ΚΑΙΡΟΣ

Διαλύονται οι «Σπαρτιάτες»: Από την «πίσω πόρτα» της Βουλής επιστρέφει ο Κασιδιάρης - Τα σενάρια και το παρασκήνιο

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Υπό διάλυση το κόμμα των Σπαρτιατών - Mόνος στα έδρανα της Βουλής ο Βασίλης Στίγκας - Πώς θα κινηθούν οι βουλευτές του κόμματος

Της Πηνελόπης Γκάλιου 

Το στιγμιότυπο που χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής – εκτός της συζήτησης για τις πυρκαγιές – ήταν η φωτογραφία του προέδρου των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα, να κάθεται μόνος του στα έδρανα της παράταξής του. Μία φωτογραφία προάγγελος για όσα προαλείφονται για το κόμμα, το οποίο όπως τόσο ξαφνικά «φούσκωσε» λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου και κατάφερε να μπει στη Βουλή, αντίστοιχα ξαφνικά και μόλις δύο μήνες μετά από την εκλογή του, φαίνεται να «διαμελίζεται». Μία διάλυση για το κόμμα των Σπαρτιατών υπό τον Βασίλη Στίγκα, που όμως ανοίγει την «πίσω πόρτα» της Βουλής για να επιστρέψει, ως ένας άλλος «δούρειος ίππος» ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Το οργιώδες παρασκήνιο βέβαια των τελευταίων ημερών γύρω από την τύχη των «Σπαρτιατών», με την πλειοψηφία των βουλευτών να έχουν έρθει σε ανοιχτή κόντρα με τον Βασίλη Στίγκα για τα «μάτια» του Ηλία Κασιδιάρη, παρουσίαζε σχεδόν βέβαιη την εξέλιξη αυτή και  τα γεγονότα  ήρθαν να επισφραγίσουν το κακό κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος και την αδυναμία του επικεφαλής του να ελέγξει και να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Μια ομάδας που ο ίδιος ο κ. Στίγκας είχε παραδεχτεί ότι κατόρθωσε να μπει στη Βουλή, έχοντας ως «καύσιμη ύλη» τη βοήθεια του Ηλία Κασιδιάρη και γι’αυτό ακριβώς την βραδιά των εκλογών ευχαρίστησε δημοσίως το καταδικασμένο ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής.

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της ορκωμοσίας του στη Βουλή πάντως, ο Βασίλης Στίγκας φαίνεται να οδεύει πλέον προς τα έδρανα των ανεξαρτήτων βουλευτών «παραδίδοντας» - εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια- το κόμμα σε εκείνον που φαίνεται ότι πραγματικά εξ αρχής ανήκε: στον Ηλία Κασιδιάρη. Γιατί  η διαγραφή ή η αποχώρηση  όλων ή ακόμη και της πλειοψηφίας των βουλευτών των Σπαρτιατών από το υφιστάμενο κόμμα, στερεί την αρχηγεία από τον Βασίλη Στίγκα,  αλλά δεν εμποδίζει από τους βουλευτές που υποκινούνται από τον Ηλία Κασιδιάρη να συστήσουν μία νέα κοινοβουλευτική ομάδα, εφόσον είναι τουλάχιστον πέντε, και κατ’ αυτόν τον τρόπο και πιθανόν με έναν «καθοδηγούμενο», από το καταδικασμένο μέλος της Χρυσής Αυγής,  νέο αρχηγό να συστήσουν το νέο κόμμα Κασιδιάρη. Ένα κόμμα στο οποίο ο έγκλειστος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής θα είναι ο σκιώδης πολιτικός αρχηγός του.

Η μάχη χαρακωμάτων στους Σπαρτιάτες, όπως φωτογράφισε ο Βασίλης Στίγκας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, φαίνεται να γίνεται για  τα λεφτά, για τη χρηματοδότηση, χωρίς όμως  οι «αντάρτες Κασιδιάρη» να υπολογίζουν τον «ταμία», γιατί για να χρηματοδοτηθεί ένα κόμμα από το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να έχει κατέβει στις εθνικές εκλογές. Και επειδή τυχόν νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα συσταθεί υπό την καθοδήγηση Κασιδιάρη  δεν θα έχει προκύψει μετά τις εκλογές, αλλά από τη διασπασμένη ομάδα των «Σπαρτιατών» αυτό, δεν είναι εφικτό. Εκτός εάν οι «αντάρτες» καταφέρουν να πάρουν μέσα από ένα συνέδριο – το οποίο επιδιώκουν αλλά αρνείται ο κ. Στίγκας-  την ηγεσία του κόμματος και μόνο σε αυτή την περίπτωση θα διεκδικούσαν και την κρατική χρηματοδότηση. Ίδωμεν.​

Πηγή: skai.gr