Του Αντώνη Αντζολέτου
Όλα όσα έγιναν χθες στην Πολιτική Γραμματεία μαρτυρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας. Κόντρες, καρφιά, γκρίνιες και έντονοι διάλογοι συνέθεσαν ένα εκρηκτικό σκηνικό βγαλμένο από παλιές συνεδριάσεις του οργάνου τις περιόδου όπου η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ήταν ένας ισχυρός πόλος μέσα στο κόμμα. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η μαραθώνια συνεδρίαση οι φωνές των Παύλου Πολάκη, Πάνου Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Ανδρέα Ξανθού από τον πρώτο όροφο ακούστηκαν μέχρι την είσοδο της Αγίου Κωνσταντίνου. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέβασε τους τόνους, καθώς αναφέρθηκε στις λίστες με τις εταιρίες που λαμβάνουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ασκώντας κριτική στους προηγούμενους τομεάρχες, ενώ στο στόχαστρό του μπήκαν και τα εμβόλια την περίοδο της πανδημίας. Τα στελέχη της «Ομπρέλας» τον διέκοψαν και αφού έκαναν μια «ανασκόπηση των διαχρονικών τοποθετήσεων του κ. Πολάκη ανέφεραν πως «κάθε φορά που βγαίναμε στα κανάλια, από τα πέντε λεπτά που είχαμε, τα τρία απολογούμασταν». «Εξαιτίας του ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε μονάδες και τώρα έρχεται εδώ και παριστάνει τον τιμητή» συμπλήρωναν με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση για λίγα λεπτά.
Λίγο μετά και αφού πέρασαν περισσότερες από επτά ώρες συνεδρίασης υπερψηφίστηκε η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη με 20 υπέρ το συνέδριο να πραγματοποιηθεί από τις 23-25 Φεβρουαρίου. 10 ψήφισαν κατά (Ομπρέλα + Δημήτρης Τζανακόπουλος), ενώ καταγράφηκαν και οχτώ λευκά, σύμφωνα με πληροφορίες από τους Έφη Αχτσιόγλου, Διονύση Τεμπονέρα, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Νίκο Μπίστη, Κώστα Βλαχάκη, Θεανώ Φωτίου και Σία Αναγνωστοπούλου. Δεν ψήφισαν οι Στέφανος Τζουμάκας και Γιάννης Ραγκούσης που έκαναν επικριτικές τοποθετήσεις για τη νέα ηγεσία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που έφυγε νωρίτερα. Ο πρώην διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας εστίασε στο γεγονός ότι σε σχέση με το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ είναι διαφορετικό πράγμα οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις βουλευτικές τονίζοντας πως σε σχέση με τις δεύτερες το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τη συζήτηση τα φώτα έπεσαν στην τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις του. «Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας», τόνισε. Αποτελεί «χρησμό» σε σχέση με την παραμονή του στον ΣΥΡΙΖΑ; «Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις είναι μπροστά μας», πρόσθεσε.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν πήρε θέση, και εξήγησε: «Θα μπορούσε πριν από την πρώτη εκλογή να κάνει μια ανάρτηση που θα ξεκαθάριζε δύο πράγματα, χωρίς να "σπάει" την ουδετερότητά του, αλλά απεναντίας θα την ενίσχυε: πρώτον, ότι ''παραμένω ουδέτερος σε αυτή την εκλογική διαδικασία'', και, δεύτερον, ότι ''δεν επιτρέπω σε κανέναν υποψήφιο ή υποστηρικτές κάποιου υποψήφιου να λένε ότι τους στηρίζω, αλλά ούτε θεωρώ ότι κάποιοι άλλοι υποψήφιοι με υπονόμευαν''. Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε, αλλά και αυτό είναι μέρος του τραύματος».
Οι τόνοι φέρονται να ανέβηκαν όταν ο Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στον πρόεδρο είπε, σύμφωνα με άλλες πηγές, πως «ο τρόπος που έχεις λειτουργήσει μέχρι σήμερα είναι άκρως διχαστικός», με τον Στέφανο Κασσελάκη να επιχειρεί να παρέμβει και τον πρώην γραμματέα να του ζητεί να μην τον διακόπτει. Ο Πάνος Σκουρλέτης συνέχισε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας πως «έχεις καλύψει όλο το τοξικό κλίμα που αναπαράγεται καθημερινά από διάφορα κομματικά παράκεντρα». Είχε προηγηθεί η κατάθεση του κειμένου της Ομπρέλας που ήταν άκρως επικριτικό με την τάση απευθυνόμενη προς τη νέα ηγεσία να αναφέρει ότι «η πορεία προς το Συνέδριο δεν πρέπει να σφραγιστεί από πραξικοπηματικές κινήσεις».
Με την εισαγωγική του παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που «κάρφωσε» την εσωκομματική αντιπολίτευση, καθώς είπε ότι δεν πρέπει να αναλωθούν «σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους». Μίλησε για ένα κόμμα που «θα αγκαλιάσει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, η οποία θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων με συγκεκριμένες θεματικές (ενδεικτικά: ακρίβεια, κοινωνικό κράτος, στέγη και κόκκινα δάνεια, πρωτογενής παραγωγή, ευρωπαϊκό όραμα, θεσμοί, σύγκλιση με Ευρώπη κ.ά.), τα οποία θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο.
Στην πρώτη της παρέμβαση μετά τις εκλογές η Έφη Αχτσιόγλου άσκησε κριτική στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ. Επεσήμανε πως η θέση ότι το κεφάλαιο είναι εργαλείο για την ευημερία και τη μείωση των ανισοτήτων είναι ανήκουστη. Η πρώην υπουργός Εργασίας επέμεινε συμπληρώνοντας πως η συμμετοχή του εργαζόμενου στο επιχειρηματικό ρίσκο συνιστά βαθιά αλλοίωση του πυρήνα της μισθωτής εργασίας, αλλά και της θέσης της σύγχρονης αριστεράς.
Τον κίνδυνο της «Πασοκοποίησης» και της περαιτέρω συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε o Γιάννης Ραγκούσης: «για να μην πάθουμε ότι έπαθε το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά, όπου μετά 11 χρόνια ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει εκλογικά», όπως τόνισε. Στην παρέμβασή του, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Ραγκούσης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «εάν δεν είχαμε φτάσει στο 18%, δεν θα είχαμε αλλάξει ηγεσία», συμπληρώνοντας πως «ηγεσία αλλάξαμε ώστε αρχικά να διατηρήσουμε τη δεύτερη θέση, τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης». «Οι δυνάμεις της νέας ήττας στο ΣΥΡΙΖΑ εθελοτυφλούν, αντί να προβούν σε διορθωτική πορεία. Δεν έχουν τις δυνατότητες της πολιτικής επικράτησης στον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε κατά την εισήγηση του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ο Στέφανος Τζουμάκας.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.