ΚΑΙΡΟΣ

Σκέρτσος: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την Θεσσαλονίκη έχει βαθιά κοινωνική διάσταση

Για το πρώην στρατόπεδο «Ζιάκα», το οποίο ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί, ως ένας νέος χώρος ανάπλασης

«Η Θεσσαλονίκη είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης» και το σχέδιο της κυβέρνησης για την πόλη «δεν έχει μόνο οικονομική», αλλά και «βαθιά κοινωνική διάσταση», δήλωσε ο αρμόδιος για τον Συντονισμό των Κυβερνητικών Πολιτικών υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, επισκεπτόμενος, μαζί με άλλα μέλη της κυβέρνησης, πρώην στρατόπεδα της δυτικής Θεσσαλονίκης και περιαστικούς χώρους, που εντάσσονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη «Θεσσαλονίκη του 2030».

«Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη αυτή να είναι συνεκτική, να αφορά όλους τους πολίτες, σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε γωνιά αυτής της πόλης», τόνισε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε:

«Συζητάμε την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου, που έχουμε παρουσιάσει με τον πρωθυπουργό, για τη Θεσσαλονίκη του 2030, ένα σχέδιο με πολύ σημαντικά, εμβληματικά, αναπτυξιακά έργα για την πόλη και τους ανθρώπους, που αφορούν τις υποδομές, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία, τις αναπλάσεις, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό. Σημειώνουμε σημαντική πρόοδο σε πολλά έργα».

Ο υπουργός επισήμανε ότι «θα είναι μια χρονιά ιστορική για την πόλη, γιατί θα δει το νέο μετρό», σημειώνοντας ότι θα είναι «το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης».

Όπως πρόσθεσε, το έργο θα αναδεικνύει και τον αρχαιολογικό πλούτο της πόλης, καθώς «έχουν βρεθεί 750.000 αρχαιολογικά ευρήματα, που θα φιλοξενηθούν σε πέντε σταθμούς» και «σχεδιάζουμε σταθμούς που ουσιαστικά θα είναι μουσεία, θα αποτελέσουν έκτος από μια λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και έναν πόλο προσέλκυσης και τουριστικής ανάπτυξης για την πόλη».

Ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε ότι παράλληλα επανασχεδιάζεται και η αστική συγκοινωνία, με την προσθήκη ενός νέου στόλου, πεντακοσίων νέων λεωφορείων, μέσα στην επόμενη τετραετία, που θα αλλάξει το τοπίο των συγκοινωνιών και συνέχισε:

«Στόχος της κυβέρνησης είναι τα δρομολόγια να έχουν χρονική απόσταση μεταξύ τους από πέντε, ως δέκα λεπτά και να διασυνδέονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τους σταθμούς του μετρό, ώστε να γίνει πιο εύκολη η ζωή των πολιτών και να βγουν από την απομόνωση οι πιο απομακρυσμένες περιοχές της πόλης, εκτός του κέντρου».

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και σε άλλα έργα του κυβερνητικού σχεδιασμού, όπως τη σύνδεση του λιμανιού με τον σιδηρόδρομο, τον προαστιακό σιδηρόδρομο, το cluster των τεσσάρων δικαστικών μεγάρων σε πόλεις της Β. Ελλαδας, την αναβάθμιση και ανακαίνιση των χωρών των επειγόντων περιστατικών δεκατεσσάρων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, τις δεκαεπτά νέες σχολικές μονάδες -έντεκα εξ αυτών στη δυτική πλευρά της πόλης- με ανάδοχο εντός του 2023, την αξιοποίηση πρώην στρατοπέδων κ.α.

Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ιδιαιτέρως τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στη δυτική Θεσσαλονίκη για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

«Η Θεσσαλονίκη είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και θα είναι για πολλά ακόμη χρόνια, μέχρι να φτάσουμε στη Θεσσαλονίκη των ονείρων μας που να γίνει πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε το στρατόπεδο Καρατάσιου, σε τμήμα του οποίου θα κατασκευαστεί το νέο ογκολογικό νοσοκομείο, το Σέιχ Σου, όπου έγιναν συμβολικές δενδροφυτεύσεις τεσσάρων δέντρων, καθώς και περιαστική έκταση του δήμου Παύλου Μελά, που με νέες δεντροφύτευσεις θα μετατραπεί σε ένα νέο περιστατικό δάσος και ολοκλήρωσε την περιοδεία του στο πρώην στρατόπεδο «Ζιάκα» στο Κορδελιό.

