ΚΑΙΡΟΣ

Συζήτηση – εξπρές για το πολυνομοσχέδιο (upd)

Εν μέσω αντιδράσεων από τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και γκρίνιας και από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για τις διαδικασίες της συζήτησης – εξπρές, άρχισε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αιτιολογώντας τη σπουδή συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου με επείγουσα διαδικασία, δήλωσε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της επόμενης Πέμπτης, γιατί στις 20 Ιανουαρίου αρχίζει η τελική φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. «Η χώρα αναγκάζεται να λάβει σειρά επειγόντων μέτρων για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» είπε ο Υπουργός εξηγώντας ότι λύνονται προβλήματα δεκαετιών και θωρακίζεται η οικονομία και η χώρα ενώ παράλληλα στέλνεται το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί την κρίση και η σειρά θυσιών έχει ένα στόχο, ένα τέλος και μπορεί να ανοίξει μια νέα προοπτική. «Οι επιλογές που κάνουμε είναι επιλογές αδήριτης εθνικής ανάγκης» κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς έκανε λόγο για ζητήματα στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και τόνισε ότι πρέπει να γίνει μια «αναλυτική συζήτηση και να ακουστούν οι θέσεις της κυβέρνησης που να εξηγούν τις προτεινόμενες αλλαγές». Επί της διαδικασίας πάντως δήλωσε ότι θα ήταν ευτυχής αν πολλά θέματα του νομοσχεδίου είχαν αντιμετωπιστεί κατά τη συνήθη κοινοβουλευτική διαδικασία και να είχε αποφευχθεί «η διεκπεραιωτικού χαρακτήρα εισήγησή μου».

Ενστάσεις επί της διαδικασίας διατύπωσε και ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος παρότι δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει επί της αρχής του το νομοσχέδιο, διαφωνεί με κάποιες ρυθμίσεις του. Χαρακτήρισε τη στάση της ΝΔ στάση ευθύνης προσθέτοντας όμως ότι δεν θα συμβάλλει στο να διαγραφούν ή να παραγραφούν ευθύνες της τελευταίας διετίας για τη φοροκαταιγίδα, την εργασιακή εφεδρεία, την κοινωνική ασφάλιση. «Δεν λέμε ότι για όλα αυτά υπάρχουν μαγικές συνταγές όμως μεταξύ 2009 και 2011 τα πράγματα χειροτέρεψαν και μάλιστα δραματικά. Αυτή την ώρα το προέχον είναι η σωτηρία της πατρίδας και με αυτό το πνεύμα ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Κιλτίδης απέφυγε να αποσαφηνίσει τη θέση του κόμματός του, παρότι συμμετέχει στην κυβέρνηση, επιφυλασσόμενος για το εάν θα ψηφίσει ή όχι επί της αρχής.

Κυβέρνηση «μαύρου μετώπου» χαρακτήρισε την κυβέρνηση συνεργασίας ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγορώντας τη ότι προωθεί ένα νομοσχέδιο τρομοκρατικό, απαράδεκτο και βάρβαρο που περιλαμβάνει σκανδαλώδεις ρυθμίσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι» και κάλεσε την κυβέρνηση να εισάγει αυτό το να με κανονικές διαδικασίες για να συζητηθεί με άνεση.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου