ΚΑΙΡΟΣ

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα: Το κρίσιμο τετράμηνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών θα προετοιμάσουν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη στην ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ

Του Αντώνη Αντζολέτου

Σήμερα ανοίγει και πάλι ουσιαστικά ο «φάκελος» των ελληνοτουρκικών με την κρίσιμη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Το τετ α τετ μεταξύ των δυο επικεφαλής της διπλωματίας θα πραγματοποιηθεί στις 10.05 π.μ. στην Άγκυρα και στις 12.30 μ.μ. έχουν προγραμματιστεί οι καθιερωμένες δηλώσεις. Το γεύμα θα διαρκέσεις από τις 13.15 - 15.00. Οι ώρες που θα βρεθούν μαζί οι δυο επικεφαλείς της διπλωματίας θα είναι αρκετές και αυτό δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Κανείς δεν αναμένει, άλλωστε να επαναληφθεί το διπλωματικό επεισόδιο του Μαρτίου του 2021 όταν Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επίσης στην Άγκυρα, είχαν συγκρουστεί μπροστά στις κάμερες. Ποιος είναι ο απώτερος στόχος; Η διατήρηση του καλού κλίματος παρά τις τελευταίες αιχμηρές τοποθετήσεις αξιωματούχων, αλλά και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν για τη Μικρασιατική καταστροφή. Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών θα προετοιμάσουν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη στην ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ. Δεν έχει κλειδώσει ακόμα η ημερομηνία, αλλά τοποθετείται μεταξύ 18-21 Σεπτεμβρίου.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση από το Βίλνιους και μετά έχει προτάξει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ η ατζέντα γίνεται ακόμα πιο σύνθετη, τα βήματα που πρέπει να γίνουν πολλά και προσεκτικά και η διπλωματία θα έχει τον πρώτο λόγο το επόμενο διάστημα. Ασφαλώς θα εξελιχθεί ένας πολιτικός διάλογος που θα έχει ως βάση συζήτησης τις άτυπες διερευνητικές επαφές που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και στον Γιασάρ Γκιουλέρ αναμένεται να ξεκινήσουν. Τη θετική ατζέντα έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα αφορά 25 θεματικές κατηγορίες, μεταξύ αυτών η ναυτιλία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, η υγεία, το περιβάλλον κ.α. Οι εξελίξεις που θα υπάρξουν σε αυτά τα τρία επίπεδα συνεννόησης με την Τουρκία και η πρόοδος που θα γίνει θα αποτυπωθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το οποίο θα διεξαχθεί λίγο πριν το τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει λήξει ένας σημαντικός πρώτος κύκλος επαφών ανάμεσα στις δυο χώρες που θα εγκαινιάζει μια νέα εποχή. Αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες σε επίπεδο πιο «χαμηλής πολιτικής», ωστόσο θα δώσει ώθηση για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων.

Θα κυλήσουν όλα ομαλά την επόμενη περίοδο ώστε σε περίπου ένα χρόνο να προχωρήσει η υπογραφή ενός συνυποσχετικού που θα οδηγήσει Ελλάδα και Τουρκία στη Χάγη; Η όποια πρόβλεψη θα είναι παρακινδυνευμένη με δεδομένες τις κυκλοθυμικές συμπεριφορές του Ταγίπ Ερντογάν. Στο κυπριακό για παράδειγμα ο Τούρκος πρόεδρος έχει δείξει ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να αλλάξει πορεία πλεύσης. Παραμένει προκλητικός και θέλει να δείξει από την πρώτη στιγμή πως δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Το casus belli που υπάρχει από τα μέσα της δεκαετίας του 90 είναι ένα ακόμα τροχοπέδη για ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο. Ένα είναι το μεγάλο κέρδος που μπορεί να αποκομίσει η ελληνική πλευρά στα τέλη αυτού του μήνα. Να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια λύση ή απλώς σπαταλά χρόνο έχοντας μπροστά του τον σκόπελο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποιεί στροφή προς τη Δύση λόγω των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει είναι ένα στοιχείο που αποτιμάται. Ο χρόνος, πάντως πιέζει για άλλη μια φορά αφού οι αμερικανικές εκλογές του χρόνου τον Νοέμβριο πλησιάζουν. Και αν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού είναι θολό το τοπίο δύσκολα θα μπορούν τα πράγματα από ένα σημείο και μετά να προχωρήσουν.

Πηγή: skai.gr