Κλείσιμο

Τα μηνύματα στην Τουρκία από την συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Όστιν στο Πεντάγωνο

Οι δύο Υπουργοί Άμυνας εστίασαν στη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και συζήτησαν για την αναπτυσσόμενη αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για τη συλλογική άμυνα, ιδίως σε συνάρτηση με την επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία.

της Πηνελόπης Γκάλιου

Τις άριστες σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ επισφράγισαν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών Νίκος Παναγιωτόπουλος και Λόιντ Όστιν κατά τη συνάντηση που είχαν στο αμερικανικό πεντάγωνο, στέλνοντας κοινό μήνυμα στην Τουρκία να εγκαταλείψει την προκλητικότητα στο Αιγαίο και συνεχίζοντας τις επαφές που στόχο έχουν την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ καθώς και την αύξηση των κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Οι δύο Υπουργοί Άμυνας εστίασαν στη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και συζήτησαν για την αναπτυσσόμενη αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για τη συλλογική άμυνα, ιδίως σε συνάρτηση με την επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία.

Ο Αμερικανός Υπουργός ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του «για την ουσιαστική υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία για να αμυνθεί έναντι στη βάναυση και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας», ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στης ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Νοτιοανατολοικής Ευρώπης, με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας να εκφράζει την εκτίμησή του προς τον Έλληνα ομόλογό του σχετικά με τη φιλοξενία της Ελλάδας στις αμερικανικές βάσεις στη Σούδα αλλά και στις άλλες ελληνικές πόλεις και να υπογραμμίζει την σπουδαιότητα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης το οποίο πλέον αποτελεί κόμβο και για τη μεταφορά δυνάμεων και εξοπλισμού των ΗΠΑ προς και μέσω της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο πολιτικών βρέθηκε αναπόφευκτα και η τουρκική προκλητικότητα και η ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.

Ο Λόιντ Όστιν μάλιστα προανήγγειλε πως θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ τις επόμενες ημέρες και προέτρεψε τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές».

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για το ότι ξεπερνά το όριο του 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες και τον εκσυγχρονισμό των δυνάμεων, όπως ζητεί το ΝΑΤΟ, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο στρατών.

Στην πρώτη γραμμή των ελληνικών επαφών οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Δύο μήνες μετά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις σημαντικές επαφές με την αμερικανική πολιτική ηγεσία, στην αιχμή των ελληνο-αμερικανικών επαφών και συναντήσεων εξακολουθούν να καταγράφονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ζήτημα που θα απασχολήσει και την ατζέντα του Έλληνα Υπουργού και στις υπόλοιπες επαφές που έχει με αμερικανούς αξιωματούχους και παράγοντες, καθώς παρά τις τουρκικές παλινωδίες και τα σκαμπανεβάσματα προκλήσεων της Άγκυρας,  η τουρκική προκλητικότητα εξακολουθεί και είναι παρούσα.

Στη σκιά μάλιστα και  της ψήφισης από την αμερικανική  Βουλή των Αντιπροσώπων της απαγόρευσης εκσυγχρονισμού και πώλησης F-16 στην Τουρκία εάν δεν διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, η Άγκυρα αναζητά τρόπους ελιγμού έναντι της αμερικανικής απόφασης, χωρίς μέχρι στιγμή να τα έχει καταφέρει.

Το ερώτημα σε κάθε περίπτωση είναι αν υπό αυτές τις συνθήκες η Τουρκία  θα δεχτεί η Τουρκία τους όρους αυτούς, ή θα αναζητήσει εναλλακτικές, στρέφοντας το βλέμμα της πως αλλού, όπως είχε κάνει και με την προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S400. Ειδικοί και αναλυτές πάντως εκτιμούν πως υπό τις παρούσες συνθήκες στο εσωτερικό της Τουρκίας, που ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητά εθνικιστικά αφηγήματα, ενδυνάμωσης του τουρκικού ηθικού, δεν είναι εύκολο να  δεχτεί τους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ για την αγορά ή αναβάθμιση των τουρκικών F16, πολλώ δε μάλλω όταν θεωρείται ότι η απόφαση αυτή «υπαγορεύτηκε» από το ελληνοαμερικανικό λόμπι και πρόκειται για μία καθαρή «νίκη» της ελληνικής πλευράς έναντι της τουρκική προκλητικότητας.

Αυτή η  τουρκική ανησυχία εντείνεται περαιτέρω και από το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας για τα μαχητικά αεροσκάφη F35, το οποίο επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του Νίκου Παναγιωτοπουλου στις ΗΠΑ.  

Η προοπτική και οι δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, η αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών, καθώς και η ενίσχυση της Χώρας μας από τα αποθέματα αμυντικού υλικού των ΗΠΑ με χρήση του συνόλου των διαθέσιμων εργαλείων πρόσκτησης και χρηματοδότησης των αντίστοιχων προγραμμάτων, συζητήθηκαν και κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αμερικανική πρωτεύουσα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Ομόλογό του των ΗΠΑ Στρατηγό  Mark A. Milley κατόπιν της επίσημης πρόσκλησής του, επί τη βάση της οποίας πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις παραμέτρους της πολεμικής της προσπάθειας, στις συνέπειές της για την άμυνα και ασφάλεια του Ευρω-Ατλαντικού χώρου, στα μέτρα που λαμβάνονται από την Συμμαχία για την ενίσχυση της Ανατολικής της Πτέρυγας και την επαύξηση της αποτρεπτικής της ικανότητας, καθώς και στον ρόλο της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης για την εξυπηρέτηση της ανάπτυξης και αναδίπλωσης δυνάμεων, μέσων και υλικού.

Ενώ ο κ. Φλώρος  επεσήμανε στον ομόλογό του την σπουδαιότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας των σοβαρών αναθεωρητικών τάσεων που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μαζί με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και τον Πρέσβη των ΗΠΑ George Tsunis, θα μεταβούν  στην 115 Πτέρυγα Μάχης προκειμένου να συμμετάσχει στην ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών στο πλαίσιο της Διμερούς Διακλαδικής Συνεκπαίδευσης Ελλάδας-ΗΠΑ «POSEIDON'S RAGE 22».

 Στο πλαίσιο της επίσκεψής, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί την στατική έκθεση των μαχητικών F-35, σκάφος της ακτοφυλακής των Η.Π.Α. το οποίο συμμετέχει στην άσκηση και, τέλος  την έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ)

Πηγή: skai.gr