ΚΑΙΡΟΣ

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο

Ο πρωθυπουργός δεν έχει κανέναν λόγο να ανοίξει τα χαρτιά του ακόμα και αν οι αρχές του Απρίλη είναι το σενάριο που όντως προκρίνει.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά χωρίς να είναι γνωστή ακόμα η ημερομηνία των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει κανέναν λόγο να ανοίξει τα χαρτιά του ακόμα και αν οι αρχές του Απρίλη είναι το σενάριο που όντως προκρίνει.

Στο ήδη ταραγμένο περιβάλλον ο θάνατος του πρώην βασιλιά ήταν ένα γεγονός που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να το διαχειριστεί με το βλέμμα στραμμένο και στο πολιτικό αντίκτυπο που έχει.  

Μια άσκηση πολιτικής ισορροπίας προς το κεντροδεξιό ακροατήριο γνωρίζοντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις είναι κοντά. Με δεδομένο πως ο θεσμός της βασιλείας έχει κριθεί από τον ελληνικό λαό το Μαξίμου επέλεξε να μην μπει σε μια άγονη αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση με την οποία έχει, άλλωστε πολλά να χωρίσει.

Η γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ προβάλουν συνεχώς την αντίδραση των καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου, ανάμεσά τους οι κ.κ. Βενιζέλος, Αλιβιζάτος, Κοντιάδης, Σωτηρέλης κλπ που μιλούν για «ατοπήματα στα οποία υποπίπτει η γνωμοδότηση».

Αναλόγως με την πορεία των ερευνών που ήδη φέρεται να έχει ξεκινήσει η ΑΔΑΕ στους παρόχους ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου να αναδείξει την υπόθεση των υποκλοπών ακόμα και πρώτο θέμα στην ατζέντα της επικαιρότητας.

Από το Μαξίμου παραμένουν στη γραμμή πως η γνωμάτευση του κ.Ντογιάκου είναι μια δικαστική απόφαση και ως τέτοια πρέπει να γίνεται σεβαστή.

Υπενθυμίζουν, μάλιστα πως κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει επισκεφθεί τον Άρειο Πάγο για ενημέρωση και «υποδείξεις» όπως είχαν πράξει πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. «Η δικαιοσύνη δεν είναι αλά καρτ», τονίζουν.

Η προεκλογική περίοδος ευνοεί τις «πολιτικές θύελλες» με την Κουμουνδούρου να ετοιμάζεται να φέρει το θέμα και στη Βουλή. Κατέθεσε αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να βρεθεί ενώπιον της ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος.

Θεωρούν πως τα 2/5 που απαιτούνται σε ψήφους θα βρεθούν, καθώς όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις η αντιπολίτευση θα συμφωνήσει.

Πάντως εκτιμάται ότι θα προηγηθεί το αίτημα του ΚΚΕ για σύγκληση της Επιτροπής με αφορμή τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό του κέντρο.

Υπενθυμίζεται πως μια φορά το μήνα επιτρέπει ο Κανονισμός της Βουλής στην μειοψηφία να ζητεί τη σύγκληση της Επιτροπής. Ακόμα μια διαδικασία στο Κοινοβούλιο συζητήθηκε πολύ και θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για σύγκρουση. Αφορά τον ορισμό νέων μελών της ΑΔΑΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Για να αντικατασταθούν οι τρεις που έληξε η θητεία τους απαιτείται πλειοψηφία 3/5, συνεπώς δεν αναμένεται να γίνει κάποια κίνηση το επόμενο διάστημα.

Σε υψηλούς τόνους ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε σχετικά με τις αντιδράσεις για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου πως «η Κυβέρνηση δεν υπαγορεύει τις απόψεις και τον ρόλο, ούτε της Δικαιοσύνης, ούτε των Ανεξάρτητων Αρχών. Δεν πολιτικοποιεί και πολύ περισσότερο δεν κομματικοποιεί το ρόλο τους.

Άλλοι είναι εκείνοι που πολιτικοποιούν την λειτουργία, προσεγγίζοντας  πολύ  τελευταία, τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Οι ίδιοι που πολλές φορές κατά το παρελθόν είχαν χαρακτηρίσει τις Ανεξάρτητες Αρχές «μπούρδες» και ισχυρίζονταν δημοσίως ότι πρέπει να επανέλθουν σε πολιτικό έλεγχο.

Σήμερα, αυτοί οι ίδιοι προσεγγίζοντας, επαναλαμβάνω, στενότατα κάποιες Ανεξάρτητες Αρχές προσπαθούν μας πείσουν ότι κόπτονται για την Ανεξαρτησία τους».

Κύκλοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο θα επιθυμούσαν το νομικό «μπρα ντε φερ» που έχει ξεκινήσει να λήξει με μια απευθείας συνεννόηση των θεσμών και όχι με μια αντιπαράθεση που δεν καταλήγει πουθενά.

Το ρήγμα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ βάθυνε ακόμα πιο πολύ με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα και την επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι εξελίξεις θα κρίνουν αν θα υπάρξει κάποιο πιο συντονισμένο μέτωπο της αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα, καθώς τόσο η ακρίβεια όσο και οι ελλείψεις στα φάρμακα αποτελούν την «εύφλεκτη πολιτική ύλη» την οποία τα κοινοβουλευτικά κόμματα που βρίσκονται απέναντι από την κυβέρνηση επιθυμούν να εκμεταλλευτούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει ήδη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τις ελλείψεις στα φάρμακα. 

Επόμενο βήμα για τις πολιτικές δυνάμεις;

Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. Και όλα δείχνουν πως η "υπερπροσφορά" που υπάρχει, αλλά και οι τελικές απαντήσεις που περιμένουν τα κόμματα από συγκεκριμένα πρόσωπα που επιθυμούν να προσεγγίσουν έχουν σπρώξει λίγο πιο πίσω τις ανακοινώσεις.