ΚΑΙΡΟΣ

Τα «έσπασαν» κυβέρνηση -ΣΥΡΙΖΑ για το ΑΠΘ

Της Πηνελόπης Γκάλιου

«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή» είπε ο σπουδαίος Βίκτωρ Ουγκώ.  Εκεί που γκρεμίζεται μία πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη όμως, τί; Εκεί που τερματίστηκε μια κατάληψη 34 χρόνων, γιατί δεν μπορεί να χτιστεί μία βιβλιοθήκη; Γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος;

​Επί δεκαετίες τα ερωτήματα αυτά μένουν αναπάντητα προκαλώντας ανά περιόδους οξύτατες πολιτικές αντιπαραθέσεις και κοινωνικές αναταραχές. Σε μια έννομη πολιτεία όμως, ο νόμος δίνει λύσεις σε κάθε ερώτημα που ανακύπτει στην κοινωνία, πόσο μάλλον σε γεγονότα που τη διαταράσσουν.

Τον Αύγουστο του 2019 ήταν πολίτικη απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το νόμο για το Πανεπιστημιακό άσυλο, με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, να διατυπώνει με σαφήνεια σε μια πρόταση την πρόθεση της νεοεκλεγείσας, τότε, κυβέρνησης "Εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση υλοποιώντας θεμελιώδη προεκλογική μας δέσμευση: Εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες Αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων".

Μήπως οι καταστροφές που προκάλεσαν άγνωστοι στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη του Τμήματος Βιολογίας στο ΑΠΘ, όπου στεγαζόταν για 34 χρόνια η αποκαλούμενη κατάληψη "Στέκι στο Βιολογικό", δεν ήταν αξιόποινη πράξη; ή μήπως τα επεισόδια που ξέσπασαν χθες στο Αριστοτέλειο με πέτρες και ρόπαλα δεν ήταν;

Το ερώτημα αυτό πριν απαντηθεί πυροδότησε μία οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με εκατέρωθεν πυρά και αλληλοκατηγορίες περί κάλυψης και υπόθαλψης από τη μια και εκφοβισμού και τρομοκρατίας από την άλλη, ενώ η υπόλοιπη αντιπολίτευση έως αργά το βράδι "ζύγιζε" τα γεγονότα.

Ο «πόλεμος» ανακοινώσεων

Η μάχη από τους δρόμους γύρω από το ΑΠΘ πέρασε στο πεδίο των ανακοινώσεων, με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να δίνει το "πυρ", υποστηρίζοντας πως "Η αστυνομία εκφοβίζει και ξυλοκοπεί τους φοιτητές/τριες του ΑΠΘ. Μια εβδομάδα πριν τις φοιτητικές εκλογές η κυβέρνηση επιλέγει να προκαλέσει εικόνες άγριας καταστολής και τρομοκρατίας στο ΑΠΘ» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας ως υπεύθυνους της κατάστασης τον πρύτανη, τα ΜΑΤ και το υπουργείο και προειδοποιώντας ότι "Δε θα τους περάσει. Η αστυνομία δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια, για αυτό και το σχέδιό τους θα μείνει στα χαρτιά" κατέληγε η ανακοίνωση.

Ωστόσο βγαίνοντας "μπροστά" η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το καυστικό σχόλια της ΝΔ, παρατηρώντας πως 'Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για την επιδρομή των μπαχαλάκηδων με βαριοπούλες και την καταστροφή του χώρου όπου κατασκευαζόταν βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ, βγήκε σήμερα δια της νεολαίας του να καταγγείλει την αστυνομία, που είναι εκεί προκειμένου να προστατέψει το χώρο και να τον αποδώσει στις πανεπιστημιακές αρχές και τους φοιτητές." Στο κάδρο μάλιστα έβαλε η Πειραιώς και προσωπικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας πως "Ο κ. Τσίπρας που κάνει δηλώσεις για τα πάντα, δεν έβγαλε μιλιά για τις εικόνες που προσβάλλουν, τα ίδια τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι ντροπή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλύπτει τους καταστροφείς" ανέφερε η ανακοίνωση σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ανομία και να συνδράμει τις πανεπιστημιακές αρχές του ΑΠΘ ώστε ο χώρος που με το "έτσι θέλω" βρισκόταν υπό κατάληψη επί 34 χρόνια, να γίνει χώρος μόρφωσης και πολιτισμού.

Κατηγορίες που η Κουμουνδούρου έσπευσε να αποκρούσει κάνοντας λόγο για προβοκάτσια και στημένη ένταση τονίζοντας "Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της ανομίας και της διάλυσης της δημόσιας παιδείας, προσπαθεί να υπερκαλύψει το αδιέξοδό της καταφεύγοντας στη συκοφαντία.  Έχοντας την κυρία ευθύνη για τη μετατροπή του ΑΠΘ σε πεδίο μάχης επενδύει στην πόλωση και στην καταστροφή. Θα όφειλε να είναι πιο προσεκτική". 

Κατηγορίες που προκάλεσαν την ανταπάντηση της ΝΔ παρατηρώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά έβγαλε ανακοίνωση για να καλύψει πλήρως τους μπαχαλάκηδες και καταλήγει "Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ντροπή, είναι συνενοχή!"

Πανεπιστημιακή αστυνομία

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως με κυριότερο εκπρόσωπο τον τομεάρχη Παιδείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Φίλη, εκτιμούν ότι πρόκειται για μία βεντέτα προκλήσεων που έχουν ως στόχο τη "νομιμοποίηση" στα μάτια της κοινής γνώμης να εγκατασταθεί Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Από το Φεβρουάριο του 2021 πάντως που ψηφίστηκε ο νόμος για την Πανεπιστημιακή αστυνομία, το νέο σώμα δεν έχει ακόμη συνδράμει στην ασφάλεια των Πανεπιστημίων αλλά σύμφωνα με πληροφορίες κάτι τέτοιο εκτιμάται πως θα γίνει απο το καλοκαίρι και μετά. Αρχής γενομένης από τα κάμπους των μεγάλων  ΑΕΙ, δηλαδή στα κάμπους του Πανεπιστημίου Αθηνών στου Ζωγράφου, στην Πολυτεχνειούπολη του ΕΜΠ επίσης στου Ζωγράφου και στο κάμπους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης και ο ρόλος των αστυνομικών θα είναι να επεμβαίνουν στις περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων.