Κλείσιμο

Σύσκεψη για το όνομα στα Σκόπια

Η διαμόρφωση των τελικών θέσεων της ΠΓΔΜ όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας ήταν το αντικείμενο τρίωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα Σκόπια ενόψει του νέου γύρου 
Ο διαπραγματευτής της γείτονος κ. Ντιμιτρόφ, μετά τη σύσκεψη, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι θα μεταβεί στη συνάντηση της Τρίτης με ακριβείς οδηγίες.

Οι θέσεις μας είναι σαφείς, τα επιχειρήματά μας ισχυρά κι εγώ στη συνάντηση της Νέας Υόρκης μεταβαίνω με ακριβείς οδηγίες δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Νωρίτερα το Σάββατο ο πρόεδρος της γείτονος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρόεδρος του Νέου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, (NSDP), Τίτο Πέτκοφσκι, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, εμφανίστηκαν διαλλακτικότεροι στο θέμα της ονομασίας, εν αντιθέσει με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος VMRODPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι που φάνηκε να μην επιθυμεί συμβιβασμό στο θέμα.

Ο πρόεδρος του NSDP, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου του κόμματος του που διεξάγεται το Σάββατο, τάχθηκε υπέρ του συμβιβασμού και της αποδοχής της • • αλλαγής του συνταγματικού ονόματος για εξωτερική χρήση, εφόσον, όπως συμπλήρωσε, αυτό είναι το αντίτιμο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Δεν κρύβω ότι πρέπει να πάμε σε αλλαγή του ονόματος για εξωτερική χρήση με κάποια προσθήκη η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις αξίες μας. Δε θέλω να προβώ σε πλειστηριασμό με το όνομα επειδή αυτό θα είναι πολύ ζημιογόνο και προς το συμφέρον της γειτονικής μας χώρας που το αμφισβητεί, ανέφερε ακόμη ο κ. Πέτκοφσκι.

Πρόσθεσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία στο κράτος και οι διανοούμενοι ζητούν λύση και διέξοδο με κάτι που δεν θα θέτει υπό αμφισβήτηση την ταυτότητα και τις πολιτιστικές μας ιδιαιτερότητες. Νομίζω ότι μια τέτοια λύση μπορεί να βρεθεί, ιδιαίτερα εάν οι μεγαλύτεροι λομπίστες και υποστηρικτές μας, οι ΗΠΑ, δηλώσουν ότι η 'Μακεδονία' θα είναι ασφαλής και με ασφαλή εδαφική ακεραιότητα, με οικονομική βοήθεια και δυναμική ανάπτυξη. Αν δηλώσουμε υπέρ ποιου ονόματος είμαστε, πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλοι όροι.

Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στο συνέδριο του NSDP, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές αυτές του κ. Πέτκοφσκι, είπε:

Έχουμε διαφορετικές απόψεις με τον κ. Πέτκοφσκι όσον αφορά αυτό το ζήτημα, ωστόσο υπάρχει ακόμα χρόνος να ξεπεράσουμε τις διαφορές και να φτάσουμε σε μια λύση η οποία θα είναι για το καλό της 'Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι λειτουργεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού πριν δύο εβδομάδες αποχώρησε από αυτήν το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός συνασπισμός να χάσει την αυτοδυναμία του στη Βουλή.

Με τη σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας ( VMRODPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, SDSM της Ράντμιλα Σεκερίνσκα, DUI του Αλί Αχμέτι και DPA του Μέντουχ Θάτσι), αποφασίστηκε να υποστηριχθεί η κυβέρνηση μειοψηφίας του κ. Γκρούεφσκι, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, μιλώντας το μεσημέρι του Σαββάτου σε διάσκεψη αφιερωμένη στον πολυεθνικό χαρακτήρα της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι αν μπορούμε στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη να φτάσουμε σε έναν λογικό συμβιβασμό ο οποίος από τη μια πλευρά να υπερασπίζεται την εθνική μας ταυτότητα και από την άλλη να μας δίνει τη δυνατότητα να λάβουμε πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, αίροντας επίσης τα εμπόδια στην περαιτέρω διαδικασία για την ένταξή μας στην ΕΕ, τότε νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να υποστηριχθεί και εγώ προσωπικά τάσσομαι υπέρ.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η σχετικοποίηση του ζητήματος της εθνικής ταυτότητας τις τελευταίες ημέρες από ορισμένους διανοούμενους και αρθρογράφους στο εσωτερικό, είναι απολύτως ανεπίτρεπτη, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος μέχρι σήμερα δεν υπονόμευσε με κανέναν τρόπο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Γύρω μας υπάρχουν ακόμα κάποιοι που αρνούνται την ύπαρξη του μακεδονικού λαού αλλά και της εθνικής μακεδονικής μειονότητας στις χώρες τους, καθώς και τη νομιμότητα της μακεδονικής ορθόδοξης εκκλησίας. Για το λόγο αυτό πρέπει να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο και λόγους για να υπερασπιζόμαστε αυτό που είναι δικό μας, συμπλήρωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.
Πηγή: skai.gr