Της Πηνελόπης Γκάλιου
Με πολλά διμερή, διακρατικά και επιχειρηματικά deals, και εννέα μήνες μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκης στο Ριάντ τον Οκτώβριο του 2021, όπου «στρώθηκε» το έδαφος για τις ελληνο-αραβικές συμφωνίες, πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
Πρόκειται για μια σημαίνουσα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό με οικονομική και γεωπολιτική βαρύτητα, η οποία -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά και όπως αποτυπώθηκε κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών- πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.
Άλλωστε από την πρώτη επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Οκτώβριο του 2021 στο Ριάντ, είχε επιβεβαιωθεί το ισχυρό ενδιαφέρον και των δύο πλευρών για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.
Μία διακρατική σχέση, η οποία αποκτά ακόμη πιο σημαίνοντα ρόλο υπό τις ρευστές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και δεδομένης της πρόθεσης που εξέφρασε ο Σαουδάραβας διάδοχος να υποστηρίξει την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, δίνοντας έμφαση και στις προοπτικές συνεργασίας των δύο πλευρών.
«Πιστεύω ότι έχουμε επίσης ιστορικές ευκαιρίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσουμε σήμερα» είπε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε: «Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα».
Ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στο υδρογόνο και στο πως θα συμβάλει ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη , γεγονός που θα αλλάξει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες ενώ αναφέρθηκε και στη εξίσου σημαντική διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών. «Σίγουρα έχουμε πλούσια ατζέντα: επενδύσεις, εμπόριο, οικονομική ατζέντα, πολιτική ατζέντα, ασφάλεια. Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια» δεσμέυτηκε κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας.
Το θετικό κλίμα και η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας επισφραγίστηκε και θεσμοθετήθηκε επίσημα με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, για τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΑΣΣΣ) των δύο χωρών, η οποία εδραιώνει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών και την συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του έργου του ECM (East to Med data Corridor) , του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ, διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Παρουσίασε επίσης στον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με τις ευρωπαϊκές αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», καθώς και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας που μπορεί να γίνει η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον συνομιλητή του τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στις τουριστικές υποδομές, την αγορά ακινήτων, τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τομέα των logistics, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες στις λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο ηγέτες εστίασαν επίσης την προσοχή τους στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για συνεργασία στην ψηφιακή διασυνδεσιμότητα, με τη μετατροπή των δύο χωρών σε σημαντικά περιφερειακά κέντρα δεδομένων, χάρη στην γεωγραφική τους θέση.
Οι δύο άνδρες – σύμφωνα με κυβενρητικές πηγές - συζήτησαν και για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν σταθερό εταίρο με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και πέραν αυτού.
Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν
Μετά και την κατ' ιδίαν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και υπογράφτηκαν σειρά συμφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές οι οποίες εκτός απο τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, αφορούν τους τομείς της ενέργειας, της στρατιωτικής συνεργασίας, των διμερών επενδύσεων, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της υγείας, της καταπολέμησης του εγκλήματος, του πολιτισμού και αθλητισμού, της τεχνικής συνεργασίας στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας, καθώς και της συνεργασίας στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.
Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν υπογράφηκε επίσης από τους εκπροσώπους των εταιρειών Mena Hub (STC), TTSA, ΔΕΗ και CYTA η συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC). Πρόκειται για την υποθαλάσσια και επίγεια καλωδιακή διασύνδεση για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Η πρόταση για την κατασκευή του EMC τέθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική πλευρά στον διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον περασμένο Οκτώβριο , όπου συμφωνήθηκε να προχωρήσει το έργο. Οι πρώτες υπογραφές μπήκαν τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι προκαταρκτικοί όροι εγκρίθηκαν στα τέλη Μαΐου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 5ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα.
Ποιοι συμμετείχαν στη διμερή συνεργασία
Από την ελληνική πλευρά στις διευρυμένες συνομιλίές και στην υπογραφή των συμφωνιών συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θοεδωρικάκος, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννης Σμυρλής, η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης 'Αννα-Μαρία Μπούρα, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, Αλέξης Κωνσταντόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν συνόδευε μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία – μεταξύ των οποίων είναι οι υπουργοί Επενδύσεων, Εμπορίου, Επικοινωνιών και Τεχνολογιών και ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund (PIF). Πολυπληθής είναι και η επιχειρηματική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Σαουδάραβα διάδοχο του θρόνου, για επαφές και συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις.
Σε κάθε περιπτωση στόχος της Αθήνας είναι οι άμεσες επενδύσεις από την Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, η συνεργασία και σε νέους τομείς, καθώς και η ισχυρότερη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία.
Οι επιχειρηματικές επαφές πάντως έρχονται σε συνέχεια και της δραστηριοποίησης του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων. Σχέσεις που επισφραγίστηκαν πρόσφατα και από την έλευση μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ελληνο-Σαουδαραβικού επιχειρηματικού Φόρουμ και της συνεδρίασης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, της οποίας ηγήθηκε ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.