ΚΑΙΡΟΣ

Σύγκρουση κορυφής Μητσοτάκη - Τσίπρα για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ: Ο... Ανδρέας Παπανδρέου και τα τουρκικά F-16

της Πηνελόπης Γκάλιου

Σύγκρουση κορυφής μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα πυροδότησε η συζήτηση και ψήφιση από την ελληνική Βουλή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, μετά την άρνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει τη συμφωνία, η οποία σημειωτέον είχε αρχίσει να καταρτίζεται επί των ημερών διακυβέρνησής του, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός και είχε αποκαλύψει ο πρώην Αμερικάνος πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Στάση που οδήγησε τον πρωθυπουργό να κατηγορήσει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία, υπενθυμίζοντας τι είπε ο Αμερικανός πρώην πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, για την αμυντική συμφωνία και τον ΣΥΡΙΖΑ: «Μένω έκπληκτος. Γιατί έχω πει στο παρελθόν γιατί αυτή η αναγέννηση των σχέσεων ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη της συμφωνίας είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε την Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και την Αλεξανδρούπολη. Αλλά γνωρίζω από τις συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο ότι κατανοούν τις σχέσεις και μοιράζονται αυτές τις δεσμεύσεις. Θα ήθελα να τονίσω στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι όροι που συμβαδίζουν με τις συμφωνίες με άλλες συμμάχους» είχε αποκαλύψει ο κ. Πάιατ για τη στάση της κυβέρνησης  του Αλέξη Τσίπρα.

«Κυβερνήσατε 4,5 χρόνια, υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που δείχνει πώς αντιλαμβανόσαστε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Πώς από τις πορείες στην αμερικανική πρεσβεία, αγκαλιάσατε στη συνέχεια την σχέση» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το «όχι»

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε δε, τη λύπη του που η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να αποτελέσει εθνική εξαίρεση όπως είπε και ανέφερε «Φοβάμαι ότι και πάλι η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να αποτελέσει εθνική εξαίρεση, λέει και πάλι 'όχι' σε μία εξέλιξη που αναβαθμίζει τη χώρα και ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις μας. Λυπάμαι γιατί λέτε πάλι 'όχι', όπως είπατε 'όχι' στην ενίσχυση της αεροπορίας μας με τα Rafale, 'όχι' στις αμυντικές δαπάνες, τις οποίες καταψηφίζετε, όπως αρνηθήκατε τις μεγάλες διακρατικές συμφωνίες που προωθούν την Ειρήνη και τη σταθερότητα»  είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μην προσθέσετε κ. Τσίπρα στον γκρίζο κατάλογο των λαθών σας ένα ακόμα με εθνικές συνέπειες».

Είχε προηγηθεί η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη φράση του Αμερικανού συγγραφέα Μαρκ Τουέην, ότι «πατριωτισμός είναι να στηρίζεις την πατρίδα σου συνεχώς και την κυβέρνησή του όταν το αξίζει» τονίζοντας την κομβική σημασία της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τη χώρα μας.

«Η συμφωνία με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά μας συμφέροντα. Συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα συμμαχιών που αναβαθμίζει την θέση της χώρας μας. Το κείμενο που καλούμαστε να κυρώσουμε σήμερα τυπικά συνιστά μια από τις πολλές ανανεώσεις της αμυντικής συμπόρευσης με τις ΗΠΑ» είπε ενώ επιχείρησε έστω και την ύστατη στιγμή λίγο πριν την ψήφιση της συμφωνία να μεταπείσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει θέση.

«Η εξωτερική πολιτική του τόπου δεν χωράει διαίρεση. Ο πατριωτισμός της ευθύνης απαιτεί ωριμότητα και πάνω από όλα απαιτεί εθνική αυτοπεποίθηση και αυτές είναι που θα δοκιμαστούν σε λίγο στην ψηφοφορία που θα έχουμε. Σας καλώ λοιπόν να κυρώσουμε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών, να αποδείξουμε στην πράξη ότι διαθέτουμε αυτήν την ωριμότητα. Και αυτήν την αυτοπεποίθηση που τόσο χρειάζεται ο τόπος σήμερα» κατέληξε.

 Δορυφοροποίηση της χώρας

Κάλεσμα το οποίο απέρριψε εκ νέου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση για  επικίνδυνη μετατόπιση και αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.  

