Σήμερα το απόγευμα το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Οι 5+1 βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις

Του Αντώνη Αντζολέτου

Στην Κουμουνδούρου επιθυμούν το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή για το κόμμα. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για ριζικές αλλαγές είναι ειλημμένη. Καταρχάς όσον αφορά τη φυσιογνωμία και τη «γεωγραφική πολιτική» του τοποθέτηση που επιθυμεί να έχει πολλά προοδευτικά κεντρώα χαρακτηριστικά.

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο είχε δεσμευθεί το καλοκαίρι του 2019 μετά την ήττα στις εκλογές δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και δυο χρόνια. Κύριος λόγος ήταν η πανδημία και το ότι το Συνέδριο δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Ακολούθησε η σύγκρουση των τάσεων με την «αριστερή πτέρυγα» να ζητεί επιτακτικά τη διατήρηση των αριστερών ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών και τους «προεδρικούς» μαζί με τους προερχόμενους από τη «ΔΗΜΑΡ», τους «Πασοκογενείς», τη «Γέφυρα» και τη «ΡΕΝΕ» να προωθούν και να υποστηρίζουν τη διεύρυνση από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο.

Το άλλο επίδικο ήταν η εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής. Έγιναν πολλές συζητήσεις στα όργανα του κόμματος και όλα δείχνουν πως το Σάββατο το βράδυ στις κάλπες που θα στηθούν οι 5.700 Σύνεδροι θα αποφασίσουν η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα να γίνει από τα μέλη του κόμματος στις 15 Μαΐου. Το ίδιο και για την Κεντρική Επιτροπή.

Σύμφωνα με την τελική πρόταση για τους 300 του οργάνου θα ψηφίσουν τα 61.600 μέλη που έχουν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου, ενώ για τον πρόεδρο η διαδικασία θα πάρει έναν τόνο πανηγυρικό αφού δεν θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για νέα μέλη. Και για αυτό το θέμα η «ομπρέλα» θα επιμείνει πως το καταστατικό δεν πρέπει να αλλάξει και ο τελικός λόγος οφείλει να παραμείνει στο Συνέδριο. Διαμαρτύρονται πως τα οργανωτικά δεν θα έπρεπε να σκεπάσουν τις συνεδριακές διαδικασίες και πρωταρχικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να είναι μια αναλυτική συζήτηση για την περίοδο της διακυβέρνησης βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα. Το βλέμμα να είναι στραμμένο προς τα εμπρός, ζητεί η πλειοψηφία με πολλά στελέχη της να θεωρούν πως με φοβικά σύνδρομα δεν μπορεί να γίνει πράξη η επαναπροσέγγιση της μεσαίας τάξης. Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι είναι λάθος να αποκλειστούν από το κόμμα πρόσωπα από τον προοδευτικό χώρο με τα οποία πριν από 10 ή 20 χρόνια υπήρχαν διαφορετικές οπτικές.

Η ομιλία Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει την εναρκτήρια ομιλία στο κλειστό του Παλαιού Φαλήρου γύρω στις 7.30 το απόγευμα. Αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην οικονομία, στην πανδημία, στα εθνικά ζητήματα, αλλά και σε θέματα δημοκρατίας. To σύνθημα που θα υπάρχει στο φόντο του βήματος που θα ανέβει, σύμφωνα με συνεργάτες του, συμπυκνώνει του στόχους που έχει θέσει: "ΝΈΑ ΑΡΧΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ - Ισχυρή Αριστερά, Προοδευτική Κυβέρνηση, Δίκαιη Κοινωνία".

Ο πρόεδρος του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφέρει πως για τη συγκρότηση της προοδευτικής διακυβέρνησης μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής. Αυτό, σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το πολιτικό γεγονός που θα καθορίσει τις εξελίξεις και θα θέσει αμείλικτα διλήμματα σε όλους.

Κομματικές πηγές εκτιμούν επίσης πως το timing διεξαγωγής του Συνεδρίου, που έχει να κάνει και με τη φθορά της κυβέρνησης, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να  εκφράσει ένα συνολικό πρόγραμμα προοδευτικής πολιτικής αλλαγής. Αναμένεται επίσης να τονίσει πως το 2022 δεν είναι 2019. Οι επάλληλες κρίσεις έχουν επιβεβαιώσει πως το μέχρι πρότινος κυρίαρχο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού και της αυτορρύθμισης των αγορών έχει χρεοκοπήσει οριστικά. Εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντπολίτευσης θα επισημάνει πως ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο απεχθάνεται το δημόσιο και το αξιοποιεί ως λάφυρο για μία ελίτ που εκπροσωπεί, όχι μόνο οξύνει κάθε μέρα περισσότερο τις ανισότητες σε βάρος των πολλών, αλλά είναι ο επίτιμος εκπρόσωπος της ιδεολογίας που χρεοκόπησε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιγράψει τις 5+1 βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις, που μία προοδευτική κυβέρνηση θα υλοποιήσει αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης.

1) Ριζοσπαστικά και ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας
2) Την αποκατάσταση της εργασίας και ενίσχυση των μισθών
3) Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
4) Την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας ( ΕΣΥ – Συντάξεις)
5) Την στήριξη της Νέας γενιάς ( Παιδεία / Πρόγραμμα στέγης)
Το πρόγραμμα

Την Παρασκευή χαιρετισμό στο κλειστό του Παλαιού Φαλήρου θα απευθύνει ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ενώ θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Το Συνέδριο θα κλείσει την Κυριακή αργά το απόγευμα με τις ψηφοφορίες για το κείμενο θέσεων, το νέο καταστατικό και την πολιτική απόφαση. Χαιρετισμοί από τα πολιτικά κόμματα θα απευθύνουν: Ο Παύλος Μαρινάκης από τη ΝΔ, ο Δημήτρης Μάντζος από το ΚΙΝΑΛ, ο Μιχάλης Κριθαρίδης από το ΜέΡΑ25, ο Νίκος Κοτζιάς από το ΠΡΑΤΤΩ και η Κατερίνα Σακοράφα – Ανδρικοπούλου από τους Οικολόγους.

Πηγή: skai.gr