«Συνολικά σχεδιάζονται αναδασώσεις, με τετρακόσιες χιλιάδες νέα δέντρα στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποκτήσει ένα "πράσινο δαχτυλίδι" που θα την αγκαλιάζει από την ανατολική ως τη δυτική πλευρά», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

Για το πρώην στρατόπεδο «Ζιάκα», το οποίο ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί, ως ένας νέος χώρος ανάπλασης, με το νομοθετικό πλαίσιο της «κοινωνικής αντιπαροχής» για αδρανείς χώρους, για διάφορες χρήσεις, οικιστικές, περιβαλλοντικές, κ.α.

Δηλώσεις Στ. Καλαφάτη

«Αποτελεί στρατηγική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως το 2030 και η μετατροπή της σε σημαντικό πόλο ανάπτυξης σε όλη την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στα τριάντα -και πλέον- έργα που σχεδιάζονται για τη Θεσσαλονίκη, με βάση την ατζέντα «Θεσσαλονίκη 2030» , με συγκεκριμένη φιλοσοφία, ώστε μαζί με τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, τις υποδομές, να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια της πόλης, αλλά ταυτόχρονα να εξισορροπηθεί το αναπτυξιακό έλλειμμα της δυτικής πλευράς με την αναπτυξιακή δυναμική του υπόλοιπου τμήματος της πόλης.

Δηλώσεις Γ. Αμυρά

Στους καθαρισμούς δασών που έγιναν από την κεντρική κυβέρνηση αναφέρθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

«Από πέρσι και για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, μπήκαμε, ως Ελληνικό Κράτος, ως Ελληνική Κυβέρνηση και προχωρήσαμε σε καθαρισμούς δασών. Κανείς δεν καθάριζε κανένα δάσος. Ούτε ένα κλαδάκι δεν έβγαζε, ούτε ένα ξερό κουκουνάρι. Γι' αυτό αποταμιεύσαμε αρχικά 50 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης κι άλλα 22 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και προχωρήσαμε στη διάνοιξη δασικών δρόμων που ήταν κλειστοί, αδιάβατοι --συνολικού μήκους 13.000 χιλιομέτρων. Δηλαδή μια απόσταση περισσότερες από 20 φορές την απόσταση Αθήνα - Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να μπορεί η πυροσβεστική και οι δασάρχες να κινούνται. Επίσης, προχωρήσαμε στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, συνολικού μήκους 3.000 χιλιομέτρων και καθαρίσαμε δεκάδες εκατοντάδες στρέμματα ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων. Εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στο Σέιχ Σου, προχωρήσαμε στη διάνοιξη 160 χιλιομέτρων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων. Αυτό, δυστυχώς, δεν είχε γίνει ποτέ ως τώρα. Φέτος θα επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο αυτές τις δράσεις. Με επιπλέον 5.500.000 ευρώ θα καθαρίσουμε 14.300 στρέμματα του Σέιχ Σου και παράλληλα θα απομακρύνουμε όλα τα άρρωστα δέντρα. Ήδη απομακρύνουμε τα δέντρα που προσβλήθηκαν από το φλοιοφάγο έντομο τα τελευταία δύο χρόνια. Σκεφτείτε ότι το Σέιχ Σου εκτείνεται σε 35.000 στρέμματα και εμείς φέτος θα καθαρίσουμε τα μισά», δήλωσε.

«Συνεχίζουμε τις αναδασώσεις, αραιώνουμε τη βλάστηση, φροντίζουμε τα δέντρα που προσβάλλει το φλοιοφάγο έντομο και, παράλληλα, ετοιμάζουμε τα αντιπυρικά σχέδια για 1.600.000 στρέμματα δάσους» πρόσθεσε ο κ. Αμυράς, καταλήγοντας: «Λυπάμαι που επί τόσα χρόνια καμία κεντρική κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί με αυτά τα αυτονόητα και τα πολύ σοβαρά ζητήματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, διαφέρει από όλες τις προηγούμενες. Έχει θέσει ως πρώτο στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και, βεβαίως, την ανάδειξη και την προστασία της βιοποικιλότητας».

Το πρωί είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη του κλιμακίου κυβερνητικών στελεχών στο Διοικητήριο, όπου συζητήθηκαν επίσης αντιπλημμυρικά έργα, αναπλάσεις, η προοπτική αξιοποίησης για logistics του πρώην στρατοπέδου «Γκόνου» κ.α.

Στη σύσκεψη και στις επισκέψεις που ακολούθησαν σε σημεία της πόλης συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον Συντονισμό των Κυβερνητικών Πολιτικών, 'Ακης Σκέρτσος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας, Νίκος Ταγαράς, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς και η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου. Στις επισκέψεις στα πρώην στρατόπεδα συμμετείχαν οι δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, βουλευτές, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