«Εγκαταλείπετε τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση με το ρόλο και τη στρατηγική της, το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και διπλωματίας στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου. Εγκαταλείπετε το μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε παραδοσιακά η Ελλάδα, τόσο εντός του ΝΑΤΟ, όσο και σε σχέση με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την ψήφιση της συμφωνίας τόνισε ότι απεμπολείται ένα διαπραγματευτικό «χαρτί» της Ελλάδας, που είναι η ετήσια ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε ότι «γίνεστε ο πρώτος αρχηγός της μεταπολίτευσης που συναινεί στην επ’ αόριστον αξιοποίηση 6 ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης». Μίλησε δε, για δορυφοροποίηση της χώρας στο άρμα των ΗΠΑ υποστηρίζοντας πως ποτέ, καμία χώρα σύμμαχος δεν θα έπραττε κάτι τέτοιο, αλλά μόνο μια χώρα – δορυφόρος.

 Κάντε αυτά που κάνατε όταν ήσασταν κυβέρνηση

«Δεν σας ζητώ κάτι δύσκολο: Είναι πολύ εύκολο, να κάνετε ακριβώς τα ίδια με αυτά που κάνατε όταν ήσασταν κυβέρνηση. Κάθε φορά που είστε στην αντιπολίτευση μεταμορφώνεστε προς το χειρότερο. Μιλήστε την γλώσσα του πατριωτισμού για να μην σας κατηγορήσουν ότι είστε εθνικά ανορθόγραφος» αντέτεινε ο πρωθυπουργός στις ενστάσεις του Αλέξη Τσίπρα . Κάλεσε μάλιστα τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να  απαντήσει αν θα καταγγείλει την συμφωνία ή όχι εάν κυβερνήσει.  

Σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ανατρέχοντας στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρομοίωσε τη στάση του Αλέξη Τσίπρα έναντι της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας με τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου έναντι του ΝΑΤΟ, «μου θυμίσατε πάρα πολύ τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος εκλέχτηκε υποσχόμενος «έξω οι βάσεις του θανάτου» για να έρθει το 1983 να υπογράψει την παραμονή τους για 5 χρόνια» παρατήρησε ο πρωθυπουργός..

Η αντιπαράθεση για τα F16

Οι δύο αρχηγοί «κονταροχτυπήθηκαν» και για το δημοσίευμα της Wall Street Journal περί αιτήματος του Τζο Μπάινεν προς το Κογκρέσο για αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών F-16 με πυραύλους, και ηλεκτρονικά συστήματα, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλει τον πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί ή αν αποδείξει ότι είναι ψέμα, κατά τον ταξίδι του στην Ουάσιγκτον και τον πρωθυπουργό να υπενθυμίζει  πως το 2017 κατά το ταξίδι του στην Αμερική, ο Αλέξης Τσιπρας δεν είχε κάνει καμία αναφορά στα F35 που τότε διαπραγματευόταν η Τουρκία.  Σε ότι αφορά το δημοσίευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης  υπενθύμισε  ότι το Κογκρέσο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συζητήσει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, ακριβώς γιατί δεν θεωρούν την Τουρκία αξιόπιστο εταίρο.

«Η Toυρκία ζητάει από τις ΗΠΑ την αγορά 40 F16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80. Δηλαδή αξιώνει να αλλάξει άρδην ο συσχετισμός δύναμης στον αέρα, στο Αιγαίο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως  «όχι μόνο δεν απορρίπτεται από τις ΗΠΑ το αίτημα αυτό, αλλά o Πρόεδρος  Μπάιντεν το αποδέχεται και το προωθεί στο Κογκρέσσο, λίγες ώρες πριν εσείς ψηφίσετε την επ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης και των άλλων εγκαταστάσεων και πριν πετάξετε για την Ουάσιγκτον». Κατόπιν αυτών μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει μην ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ αλλά αφού πάει στην Ουάσιγκτον και διαπραγματευτεί για το ανακύπτον θέμα με τα τουρκικά F16 ή αφού αποδείξει ότι είναι ψέμα οι διαρροές, να την ψηφίσει μετά.

«Το ‘17, η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των F35. Τότε που πήγατε στην Ουάσινγκτον, η Τουρκία θα αγόραζε 100. Δεν είχατε κάνει ούτε μία αναφορά για τα F35» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε : Τι κάνατε εσείς στην Ουάσινγκτον κ. Τσίπρα; Για τη Σούδα, «είναι γνωστό σε όλους ότι έχει γεωστρατηγική σημασία. Μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί». Αυτό κάνατε, κάθε χρόνο, γιατί ανανεώνατε κάθε χρόνο την συμφωνία. Γιατί την ανανεώνατε; Πήγατε στην Ουάσινγκτον κάνοντας μία ωφέλιμη κωλοτούμπα. Αποκαταστήσατε μία καλή επικοινωνία με της ΗΠΑ» είπε και σημείωσε «έρχεστε εδώ και μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί. Είναι ξένη γλώσσα για εσάς κύριε Τσίπρα η γλώσσα του πατριωτισμού».

Πηγή: skai.gr