ΚΑΙΡΟΣ

Στις 25 Ιουνίου «κλειδώνουν» οι νέες εκλογές: Η σταθερότητα της ΝΔ και το αποτυχημένο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Το διπλό «χτύπημα» του Κατρούγκαλου στο κόμμα της Κουμουνδούρου - Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφουγκράστηκε τα «θέλω» του λαού τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο

Του Σάββα Μιχάλαρου

Στη μία πλευρά ο θρίαμβος του νικητή, στην άλλη η περιδίνηση μετά το σοκ της βαριάς ήττας... Οι εκλογές της 21ης Μαΐου άφησαν «βαριά» το αποτύπωμά τους στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με τη Νέα Δημοκρατία να «σβήνει» οριστικά κάθε ενδεχόμενο για κυβέρνηση συνεργασίας και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, που αγγίζει ακόμη και το μέλλον του κόμματος.

Ποια είναι τα στοιχεία που αναδείχθηκαν στις εκλογές της Κυριακής: 

1)Η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να επενδύσει στη σταθερότητα, στο έργο της 4ετίας, στην ανάπτυξη της οικονομίας και στο πρόγραμμα για το μέλλον, αποδείχθηκε σοφή. Δέκα και πλέον χρόνια μετά την χρεοκοπία της χώρας, ο μέσος Έλληνας υπέστη τα πάνδεινα, αλλά κατάφερε, μέσα από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, να ισορροπήσει, να προσαρμόσει τη ζωή του στα νέα δεδομένα και να ορθοποδήσει. Η Ελλάδα, το 2023, δεν παρουσιάζει εικόνα διαλυμένης χώρας, ούτε ο Έλληνας είναι απελπισμένος και δίχως καμία προοπτική και ελπίδα για το μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε μία δραματική κατάσταση, η οποία δεν ήταν αληθινή. Η διαφορά ανάμεσα στις δεδομένες δυσκολίες της καθημερινότητας, έως τη «διαλυμένη χώρα», είναι τεράστια.

Ο Έλληνας, αυτήν την περίοδο, αναζητά σταθερότητα, ηρεμία, μία ομαλή πορεία προς το μέλλον. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφουγκράστηκαν τα «θέλω» του ελληνικού λαού, προσάρμοσαν τη λογική τους και το πρόγραμμά τους πάνω στη συγκεκριμένη βάση και πέτυχαν όχι μόνο να διατηρήσουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τις εκλογές του 2019, αλλά να τα αυξήσουν κιόλας, γκρεμίζοντας ιστορικά «κάστρα» όπως η Κρήτη, η Β' Πειραιά και η Αχαΐα και βάφοντας γαλάζια όλη τη χώρα, με εξαίρεση τη Ροδόπη.

2)Ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στην αλλαγή, στην «επανάσταση», στην «ανατροπή». Τρεις λέξεις που με βάση τα παραπάνω, τρομάζουν αυτήν την περίοδο τον Έλληνα. Ο μέσος Έλληνας πολίτης έχει κουραστεί, έχει ταλαιπωρηθεί, έχει στενάξει από τις δυσκολίες. Η σταθεροποίηση μίας κατάστασης, έστω και δύσκολης για το μεγαλύτερο ποσοστό, ήταν το ζητούμενο για την επόμενη 4ετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κινηθεί ως ένα κόμμα αντιπολίτευσης, δίχως κυβερνητικό αφήγημα και με βάση ένα θεώρημα που δεν υπήρχε στην πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα δέχθηκε δύο μεγάλα πλήγματα από το ίδιο πρόσωπο: Τον Γιώργο Κατρούγκαλο... Ο νόμος Κατρούγκαλου πλήγωσε βαθιά τους συνταξιούχους, καθώς εφάρμοσε ακριβώς το αντίθετο από τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις στους συνταξιούχους, κανείς δεν φρόντισε να καλύψει το «έλλειμμα» που προκλήθηκε. Η Νέα Δημοκρατία έδωσε αύξηση στους συνταξιούχους μετά από 12 χρόνια και κάλυψε ένα ποσοστό του χαμένου εισοδήματος, εμφανίζοντας παράλληλα ένα πρόγραμμα για πλήρη κάλυψη της προσωπικής διαφοράς.

Το δεύτερο χτύπημα Κατρούγκαλου ήρθε δύο ημέρες πριν την ημέρα των εκλογών, με τις δηλώσεις του για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο έμπειρος συνταγματολόγος έδωσε την «πάσα» στη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο - και δικαίως - για «κρυφή ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ, για «κρυφό σχέδιο», που θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές, λόγω του «μη κοστολογημένου προγράμματος».

Το διπλό «χτύπημα Κατρούγκαλου» και η απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από τα «θέλω» της πλειοψηφίας, μπορούν να δικαιολογήσουν την πανωλεθρία -διότι περί τέτοιας πρόκειται- του κόμματος της Κουμουνδούρου και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, την Κυριακή, 21 Μαΐου. Η απώλεια 11,5% μονάδων σε σχέση με τα ποσοστά του 2019, όσο και αν επιχειρήσει κάποιος να τη δικαιολογήσει, καταλήγει στο ένα και μοναδικό αντικειμενικό συμπέρασμα: Στον ΣΥΡΙΖΑ έγιναν κομβοκής σημασίας λάθη.

Η επόμενη μέρα και οι εκλογές της 25ης Ιουνίου

Τι ακολουθεί; Ήταν βέβαιο ότι από τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα προέκυπτε κυβέρνηση. Μπορεί τα σενάρια να ήταν πολλά, αλλά στην ουσία, με όσα είχαν ειπωθεί, ήταν αδύνατο, χωρίς «κωλοτούμπα», να προκύψει κυβέρνηση στις 22 Μαΐου. Παρόλα αυτά, με τις 21 μονάδες διαφορά της Νέας Δημοκρατία και το σχεδόν 41%, η αυτοδύναμη κυβέρνηση χάθηκε για πέντε έδρες και λόγω της απλής αναλογικής.

Η επόμενη μέρα, λοιπόν, ήταν λίγο έως πολύ... προκαθορισμένη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε -ως όφειλε- τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και λίγες ώρες αργότερα, τηλεφωνικά μάλιστα, την επέστρεψε. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κανέναν λόγο να επιχειρήσει συνεννοήσεις και δη με τους όρους του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων ότι δεν θα κάνει χρήση της διερευνητικής, πρότεινε τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών για τις 25 Ιουνίου (μία εβδομάδα νωρίτερα από την ημερομηνία που αρχικά είχε προταθεί) και την επέστρεψε στην Προεδρία.

Αύριο το πρωί στις 11, τη διερευνητική θα λάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επίσης θα αναγκαστεί να την επιστρέψει, καθώς από τη μία δεν βγαίνουν τα ποσοστά για τον σχηματισμό κυβέρνησης και από την άλλη, είναι δέσμιος της δήλωσής του ότι θα επιχειρούσε κυβέρνηση συνεργασίας, μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε πρώτο κόμμα στις εκλογές. Πόσω μάλλον, που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε δεύτερος με σχεδόν 21 μονάδες διαφορά από την πρώτη Νέα Δημοκρατία.

Επόμενο βήμα είναι η διερευνητική στο ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία είναι τυπική και το δεδομένο είναι ότι η χώρα πάει σε δεύτερες εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα στις 25 Ιουνίου.

Πηγή: skai.gr