Στην τελική ευθεία η κύρωση συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε Αθήνα και Κάιρο, για την κύρωση της πρόσφατα συναφθείσας ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για μερική οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών ανάμεσά τους στη Μεσόγειο. Η χώρα μας, παράλληλα, δρομολογεί τη σχετική διαδικασία και για την ανάλογη συμφωνία με την Ιταλία.

Στην εθνική αντιπροσωπεία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, οι δύο αυτές συμφωνίες τελούν προς κατάθεση με σχεδιασμό να εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη προς κύρωση, μόλις ανοίξουν εκ νέου οι εργασίες της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι οι κοινοβουλευτικές εργασίες, έπειτα από σύντομης διάρκειας θερινή διακοπή τους, επανεκκινούν την προσεχή Δευτέρα 24 Αυγούστου. Η ακριβής ημερομηνία των συνεδριάσεων, των αρμόδιων Επιτροπών και της Ολομέλειας δεν είχε ώς χθες το απόγευμα καθοριστεί, πλην όμως ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι θα πρέπει να θεωρείται πιθανό η κύρωση να έχει ολοκληρωθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας (δηλαδή μεταξύ 24 και 28 Αυγούστου).

Στην έγκριση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας προχώρησε εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, η Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η συμφωνία συμβαδίζει τόσο με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου όσο και με το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ, στην έκθεση σημειώνεται ότι «η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων θα ολοκληρωθεί όταν είναι απαραίτητο και μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το σημείο “Α” και το σημείο “Ε” σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και προστίθεται ότι «οποιαδήποτε αλλαγή των γεωγραφικών διατυπώσεων μεταξύ του σημείου “Α προς την Ανατολή” και του σημείου “Ε προς τα δυτικά” θα συναφθεί μόνο βάσει διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών».

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι «εάν κάποιο από τα δύο μέρη επιδιώξει να υπογράψει μια ΑΟΖ με τρίτη χώρα που μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με τις δύο χώρες, θα ενημερώσει το άλλο μέρος εκ των προτέρων και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την τρίτη χώρα». Προβλέπει, επίσης, ότι στην περίπτωση που οι φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, βρίσκονται σε μια περιοχή επέκτασης μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία σχετικά με τον τρόπο χρήσης τους.


Πηγή: Καθημερινή