Της Πηνελόπης Γκάλιου
Έτοιμη να ανοίξει βήμα προς την «κανονικότητα» και να επιστρέψει στους προεκλογικούς ρυθμούς που διακόπηκαν από το δυστύχημα στα Τέμπη, είναι η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις των στελεχών της εντός και εκτός των τειχών.
Με το χρονόμετρο των εκλογών να μετράει αντίστροφα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναμπαίνει στην τροχιά των περιοδειών, αρχής γενομένης με την επίσκεψή του σήμερα στη Λαμία, όπου αναμένεται να έρθει σε επαφή με τους πολίτες της Φθιώτιδας, ενώ στο πρόγραμμα είναι επιθεωρήσεις έργων που έχουν γίνει, παρουσιάσεις έργων που δρομολογούνται και δεσμεύσεις της επόμενης μέρας συνολικά για τη Στερεά Ελλάδα.
Εξ ου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προτού να βρεθεί στη Λαμία ο Μητσοτάκης πιθανότατα θα κάνει στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία της ευρύτερης περιοχής, ώστε να απευθύνει μηνύματα για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης κ.λπ. ενώ η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του σε κομματική συγκέντρωση.
Επόμενος σταθμός, του πρωθυπουργού, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα και σίγουρα πριν από το Πάσχα, θα είναι τα Ιωάννινα όπου αναμένεται να επισκεφτεί τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχουν ξεκινήσει ή αναμένεται να δρομολογηθούν στην Ήπειρο. Εν τω μεταξύ το προεκλογικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει και εξορμήσεις και εντός Αττικής, όπως η πρόσφατη επίσκεψη στο Μαρούσι κατά την οποία άνοιξε εκ νέου την επαφή τους με τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.
Εκκρεμεί παράλληλα και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Μαρτίου και ακυρώθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών, όπου επρόκειτο να ανακοινώσει και την υποψηφιότητά του στην Α' Θεσσαλονίκης που πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Στο δρόμο προς τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να «γεφυρώσει» το βαρύ κλίμα που αδιαμφισβήτητα εξακολουθεί να επικρατεί μετά τα Τέμπη, με το θετικό αφήγημα της κυβέρνησης για τη χώρα και την οικονομία.
Αυτό το χαρτί άλλωστε εκτιμάται ότι είναι και το πιο ισχυρό τη δεδομένη στιγμή, το χαρτί της οικονομίας, το οποίο θα ρίξει εκ νέου στο τραπέζι της προεκλογικής συζήτησης το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται με κάθε ευκαιρία να φέρνουν στο προσκήνιο όχι μόνο τα πεπραγμένα της γαλάζιας διακυβέρνησης αλλά και τα μεγάλα «στοιχήματα» για το μέλλον.
Εάν τέτοιο «στοίχημα» είναι σαφέστατα για την παρούσα κυβέρνηση η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει τον τόνο επ' αυτού από τις Βρυξέλλες, απ' όπου εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι η χώρα θα αποκτήσει βαθμίδα μέσα στο 2023, συνδέοντας αυτό τον στόχο με τη σταθερή διακυβέρνηση η οποία συνδέεται άμεσα από τα κυβερνητικά στελέχη με την επίτευξη αυτοδυναμίας στις εκλογές, ώστε να συνεχιστεί η συνετή οικονομική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης, η οποία ήδη αποδίδει «καρπούς».
«Είμαι σίγουρος» είπε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι «μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εφόσον από τις εκλογές ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και προκύψει σταθερή κυβέρνηση».
Στο πολιτικό πεδίο, η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον πρωθυπουργός «άγνωστο Χ» εντείνει την αντιπαράθεση με το Μέγαρο Μαξίμου να επιμένει από τον πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη θέση του εγκαίρως και όχι μετεκλογικά και να διατυπώσει «τι θέλει» και όχι «τι δεν θέλει».
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτακής, άλλωστε, φέρεται να έχει ζητήσει από τους υπουργούς και τους υποψήφιους βουλευτές να εστιάσουν στην ανάδειξη των κυβερνητικών επιτευγμάτων σε κρίσιμους τομείς, καθώς και στην ανάγκη εξασφάλισης αυτοδύναμων, αποφασιστικών και ισχυρών κυβερνήσεων με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Με την τακτική αυτή ουσιαστικά πετάει το γάντι στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων και ιδίως σε όσους υπερασπίζονται την απλή αναλογική να ξεκαθαρίσουν εγκαίρως με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.