Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με άξονα την τουρκική προκλητικότητα και το αίτημα επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν τα βασικά σημεία της συζήτησης διάρκειας περίπου μίας ώρας που είχαν στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθιξε περιφερειακά ζητήματα όπως το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστησε στον Βρετανό Πρωθυπουργό σαφή τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι η προσέγγιση περί λύσης δύο κρατών είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία διαπραγματεύσεων.
Επισήμανε την αδιάλλακτη τουρκική στάση και τις προκλήσεις σε Βαρώσι και ΑΟΖ και είπε ότι η ακύρωση των μεθοδεύσεων στην περίκλειστη πόλη είναι ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωσης των προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Συμπλήρωσε ότι οι όροι του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάξουν και ότι το κεκτημένο του Κραν Μοντανά είναι η βάση στην οποία πρέπει να χτιστεί η πρόοδος στο Κυπριακό.
Γενικότερα ως προς την Αν. Μεσόγειο σημείωσε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας που δεν επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο, για τον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη, εφόσον επιδεικνύεται σεβασμός του διεθνούς δικαίου (περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας), της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Για τα Γλυπτά ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον συνομιλητή του ότι η επανένωσή τους συνιστά σημαντικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και για τον ίδιο προσωπικά.
Μετά από τη συνάντηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε: «Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις. Δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».
Ο κ. Τζόνσον, όπως αναμενόταν από την ελληνική πλευρά, επανέλαβε την πάγια βρετανική θέση ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και όχι την κυβέρνησή του.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την ένταση που δημιουργεί στις ευρωβρετανικές
θέσεις η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας που συμπληρώνει τη συμφωνία του Brexit. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι παρουσιάζοντας το κοινό μέτωπο της ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον Μπόρις Τζόνσον ότι ενδεχόμενη μονομερής αναστολή ισχύος του πρωτοκόλλου με επίκληση του Άρθρου 16 θα αντιμετωπίσει σύσσωμη την ευρωπαϊκή αντίδραση, με πολύ πιθανή και την αναστολή όλης της εμπορικής συμφωνίας.
Η συζήτηση άρχισε με τα του περιβάλλοντος, με τον κ. Μητσοτάκη να συγχαίρει τον κ. Τζόνσον για τη διοργάνωση της κλιματικής διάσκεψης της Γλασκώβης COP26 και εκτιμώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έγινε όση πρόοδος ήταν δυνατή σε μία σύνθετη πολυμερή διάσκεψη. Μάλιστα τέθηκε στο τραπέζι και προοπτική συνεργασίας για τη λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τζόνσον αναφέρθηκαν επίσης στη διαχείριση και τις προκλήσεις της πανδημίας.
Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, Πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης, η Πρέσβης Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα - Διπλωματικό Γραφείο Πρωθυπουργού, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.