Του Αντώνη Αντζολέτου
Η "διαβολοβδομάδα" που ξεκινά στη Βουλή από τη Δευτέρα αναμένεται να διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο στην οποία έχει μπει η χώρα. Οι πολιτικές δυνάμεις εξαιτίας της υπόθεσης των επισυνδέσεων της ΕΥΠ δεν έζησαν την καλοκαιρινή ραστώνη και δεν έσβησαν καθόλου τις μηχανές τους. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να έχουν το καλύτερο δυνατό "πλασάρισμα" στις πρώτες δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβρη. Και το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί αυτό είναι οι συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου.
Για τη ΝΔ είναι σημαντικό να διατήρησει τη διαφορά ασφαλείας που έχει από την αξιωματική αντιπολίτευση και για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από ένα μεγάλο διάστημα δημοσκοπικής "καχεξίας" να δει ένα φως στην άκρη του τούνελ. Το ΠΑΣΟΚ, ως άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση, επιθυμεί να έχει τα περισσότερα πολιτική οφέλη και να μην "καπελωθεί" από τους δυο "μεγάλους". Δεν είναι τυχαίο πως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν σχεδόν έτοιμη την πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή και δεν αποκλείεται να την καταθέσουν στην αρχή της εβδομάδας. Θα ξαναθέσουν, μάλιστα το αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχει ζητήσει και η Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του προσανατολίζεται στο να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Όλα θα εξαρτηθούν από τις συνεδριάσεις των οργάνων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και το περιεχόμενο του αιτήματος.
Για να πάρει την έγκριση της Βουλής το αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη για συγκρότηση Εξεταστικής θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 120 βουλευτές. ΣΥΡΙΖΑ (85) και ΠΑΣΟΚ (22) έχουν 107 "ναι", όμως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πει πως θέλουν να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή. Οι συνεννοήσεις και οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο αναμένεται να είναι έντονες το επόμενο διάστημα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοποίο για το τι θα πράξει η πλειοψηφία και αν τελικά θα προχωρήσει σε δική της πρόταση διερύνοντας το χρόνο των ερευνών από το 2012 έως και σήμερα. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία "σκιά" και σε σχέση με παλιές καταγγελίες για παρακολουθήσεις. Τα δυνάμεις της αντιπολίτευσης περιμένουν τα στοιχεία που θα κατατεθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει τι θα πει ο πρωθυπουργός την Πέμπτη ή την Παρασκευή που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.
Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας είναι φανερό πως ζήτησε την προ ημερησίας συζήτηση, καθώς ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να δείξει πως ηγείται του μετώπου που έχει σχηματιστεί απέναντι στην κυβέρνηση. Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη συνεδρίαση είναι για άλλη μια φορά η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από την αίθουσα της Ολομέλειας. Στο πράσινο στρατόπεδο εδώ και μέρες υποστηρίζουν πως η συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην υπόθεση και ότι θα εξυπηρετήσει μόνο επικοινωνιακούς σκοπούς.
- ΠΑΣΟΚ: Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κανείς δεν θα δοξαστεί ψευδόμενος
- Θεοδωρικάκος: Καμία σχέση με την πραγματικότητα οι δηλώσεις Σοϊλού - Η Τουρκία εργαλοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους
- Μηταράκης για Ελαιώνα: Μετανάστες και αλληλέγγυοι απειλούν το προσωπικό μας - Η δομή θα κλείσει - Δείτε βίντεο
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.