Tης Πηνελόπης Γκάλιου
Στο Νταβός της Ελβετίας θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, όπου μετά από δύο χρόνια που το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διοργανώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του εξ αποστάσεως, εξαιτίας της πανδημίας,η προσέλευση φέτος είναι πολύ μεγάλη.
Οι διοργανωτές αναμένουν πάνω από 1.500 επικεφαλής επιχειρήσεων που έχουν δηλώσει συμμετοχή και πρόκειται όπως αναφέρουν για τη μεγαλύτερη επιχειρηματική συμμετοχή που υπήρξε ποτέ στο Νταβός, με τους συμμετέχοντες συνολικά να ξεπερνούν τους 2.700.
Πάνω από 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 19 διοικητές Κεντρικών Τραπεζών, 30 υπουργοί Εμπορίου και 35 υπουργοί Εξωτερικών από όλο τον κόσμο, καθώς και επικεφαλής διεθνών οργανισμών, εκπρόσωποι φορέων, λόμπι και ΜΚΟ, συζητούν όλη αυτή την εβδομάδα, στο χειμερινό θέρετρο της Ελβετίας,Νταβός με την πιο ηχηρρή απουσία να καταγράφει φυσικά η Ρωσία.
Σε αυτό το περιβαλλον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει και τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας εν μέσω διαχείρισης αλλεπάλληλων κρίσεων με σημαντικότερη την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τόσο δημοσίως όσο και κατά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στόχος της οποίας παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Ο πρωθυπουργός κατά το διήμερο πρόγραμμά του στη μικρή αλπική πόλη της Ελβετίας, όπου χτυπά αυτή την εβδομάδα η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας, συνεχίζοντας το "σπρίντ" των επαφών του , καθ' όλη της διάρκεια της θητείας του και προώθησης σε διεθνές επίπεδο του "brand name" της Ελλάδας και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρήσεων από τους τομείς της τεχνολογίας – ανάμεσά τους με τον CEO της Intel - της εκπαίδευσης, των τραπεζικών και άλλων.
Σε αυτές θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει πώς η Ελλάδα, που αναδείχθηκε από τον Economist ως η οικονομία του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις το 2022, αλλά και ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος από το 2019 μέχρι σήμερα, πέτυχε όσα έχει πετύχει, εν μέσω εξωγενών μεγάλων κρίσεων.
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους συνομιλητές του θα βρεθεί και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας που ώθησε την Ελλάδα στη νέα εποχή, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν παράλληλα οι κινήσεις της Ελλάδας στο κέντρο της συνδιαμόρφωσης των ευρωπαϊκών αποφάσεων, καθ' όλη τη δύσκολη περίοδο των προηγούμενων ετών, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και κατά την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται μάλιστα να αναδείξει τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και προώθησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για λύσεις στην ενεργειακή κρίση και την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και στον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας ως δύναμης αξιοπιστίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ακόμα προσκεκλημένος σε κύκλους συναντήσεων, όπου εκτός από εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων, συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από τους χώρους των Μέσων Ενημέρωσης, της πολιτικής και της διπλωματίας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.