ΚΑΙΡΟΣ

Στρατούλης: Ντροπιαστικά ρεκόρ στην ανεργία των νέων

Για ντροπιαστικά ρεκόρ στην ανεργία των νέων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Στρατούλης στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως κατήγγειλε ο βουλευτής, «η χώρα έσπασε εφτά ντροπιαστικά και εξευτελιστικά ρεκόρ ανεργίας. Ντροπή για τις μνημονιακές κυβερνήσεις και για την τρόικα». Σημείωσε ότι επί 12 μήνες η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε ανεργία στην Ευρώπη, κάτι που δεν συνέβη «ούτε μετά από μεγάλες εθνικές καταστροφές».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στρατούλης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «κάθε μήνες ή 6 στους 10 ή 7 στους 10 νέους είναι άνεργοι», ενώ μίλησε και για ρεκόρ στα επιδόματα ανεργίας καθώς δήλωσε ότι η χώρα μας χορηγεί το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας σε όλη την Ευρώπη.

«Προγράμματα ξεμουδιάσματος ανέργων νέων» χαρακτήρισε τα υφιστάμενα προγράμματα απασχόλησης, ο Αλέξης Μητρόπουλος υποστηρίζοντας ότι με τις προωθούμενες πολιτικές της κυβέρνησης επιχειρείται να δημιουργηθεί μία τεχνητή κινητικότητα ενόψει ευρωεκλογών.

Απαντώντας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης καταλόγισε λεκτικές ακροβασίες στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε για έλλειψη ουσιαστικών προτάσεων και αντί αυτών, όπως είπε ο υπουργός, καταφεύγει σε αφορισμούς και διαπιστώσεις.

«Και για την ταμπακέρα, η μπάλα στην εξέδρα και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα την ανεργία των νέων» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι δεν θέλει να ωραιοποιήσει τα πράγματα όμως πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι «το προνόμιο να γίνετε τιμητές της ευαισθησίας δεν σας το παραχωρώ γιατί χρησιμοποιείτε την ευαισθησία και δεν την υπηρετείτε».

Πάντως ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι τα προβλήματα απασχόλησης των νέων στην Ελλάδα προϋπήρχαν της κρίσης και μάλιστα, όπως είπε, τη δεκαετία πριν την κρίση ήταν πολύ υψηλά και υπερπολλαπλάσια της συνολικής ανεργίας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα δομικό πρόβλημα που επιδεινώθηκε με την κρίση.

«Η καθίζηση της απασχόλησης δεν οφείλεται μόνο στην κρίση αλλά σε προϋπάρχουσες δυσκαμψίες» είπε ο Υπουργός Εργασίας και εκτίμησε ότι « αν όλες οι μεταρρυθμίσεις είχαν γίνει εγκαίρως οι επιπτώσεις θα ήταν πιο διαχειρίσιμες και η ανεργία μικρότερη. Άρα πληρώνουμε την αδράνεια που υπήρξε άλλες εποχές» κατέληξε.Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου