Του Αντώνη Αντζολέτου
Οι φονικές πλημμύρες έχουν σκεπάσει την πολιτική επικαιρότητα, ωστόσο υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Βουλή και την επικαιρότητα το επόμενο διάστημα με πρώτο αυτό των Σπαρτιατών. Ο κίνδυνος να διαλυθεί η κοινοβουλευτική τους ομάδα απομακρύνθηκε όταν την παραμονή της κατάθεσης του Βασίλη Στίγκα στον Άρειο Πάγο έγινε η μεγάλη «κυβίστηση» και οι καταγγελίες για «Greek Mafia» και «Δον Κορλεόνε» ξεχάστηκαν αυτομάτως. Αυτό, ασφαλώς, δεν αφορά τις δικαστικές αρχές, καθώς από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν αναμένεται τίποτα λιγότερο από το να συνεχίσει να διερευνά τις σοβαρές καταγγελίες που έγιναν από έναν αρχηγό κόμματος. Και μάλιστα από το βήμα της Ολομέλειας. Με απλά λόγια, ένας πολιτικός αρχηγός πρέπει να μετρά τα λόγια του. Οι «επτά» βουλευτές που είχαν μείνει στον Βασίλη Στίγκα ξαναέγιναν πολύ γρήγορα 11 και μόνο ο Κωνσταντίνος Φλώρος παρέμενε ανεξάρτητος.
Όλα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ και πολιτικοί και δικαστικοί παράγοντες συμφωνούν πως ο Βασίλης Στίγκας κατάλαβε ότι ενδεχόμενη απόδειξη με στοιχεία των κατηγοριών θα έχει άμεσες και βαριές επιπτώσεις στο κοινοβουλευτικό μέλλον των Σπαρτιατών. Αν ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο πραγματικός ηγέτης από τη στιγμή που έχει ψηφιστεί νόμος που απαγορεύει οποιαδήποτε ανάμειξη του – έστω και μη φανερό επίπεδο – τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για το νεοπαγές κόμμα. Η χρηματοδότηση των Σπαρτιατών θα απειληθεί και συνεπώς τα πράγματα για τον Βασίλη Στίγκα θα δυσκολέψουν πολύ ενόψει και των ευρωεκλογών που πλησιάζουν.
Αρκετοί Συνταγματολόγοι μιλούν ήδη για την κρίση του εκλογοδικείου που αναμένεται μετά τις προσφυγές που έχουν γίνει. Μόνο το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μπορεί να κρίνει αν πίσω από τους Σπαρτιάτες βρίσκεται ο Κασιδιάρης. Στην περίπτωση που η απόφαση είναι καταδικαστική το πιο πιθανό σενάριο είναι οι έδρες των Σπαρτιατών να μοιραστούν στα υπόλοιπα κόμματα με βάση την κατανομή της ενισχυμένης αναλογικής με την οποία έγιναν οι τελευταίες εκλογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Β΄ Θεσσαλονίκης, που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης - και οι Σπαρτιάτες - πήραν από μια έδρα εκτός από το ΠΑΣΟΚ.
Η πιθανότητα να πραγματοποιηθούν εκ νέου οι εκλογές θα πρέπει να αποκλειστεί. Υπάρχουν, ωστόσο και νομικοί που υποστηρίζουν ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δεν έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει τη νομιμότητα της συμμετοχής των Σπαρτιατών, γιατί αυτή κρίθηκε στη διαδικασία της ανακήρυξης των υποψηφίων από τον Άρειο Πάγο.
Από τη στιγμή, πάντως που μια απόφαση του εκλογοδικείου εκδοθεί στον τελευταίο χρόνο της θητείας της κυβέρνησης υπάρχει η πιθανότητα οι κενές έδρες να μην πληρωθούν και η Βουλή να ολοκληρώσει τον κύκλο της με 288 βουλευτές. Για τον αποκλεισμό του Ηλία Κασιδιάρη από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές έχουν καταθέσει τροπολογίες στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και συνεπώς η συζήτηση θα φουντώσει την προεκλογική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.