ΚΑΙΡΟΣ

Στα άκρα η πόλωση πριν καν προκηρυχθούν εκλογές – οι κίνδυνοι και οι ερμηνείες

H απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει στο εξής από τις ψηφοφορίες της Βουλής καθιστά και επικίνδυνη αυτή την πόλωση για την ίδια τη δημοκρατική ομαλότητα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η πόλωση στην πολιτική σκηνή πριν καν μάλιστα η χώρα μπει και επισήμως στην προεκλογική περίοδο. Η εμπλοκή δε, των θεσμών στους κομματικούς τακτικισμούς, όπως η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει στο εξής από τις ψηφοφορίες της Βουλής καθιστά και επικίνδυνη αυτή την πόλωση για την ίδια τη δημοκρατική ομαλότητα.

Έτσι ερμηνεύει τουλάχιστον η κυβερνητική πλευρά τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες αλλά και την επιτακτική απαίτησή του από το Ζάππειο να διαλυθεί η Βουλή και εντός του Φεβρουαρίου να διεξαχθούν εκλογές. Την ίδια ώρα οι ακραίες εκφράσεις και χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν δυναμιτίζουν περαιτέρω το οξυμένο πολιτικό κλίμα μετατρέποντας σε "κραυγές οργής" οποιαδήποτε προσπάθεια αντιπαράθεσης επιχειρημάτων.

Μετά τον ακραίο υπαινιγμό της Πόπης Τσαπανίδου μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ότι μία μελλοντική μετεκλογική συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να είναι προϊόν εκβιασμού του Νίκου Ανδρουλάκη ως αποτέλεσμα των παρακολουθήσεων, ακολούθησαν οι βαρύτατες εκφράσεις του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο κάνοντας λόγο για "εκτροπή" και για "πολιτικά έκπτωτη" κυβέρνηση η οποία "δεν μπορεί να παραμείνει ούτε στιγμή παραπάνω και να ασκεί εξουσία, να αποφασίζει για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τον ελληνικό λαό" δήλωσε και συνέχισε λέγοντας ότι ζητούν "την άμεση διάλυση της Βουλής και τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όπως το Σύνταγμα ορίζει άμεσα, εντός των επόμενων τριών εβδομάδων το λιγότερο".

"Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα, και όχι οι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτές της Ν.Δ., στο κρίσιμο, στο υπαρξιακό ερώτημα που ετέθη προχθές στο κοινοβούλιο. Στο ερώτημα: Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή; Και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από το Κοινοβούλιο στο λαό. Τον ανώτατο κριτή. Γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα" είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Άνευ προηγουμένου ήταν και οι χαρακτηρισμοί που εκτόξευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς τον "καταχραστή της δημοκρατικής εξουσίας".

Χαρακτηρισμοί αλλά και μία ευθεία αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών -όπως σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος- που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου επιστρέφοντας τις βολές στον Αλέξη Τσίπρα και χαρακτηρίζοντάς τον "γνήσιο εκφραστή του τραμπισμού αλά γκρέκα" που προχωράει σε "κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας: της λαϊκής κυριαρχίας, του κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής τάξης".

Η αμφισβήτηση από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα της νομιμοποίησης της εκλεγμένης κυβέρνησης να ασκεί νομοθετικό έργο εξόργισε το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Γιάννη Οικονόμου να μιλά για "έμπλεο μένους και ολοκληρωτικής νοοτροπίας" αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και να προσθέτει πως "ο κ. Τσίπρας δεν αναλογίστηκε ότι όλοι όσοι έβλαψαν τη Δημοκρατία, στη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας, ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον κοινοβουλευτισμό και προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Συνεχιστής τους εμφανίζεται σήμερα ο κ. Τσίπρας", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσουν την ακραία πόλωση που επιχειρεί η Κουμουνδούρου, κυβερνητικές πηγές την αποδίδουν στην έλλειψη πολιτικών θέσεων και προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών, με αποτέλεσμα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, "μεθοδικά και συντονισμένα" να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση σε συνωμοσιολογικούς υπαινιγμούς και σε γηπεδικού τύπου αντιπαραθέσεις.

Η επιδιωκόμενη όξυνση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ εκλαμβάνεται επίσης από στελέχη της ΝΔ ως αγωνιώδη προσπάθειά του Αλέξη Τσίπρα να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να ενδυναμώσει το προφίλ του αλλά και ως ταυτόχρονη αμηχανία μπροστά σε μία ενδεχόμενη ήττα στις επερχόμενες εκλογές.

Στο αντίποδα της όξυνσης και της ακραίας πόλωσης η κυβέρνηση επιλέγει τη θεσμική οδό, επιμένοντας να εξαντλήσει μέχρι τελευταίας ώρας την κυβερνητική της θητεία, ψηφίζοντας κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και εκκρεμότητα που υπάρχει στο σχεδιασμό της και προωθώντας το κυβερνητικό έργο μέχρι την ώρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές.

"Εμείς θα ψηφίζουμε ρυθμίσεις ανακούφισης για τους πολίτες και ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει γιατί δεν αντέχει και ποντάρει στην καταστροφολογία και τη λάσπη" σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος.

Εν μέσω αυτού του κλίματος και των βαρύτατων αντεγκλήσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ που σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται ως το μετεκλογικό μήλον της έριδος της αντιπαράθεσης Κουμουνδούρου – Μαξίμου, εξέδωσε ανακοίνωση βάζοντας εξίσου απέναντί του και τα δύο κόμματα. "Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από τέσσερις ημέρες έσπευσε να δώσει με την πρόταση μομφής "πολιτικό σωσίβιο" στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα δήλωσε ότι θα απέχει από το Κοινοβούλιο αποδεικνύοντας και πάλι την ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι γκεμπελικές πρακτικές "λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει" είναι πάντα στην εργαλειοθήκη των στελεχών και των επικοινωνιακών βραχιόνων της αξιωματικής αντιπολίτευσης" ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη. Σε ότι αφορά δεν τους υπαινιγμούς της Πόπης Τσαπανιδου για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, γίνεται λόγος για " αθλιότητες της Εκπροσώπου Τύπου περί «εκβιαζόμενου» Νίκου Ανδρουλάκη" που θύμισαν τις "σταλινικές πρακτικές τους" και κατόπιν εορτής προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. "Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέδειξαν το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Δικαιοσύνη, στην ελληνική Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν δέχονται μαθήματα από κανέναν" σημειώνεται. 

Πηγή: skai.gr