ΚΑΙΡΟΣ

Συνταγματική Αναθεώρηση: Ανοιχτή η ΝΔ σε λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Παρουσία του Πρωθυπουργού ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα ολοκληρωθεί την προσεχή Δευτέρα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

Η συζήτηση ξεκίνησε με εκπλήξεις και συγκεκριμένα με το παράθυρο που άφησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ευριπίδης Στυλιανίδης, να στηρίξει η ΝΔ την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία με συλλογή υπογραφών πολιτών.

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης, ενώ ο ίδιος τόνισε πως: «Αναμφισβήτητα η Αναθεώρηση αυτή μπορούσε και έπρεπε να αλλάξει περισσότερα και καλύτερα. Κάποια στιγμή όλοι πιστέψαμε ότι δεν θα αλλάξει τίποτε. Τελικά όμως η κοινή προσπάθεια, το υψηλό επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο διαλόγου, το κλίμα συνεννόησης και σύνθεσης που επικράτησε στην Επιτροπή, μας έδωσε αποτελέσματα πολύ παραπάνω από τις αρχικές προσδοκίες».

Στους συμβιβασμούς που έπρεπε να γίνουν για τη σύνθεση αντικρουόμενων απόψεων και την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων και τη διαμόρφωση ενός ισορροπημένου Συντάγματος, επικεντρώθηκε ο εισηγητής της ΝΔ,  Κώστας Τζαβάρας,  χαρακτηρίζοντας τον συμβιβασμό ως το ιδεώδες της Δημοκρατίας.

«Με αυτό τον στόχο κινηθήκαμε. Η αναθεώρηση είναι προσπάθεια να εξελιχθούν, να διορθωθούν και ενδεχομένως να αποκατασταθούν οι ελλείψεις που η ίδια η ζωή επέβαλε από την τελευταία αναθεώρηση», υπογράμμισε ο κ. Τζαβάρας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Βουλή απώλεσε μια ακόμα ευκαιρία για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για μη κρατικά πανεπιστήμια. 

Εξαιρετικά επικριτικός απέναντι στη ΝΔ εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, καταλογίζοντάς της οπισθοδρομικές αντιλήψεις, λογική παιγνίων και προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος, προκαλώντας δηκτικά σχόλια από πηγές της ΝΔ, που σημείωναν ότι περιορίστηκε σε ιδεοληπτικά χαρακτηριστικά και δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ενώ «κάρφωναν» και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία του από την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που παρέστη συμβολίζοντας το βάρος που της αποδίδει.

«Θα ψηφιστούν μόνο οι διατάξεις που δεν άντεχε το πολιτικό κόστος η ΝΔ να τις απορρίψει. Από τις προτάσεις της φαίνεται η ιδεολογική της οπισθοχώρηση από την πρότασή της το 2014 πολλές φορές και πίσω από τη συντακτική Βουλή του 1975. Είχε αντίληψη τακτικισμού και ακραίας υποκρισίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος.

Στην άποψη ότι η συνταγματική αναθεώρηση έπρεπε να ανασταλεί και να εκκινήσει από την αρχή, προκειμένου να προωθηθούν πιο γενναίες αλλαγές  που θα αφορούν τους πολίτες και οι οποίες ματαιώθηκαν λόγω ιδεοληψιών στην προτείνουσα Βουλή, επέμεινε ο  εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος. «Κύρος από το κύρος του Συντάγματος δεν μπορεί κανείς να αντλήσει», επισήμανε ο ίδιος.

«Βασικός στόχος της αναθεώρησης ήταν να εμπεδωθούν οι όροι της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας και κανονικότητας όπως ακούστηκε για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη εφαρμογή της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Θέλετε ένα πιο αυταρχικό Σύνταγμα», σημείωσε ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ.

Να αποφευχθούν οι λαϊκισμοί και η στείρα αντιπαράθεση από τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ζήτησε ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση, ενώ η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου τόνισε ότι παρά τη νηφαλιότητα δεν επετεύχθησαν ευρύτερες συναινέσεις. «Αποφύγαμε τον πόλεμο όχι όμως και τα χαρακώματα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τα 8 σημεία σύγκλισης των κομμάτων τουλάχιστον ως προς την ουσία:

1.Καταργείται η σύντομη αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών

2. Διαχωρισμός της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Προκρίνεται κατά πλειοψηφία η εκλογή από τη Βουλή με απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία, ώστε να μη διακόπτεται η δημοκρατική λαϊκή εντολή προς μία κυβέρνηση σκοπίμως, για την ανάδειξη ενός προέδρου με περιορισμένες ρυθμιστικές αρμοδιότητες.

3.Σύστημα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για τη στήριξη της Ελληνικής Οικογένειας

4. Διευκολύνεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

5. Δυνατότητα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής ύστερα από πρόταση 10 βουλευτών της αντιπολίτευσης και με παρουσία 120 βουλευτών.

6. Αυστηροποιείται η ασυλία του Βουλευτή 

7. Εξισώνονται οι στρατιωτικοί δικαστές με τους λοιπούς δικαστές (άρθρο 96 παρ. 5 )

8. Διευκόλυνση εκλογής Ανεξάρτητων Αρχών κατά το άρθρο 101Α Σ. Από την ομοφωνία και τα 4/5 που απαιτούνταν, τώρα εκλέγονται με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων