Κλείσιμο

«Βραχυκύκλωμα» στον ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση της Ράνιας Σβίγκου- Τέλος στο διαχωρισμό «Προεδρικών» και «Ομπρέλας»

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η εκλογή της Ράνιας Σβίγκου στη θέση της γραμματέως δεν ήταν ανέφελη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε το κόμμα και με ένα ελιγμό έδειξε προς τους «Προεδρικούς» και την «Ομπρέλα» ότι από εδώ και πέρα πρέπει να προχωρήσουν μαζί, χωρίς αποκλεισμούς και ομαδοποιήσεις. Η κ.Σβίγκου συγκαταλέγεται στα στελέχη της αριστερής μειοψηφίας, ωστόσο ο κομματικός «πατριωτισμός» της και η νηφάλια στάση της ήταν τα στοιχεία που ξεχώρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν επί πολλά χρόνια στενή συνεργάτης του και εκπρόσωπος τύπου σε κρίσιμες περιόδους.

Τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα ήταν δυο με αυτή την κίνηση: οι τάσεις πρέπει να λειτουργούν μόνο ως ρεύματα ιδεών και οι ίντριγκες και οι αντιπαλότητες να αποτελέσουν παρελθόν. Παράλληλα ξεκαθάρισε προς την μειοψηφία ότι όλοι είναι συνυπεύθυνοι για την πορεία του κόμματος.

Η αμηχανία ήταν έκδηλη όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του στο όργανο. Οι προεδρικοί δυσαρεστήθηκαν, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ένα πρόσωπο από τους «53+» και η μειοψηφία γιατί δεν είχε ενημερωθεί. Οι «προεδρικοί» ένιωσαν πως η ξεκάθαρη επικράτησή τους στο συνέδριο «ψαλιδίστηκε» από αυτή την κίνηση. Η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης (αναπληρωτής γραμματέας) εξελέγησαν τελικά με ποσοστό 76,5% δείχνοντας την κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα. Στην κάλπη για τη νέα γραμματέα βρέθηκαν 70 λευκά ψηφοδέλτια κυρίως από την τάση της «Ομπρέλας». Ο Παύλος Πολάκης επέκρινε την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα δημόσια, καθώς, όπως είπε, στο παρελθόν η Ράνια Σβίγκου ήταν κατά της διεύρυνσης. Ο πρόεδρος δίνοντας αυστηρή απάντηση του είπε πως «δεν είσαι εσύ ο αυθεντικός εκφραστής των 172.000 μελών», αλλά «τα εκπροσωπούν ο καθένας και καθεμία από μας».

Από τη πλευρά της μειοψηφίας ο Θεόδωρος Δρίτσας ανέφερε ότι όταν κάποιος είναι στη μειοψηφία δε μπορεί να αναλαμβάνει ευθύνες υλοποίησης του σχεδίου της πλειοψηφίας. Ο Αλέξης Τσίπρας  του απάντησε ότι αυτή δεν είναι στρατηγική ενότητας και συμπλήρωσε πως «μέχρι χθες κάποιοι έλεγαν ότι η πλειοψηφία θέλει να εκδιώξει τη μειοψηφία και τώρα που ο πρόεδρος καταθέτει πρόταση σύνθεσης και ενότητας, από τους ίδιους ανθρώπους αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα βλέπω λυπημένα». Επί προσωπικού απάντησε και η Ράνια Σβίγκου λέγοντας ότι την θλίβει αυτή η αντίληψη και ότι οι δημοκρατικά ληφθείσες συλλογικές αποφάσεις πρέπει να υλοποιηθούν από όλους και από όποια θέση. Είτε του απλού μέλους είτε του γραμματέα.

Ο κ.Τζανακόπουλος είχε πει εδώ και αρκετό καιρό στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του. Τις τελευταίες ημέρες οι επαφές του προέδρου με πολλά στελέχη ήταν συνεχείς, ενώ εδώ και καιρό είχε ως σκέψη ο νέος γραμματέας να παραμείνει αποκλειστικά στο κόμμα και να μην είναι υποψήφιος βουλευτής.

Η Πολιτική Γραμματεία

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε 38 πρόσωπα για το όργανο της Πολιτικής Γραμματείας, στο οποίο επιπρόσθετα συμμετέχουν ex officio o πρόεδρος και οι δύο γραμματείς (συνολικά 41 μέλη). Επιχείρησε να κρατήσει τις ισορροπίες βάζοντας οχτώ μέλη της Ομπρέλας. Σε αυτά τα πρόσωπα δεν ήταν ο Νίκος Φίλης. Ο Θοδωρής Δρίτσας, ως απάντηση κατέθεσε τέσσερις υποψηφιότητες από την πλευρά της «Ομπρέλας». Τους  Νίκο Φίλη, Μιχάλη Σαμπατακάκη, Αννέτα Καββαδία και Πάνο Λάμπρου. Τελικά μετά τη ψηφοφορία από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα βγήκαν εκτός ο Στέφανος Τζουμάκας, η Σοφία Πανδή και ο Πέτρος  Καλκανδής και τη θέση τους πήραν ο Νίκος Φίλης, η Αννέτα Καββαδιά και ο Πάνος Λάμπρου. Συνολικά η «Ομπρέλα» έχει 10 μέλη στο νέο όργανο.

Πρώτη σε ψήφους βγήκε η Όλγα Γεροβασίλη με 122, δεύτερος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος με 111 και τρίτη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με 100.

Πηγή: skai.gr