Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στη Ρώμη, όπου θα συναντήσει τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (World Food Programme) του ΟΗΕ, David Beasley.
Επιπλέον, αναμένεται να έχει συναντήσεις με πρέσβεις σειράς Αφρικανικών και Λατινοαμερικάνικων κρατών στην Ιταλία, με παράλληλη διαπίστευση στη χώρα μας. Ειδικότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντήσει τους/τις Πρέσβεις των ακόλουθων κρατών: Αγκόλα, Αιθιοπία, Ακτή Ελεφαντοστού, Δημοκρατία Γουινέας, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Ισημερινή Γουινέα, Κένυα, Κογκό, Λεσότο, Μαδαγασκάρη, Μάλι, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Ουγκάντα, Σενεγάλη, Σομαλία, Τανζανία, Αϊτή, Βολιβία, Γουατεμάλα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα και Παραγουάη. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντήσει και τους παράλληλα διαπιστευμένους στην Ελλάδα Πρέσβεις του Ομάν, του Ουζμπεκιστάν και της Υεμένης
Χθες το απόγευμα, στο Λονδίνο ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον ασκούντα καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Κρις Χίτον-Χάρις.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κλίμα ήταν εξαιρετικά θερμό και ο νεοδιοριζόμενος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μάθει από πρώτο χέρι για τις ελληνικές θέσεις. Με τη σειρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών άδραξε την ευκαιρία και του έκανε εκτενή ενημέρωση για μια σειρά από θέματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Οι κ.κ. Δένδιας και Χίτον, μεταξύ άλλων, συζήτησαν την εφαρμογή «Μνημονίου Κατανόησης για το Στρατηγικό διμερές πλαίσιο» που υπέγραψαν Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβρη. Σημειώνεται ότι ο Κρις Χίτον Χάρις είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος Βρετανός αξιωματούχος για την εφαρμογή του εν λόγω μνημονίου. Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που στόχο έχει να ενδυναμώσει τους δεσμούς των δύο χωρών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η άμυνα, το εμπόριο, ο τουρισμός, οι ναυτιλιακές υποθέσεις και γενικότερα ό,τι ενδιαφέρει τις σχέσεις των δύο κρατών.
Οι δύο άντρες είχαν, επίσης, μια αρκετά εκτεταμένη συζήτηση για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στάση της Τουρκίας, όπου ο κ. Δένδιας παρουσίασε ενδελεχώς τις ελληνικές θέσεις στον Βρετανό υφυπουργό.
Συζητήθηκαν ακόμη οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και η κρίση στην Ουκρανία. Ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να προστατευτεί η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία όλων των κρατών. Σημείωσε τις επαφές που έχει με τη Ρωσία, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Μόσχα. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη προστασίας των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία, ενώ δεν παρέλειψε να μεταφέρει την εμπειρία του από την πρόσφατη του επίσκεψη στη Μαριούπολη.
Επίσης, χθες Δευτέρα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τους πρέσβεις των Μπαχαμών και του Μπρουνέι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για πρέσβεις που έχουν έδρα το Λονδίνο, αλλά είναι διαπιστευμένοι και στην Ελλάδα. Στις συναντήσεις αυτές, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε την ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 ζητώντας την στήριξη των κρατών αυτών.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.