ΚΑΙΡΟΣ

Συνάντηση Σαμαρά με Μπαν Κι Μουν για Κύπρο και Σκοπιανό

Το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, δύο ζητήματα στα οποία τα Ηνωμένα Έθνη διαδραματίζουν ρόλο μεσολαβητή, θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση που θα έχει σήμερα Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Η χρονική συγκυρία προσδίδει στη συνάντηση αυξημένη σημασία, καθώς το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού τον Οκτώβριο. Παράλληλα, συζητείται ως ένα πρώτο βήμα που θα συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος, η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και η επαναλειτουργία, υπό τον έλεγχο της Ε.Ε., του λιμένος της πόλης, ώστε να καταστεί δυνατή η εξαγωγή προϊόντων από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έχει διαμηνύσει το προσωπικό του ενδιαφέρον για το ζήτημα, τόσο μεταξύ των ισχυρών χωρών της διεθνούς κοινότητας όσο και στους κόλπους του ΟΗΕ όπου βρίσκονται σε εξέλιξη συντονισμένες κινήσεις για την καλύτερη προετοιμασία της νέας προσπάθειας.

Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των Σκοπίων, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος πριν από λίγους μήνες κατέθεσε πρόταση που προβλέπει ως όνομα το «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάτι που η Αθήνα δεν αποδέχεται καθώς υπάρχει μεν γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά ουσιαστικά αφορά το πολίτευμα και όχι την ονομασία της χώρας, ετοιμάζεται για νέο γύρο επαφών με τα δύο μέρη.

Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει επίσης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τη δική της σημασία έχει η συνάντηση που θα έχει ο κ. Σαμαράς σήμερα το βράδυ με τον επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις. Η στενή συνεργασία που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και το Ισραήλ έχει ως αποτέλεσμα η ισχυρή εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής να στηρίζει την Ελλάδα στα αμερικανικά κέντρα εξουσίας, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται αρκετά στενή συνεργασία με την ελληνική Ομογένεια.

Το σημερινό πρόγραμμα του κ. Σαμαρά στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει επίσης συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα γραφεία των New York Times και θα ενημερώσει το συντακτικό επιτελείο της εφημερίδας (σε μια συζήτηση αντίστοιχη με αυτή που είχε την Τετάρτη με το επιτελείο της Washington Post).

Ο πρωθυπουργός θα γίνει επίσης δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, θα επισκεφθεί το Ground Zero και το σημείο ανέγερσης του νέου Ναού του Αγίου Νικολάου και θα έχει γεύμα με ομογενείς επιχειρηματίες.

H συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά

Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η μοναδική «στρατηγική» αντιμετώπισης των «μεγάλων προκλήσεων» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τόνισε στο μεταξύ την Πέμπτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, έπειτα από τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και δηλώνοντας «πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα πετύχει».

Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε στον αμερικανό πρόεδρο τις «θυσίες» στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός, χάνοντας το 25% του εισοδημάτός του κατά τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Καθημερινή, Newsdesk ΣΚΑΪ