε στους προγόνους μας. Αλλά και στα παιδιά μας. Η Μνήμη είναι υπαρξιακό δικαίωμα. Και η διαρκής Υπόμνηση είναι υπέρτατο Χρέος!» τονίζει σε μήνυμά του ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Να συσταθεί επιτροπή για τη μελέτη και ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων ζήτησε με επιστολή της η Φώφη Γεννηματά.

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων τώρα ζητούν οι ΑΝΕΛ: «353.000 ψυχές Ελλήνων του Πόντου ζητούν δικαίωση! 100 χρόνια πέρασαν από την αποτρόπαια κι απάνθρωπη πράξη της Γενοκτονίας. 100 χρόνια, που μας όπλισαν με περισσότερη δύναμη για την αναγνώριση της γενοκτονικής δολοφονίας των Ελλήνων αδελφών μας. Κι όμως υπάρχουν κι εκείνοι, που ξεχνούν. Υπάρχουν κι εκείνοι, που αφήνουν κενά τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου την πιο κρίσιμη ώρα. Την ώρα της ψηφοφορίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Μαυραγάνης.

«Παρόλα αυτά είμαστε βέβαιοι. Έστω κι ένας από εμάς, που επιζητούμε τη δικαίωση, φθάνει για να πετύχει το ποθούμενο. Γιατί βλέπετε δεν είμαστε μόνοι. Είναι κι εκείνες οι Ποντιακές Ψυχές, που συνεχώς φωνάζουν στη συλλογική συνείδησή μας μία φράση: Αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα!» καταλήγει στη δήλωσή του ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Η Ένωση Κεντρώων υποκλίνεται στην ιστορία και στις αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού
«Εκατό χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Άσβεστη παραμένει η μνήμη, αλλά και η προσπάθεια για αναγνώριση από την τουρκική κυβέρνηση», τονίζει στο μήνυμά του για την 19η Μαΐου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Τονίζει, δε, ότι «Υποχρέωση όλων μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία για τον αγώνα, γιατί μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι 353 χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν. Ας είμαστε όλοι άξιοι συνεχιστές. Η Ένωση Κεντρώων υποκλίνεται στην ιστορία και στις αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού».

Αναφορά στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έκανε και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
«Την εκατοστή επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τιμάμε σήμερα και δεσμευόμαστε να σταθούμε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας. «Και μαζί με το λαό και τη νεολαία της πόλης, να υψώσουμε φραγμό και να καταδικάσουμε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας αλλά και κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης από επιτήδειους αστούς δημαγωγούς και εκπροσώπους των αστικών πολιτικών κομμάτων, που αξιοποιούν για ψηφοθηρικούς λόγους το κάλπικο ενδιαφέρον τους για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τη Γενοκτονία» πρόσθεσε.
«Οι Πόντιοι λένε: "Στόματα πασσέα φαϊα αχαράτσοτα" που πάει να πει, "όπου ακούς παχιά λόγια, να περιμένεις φαγητό άνοστο"», κατέληξε.