Κλείσιμο

Συναίνεση «γιοκ» για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Αφορμή όχι η ουσία της διάταξης, καθώς είναι κοινή βουληση να μπει φραγμός σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά η διατύπωση.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Μπλόκο στο μπλόκο της κυβέρνησης στο κόμμα Κασιδιάρη, διαφαίνεται να βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκλεισε πριν καν ανοίξει καλά -καλά τη χαραμάδα συναίνεσης των κομμάτων του συνταγματικού τόξου έναντι εγκληματικών οργανώσεων ή κομμάτων που έχουν ως επικεφαλής καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Αφορμή όχι η ουσία της διάταξης, καθώς είναι κοινή βούληση να μπει φραγμός σε αυτό το ενδεχόμενο, αλλά η διατύπωση.

Παρότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ξεκινήσει πάνω από ένα μήνα τώρα και σε πρώτη φάση φαινόταν να υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης, η προαναγγελία της ρύθμισης απο τον πρωθυπουργό και η διαρροή για το περίγραμμα στο οποίο θα κινείται, προκάλεσε την αντίδραση της Κουμουνδούρου και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καλεί άπαντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

"Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια απόπειρα συνεννόησης με την αντιπολίτευση στην οποία ελπίζουμε όλοι να πρυτανεύσει η λογική και η ευθύνη. Ποιο είναι εδώ το απολύτως αυτονόητο;

Ότι έχουμε ανθρώπους καταδικασμένους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που προσπαθούν με άλλη προβιά να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να ανακηρύξει ο Άρειος Πάγος υποψήφιο το κόμμα τους.

Αυτό οφείλει η συντεταγμένη πολιτεία πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος να το αποτρέψει" τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ενώ ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδηλώσει τις προθέσεις του.

Το αρχικό σχέδιο της ρύθμισης προβλέπει ότι το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των κομμάτων μπορεί να ελέγχει εάν ένα κόμμα έχει σε επιτελική θέση αχυράνθρωπο και η πραγματική ηγεσία ανήκει σε καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση, ώστε να το αποκλείει από τις εκλογές.

Παρότι μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ρύθμισης, εκτιμά παράλληλα ότι η κυβερνητική πρόταση εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας και γι' αυτό προτίθεται να καταθέσει δική του νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αφορά με σαφήνεια μόνο τους νεοναζί.

Η Κουμουνδούρου, αντιπροτείνει δηλαδή ένα δικό της σχέδιο που θα βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και να είναι σαφής για τους νεοναζί ώστε να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

"Πρέπει να είναι πάρα πολύ κλειστή. Να μην αφήνει κανένα ενδεχόμενο ανοιχτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η ρύθμιση για το μέλλον και για άλλους που δεν είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένη η όποια τροπολογία" παρατήρησε η νέα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.

Πολιτική στάση που προκάλεσε μεν το σχόλιο της κυβερνητικής πλευράς, αλλά και αποτύπωσε παράλληλα την βούληση να επιμείνει στην αναζήτηση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης για συμβολικούς κυρίως λόγους, καθώς πρόκειται για μία ρύθμιση που δεν απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία αλλά η κυβέρνηση μπορεί να την περάσει με την απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει.

Κυβερνητικές πηγές λοιπόν σημείωναν ότι "δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν.Είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει εξαντλώντας κάθε δυνατότητα".

Με περισσότερο θετική ματιά αντιμετωπίζει την κυβερνητική ρύθμιση το ΠΑΣΟΚ πηγές του οποίου δηλώνουν ότι επί της αρχής η Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι αρνητική με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις, τις οποίες και έχουν καταθέσει, ώστε η ρύθμιση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και να μην αφήνεται κανένα περιθώριο παρερμηνειών.

"Ακόμα και στις πιο έντονα φορτισμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις της περιόδου 2012-2019, οποτεδήποτε η Χρυσή Αυγή έδειχνε το πραγματικό της πρόσωπο εντός και εκτός Βουλής, υπήρχε μια ομόθυμη και ειλικρινής καταδίκη από το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Αυτό νομίζω λέει πολλά και για τη στάση στο μέλλον" σχολίασε ο επικεφαλής της ΚΟ ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.

Κάθετα αντίθετο εμφανίστηκε το ΚΚΕ το οποίο δήλωσε ότι "δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση".

Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή προκειμένου να έχει ψηφιστεί και να έχει ισχύ και για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.