Ευρεία σύσκεψη υπό τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, και παρουσία του γγ Δημόσιας Τάξης, Μάνου Λογοθέτη, βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα τις προτάσεις της ΕΛΑΣ για τον νέο αθλητικό νόμο που δρομολογείται, βάσει των χθεσινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για μέτρα αντιμετώπισης της αθλητικής-οπαδικής βίας.
Ειδικότερα, στη σύσκεψη συμμετέχουν οι επιτελείς της ΕΛΑΣ και οι επικεφαλής όλων των αστυνομικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με τα γήπεδα. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι γενικοί διευθυντές Τάξης και Ασφάλειας, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους, οι γενικοί διευθυντές των περιφερειακών διοικήσεων που εδρεύουν μεγάλες ΠΑΕ και υπάρχουν γήπεδα, και άλλοι παράγοντες.
Σκοπός της σύσκεψης είναι να υποβάλουν όλοι οι αρμόδιοι αξιωματικοί προτάσεις που θα πρέπει να περιέχει ο νέος αθλητικός νόμος, σε ό,τι αφορά τον ρόλο της αστυνομίας, τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις της, καθώς και τα μέσα που πρέπει να της διατεθούν για την εφαρμογή των μέτρων που θα καθοριστούν με τον νέο νόμο.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ηγεσίας της ΕΛΑΣ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για το ίδιο θέμα.
Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε ότι «υπήρχαν πληροφορίες που δεν τις διαχειρίστηκε σωστά η ΕΛΑΣ».
«Τα λάθη τα αναδεικνύουμε και τα αντιμετωπίζουμε για να διορθωνόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι και να μην επαναληφθούν» ανέφερε ο κ. Οικονόμου, ενώ για την πορεία της εσωτερικής έρευνας που διενεργείται στην ΕΛΑΣ σημείωσε πως οι επτά αξιωματικοί που απομακρύνθηκαν δεν θα είναι οι μόνοι, αλλά αναμένει την Ένορκη Διοικητική Εξέταση της Ελληνικής Αστυνομίας για την απόδοση ευθυνών.
«Η διαδικασία διερεύνησης των ευθυνών θα γίνει με αντικειμενικότητα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες χωρίς να συγκαλύψουμε κάτι», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «στόχος είναι στο μέλλον να μη ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο, να μη μπορούμε να διαχειριστούμε πληροφορίες και να μη μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σωστά», ενώ για την κάθοδο των Κροατών χούλιγκανς που δημιούργησαν τα επεισόδια είπε πως αυτό ήταν κάτι ανεπίτρεπτο.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι «οι αστοχίες δεν πρέπει να μας οδηγούν σε ισοπεδωτικές κριτικές και απαξίωση», υπογραμμίζοντας ότι η ίδια αστυνομία, το βράδυ των αιματηρών επεισοδίων, συνέλαβε 102 σκληρούς ακροδεξιούς χούλιγκαν, ενώ εκείνη την εβδομάδα κατάφερε να περιφρουρήσει αθλητικά γεγονότα σε ένα βεβαρυμμένο πλαίσιο.
«Στο γήπεδο της ΑΕΚ έγινε μία αλληλουχία λαθών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μία διαλυμένη αστυνομία», δήλωσε.
«Το πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών με αθλητικό υπόβαθρο. Κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να εξαφανίσει την παραβατικότητα», είπε ο κ. Οικονόμου υποστηρίζοντας ότι απαιτείται μία ολιστική αντιμετώπιση με δράσεις και παρεμβάσεις σε μία σειρά από τομείς, όπως η εφαρμογή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και η παρακολούθηση των συνδέσμων.
Στην ερώτηση τι διαφορά θα έχουν τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό σε σχέση με όσα είχαν ψηφιστεί μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, απάντησε ότι δεν εξαφάνισαν την παραβαρτικότητα αλλά ήταν θετικά και είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες και να έχουμε αυτές τις ποινές.
Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το αίτημα για υποβολή παραίτησης από το πόστο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Οικονόμου απάντησε αρνητικά.
Τέλος, ανέφερε ότι συνομίλησε με την οικογένεια του 29χρονου Μιχάλη, προσθέτοντας πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποδοθεί δικαιοσύνη και σε ό,τι αφορά τον δολοφόνο αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή και την καθοδήγηση.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.