ΚΑΙΡΟΣ

Σκληρή γερμανική γραμμή απέναντι στο ελληνικό αίτημα

Αμετακίνητη στη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή φαίνεται πως παραμένει η Γερμανία.

Σαφές μήνυμα πως οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δε διαχωρίζονται από την παράταση της βοήθειας προς την Ελλάδα έστειλε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιάγκερ, ουσιαστικά απαντώντας στην πρόθεση της Αθήνας να ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι του προγράμματος στήριξης.

«Δεν είναι αποδεκτή και δεν θα γίνει αποδεκτή μια παράταση χωρίς την εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, τα δύο αυτά πράγματα είναι αδιαχώριστα» δήλωσε.

Προσέθεσε πως οι χώρες της ευρωζώνης έθεσαν τη Δευτέρα πέντε όρους για τη συνέχιση της οικονομικής τους στήριξης προς την Αθήνα και «δεν τίθεται θέμα» νέας συζήτησης επ' αυτών.

Τόνισε δε, πως η όποια ευελιξία για την Ελλάδα βρίσκεται στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Παράλληλα, ο κ. Γιάγκερ υπογράμμισε πως η όποια παράταση του προγράμματος θα πρέπει να συνοδεύεται και από δέσμευση για την ολοκλήρωσή του.

Όπως μεταδίδουν διεθνείς ανταποκριτές από το Βερολίνο, ο κ. Γιάγκερ σημείωσε πως έως τώρα δεν έχει προγραμματιστεί καμία έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup ώστε να μελετήσει το ελληνικό αίτημα, που αναμένεται να εξετασθεί αύριο Πέμπτη σε σύσκεψη της ομάδας εργασίας Euro-working Group.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε και
 ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζοντας πως οι μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις δεν μπορεί να διαχωριστούν από τη στήριξη.

Χαιρέτισε ωστόσο την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλλει το επίμαχο αίτημα, χαρακτηρίζοντάς την σινιάλο πως η Αθήνα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί.
Πηγή: skai.gr